1. معرفی ماهی های گوشتخوار پیرانا
پیرانا یکی از مشهورترین و پرطرفدارترین ماهیان دنیای آبزیان هستند. این ماهیان اصالتاً از کشور های آمازون و آمریکای جنوبی می آیند و همیشه توجه علاقه مندان به آبزی پروری را به خود جلب کرده اند. یکی از ویژگی های جالب پیرانا این است که گاهاً به همتایان خود حمله کرده و گوشت آنها بخورد.
این ماهی ها در انواع مختلفی از جمله سرخ، سفید و سیاه وجود دارند. آنها از دهان های تیز و قوی برخوردار هستند تا بتوانند استخوان ها و بافت های سخت را شکسته و سپس گوشت را خورد کنند. از آنجایی که بعضی از این ماهی ها بزرگ و خشن هستند، بسیاری از مردم به آنها ترس دارند و از درآوردن آنها به عنوان حیوان خانگی خودداری می کنند.
علاوه بر آن، پیرانا ها از دهان های بزرگشان برای شکار ماهیان گوشتخوار و حتی حیوانات کوچک هم استفاده می کنند. آنها با حملات ناگهانی خود در آب، بسیاری از موجودات را شکار می کنند. برخی از این ماهی ها در المان های چند گوشه گروهی زندگی می کنند و همیشه در جستجوی غذا هستند.
در کل، پیرانا ها ماهیان بی نظم و خطرناکی هستند که اغلب ویژگی های منحصر به فردی دارند. با این حال، اگر شما دوست دارید دارای یک ماهی خاص و جالب باشید، پیرانا می تواند یک گزینه خوب برای شما باشد.
2. منشأ و تاریخچه ماهیان پیرانا
ماهی پیرانا یکی از معروفترین و خطرناکترین ماهیان جنگلی در آمریکای جنوبی است. این ماهیها خصوصیات بسیار خاصی دارند که آنها را به تازگیترین موضوعات مورد بحث بسیاری از محققان تبدیل کرده است.
ماهیان پیرانا از خانوادههای ماهیان چندغلظتی جنگلی بهشمار میآيند. محل زندگی این ماهیان عمدتاً در رودخانهها و سیلاب در آمریکای جنوبی و مرکزی است. تعداد 40 گونه از این ماهیان نیز در آبهای آمازون برزیل و پرو و آرژانتین وجود دارد.
اما نحوه ظهور و تکامل این ماهیان از دوران پرتوان دایناسورها گرفته تا امروز همچنان محل بحث و جدال میان محققان است. برخی محققان تصور میکنند که پیراناها از بالاترین لایه رودخانههای آمازون به روی زمین پرواز میکنند و بعد به آب برمیگردند. اما دیدگاه بسیاری از محققان این است که پیراناها در تاریخ 6 میلیون سال پیش به وجود آمدهاند.
معتقدند که این ماهیان بسیار خطرناک با وجود پایداری در بیشتر مراحل تکامل خود، همچنان به دلیل اینکه پرندگان و تمساحها سرچشمه غذای آنها به حساب میآیند، برای محققان علمی پرسش بعدی برای تحقیقات طرح شدهاند.
3. عادات غذایی ماهی های گوشتخوار پیرانا
پیراناها، ماهیانی هستند که اصلیترین قسمت تغذیهشان گوشت محسوب میشود و به دلیل گوشتی بودن، برای پوستهای طازه منتقل میشوند. معمولاً پیراناها، برای شکار روی وسایلی که در آب قرار دارد، حمله میکنند. بعضی از پیراناها، تراکم جمعیت بالایی را در رودخانههایی که سرعت آب کمی دارند، ایجاد میکنند و برای شکار ایراد خاصی نمیبینند.
بیشتر پیراناها، به گونهای زندگی میکنند که به شدت تابخوردگی و بیثباتی در تغذیهشان ایجاد میکند. در این نوع زندگی، پیراناها ممکن است تنها یک نوع مواد تغذیهای را دریافت کرده ولی در دورههای بعدی، از ماهیهای دیگری نیز تغذیه کنند. به عنوان مثال، بعضی از پیراناها، به دنبال ماهیهایی هستند که حامل کرم یا حشراتی هستند، که عمدتاً گونههای کوچکی مانند ماهی-پاهای زرد و بیلی چاد میباشند.
جالب است بدانید که پیراناها، برخلاف چندین گونه دیگر از ماهیان که در غذایشان گیاهخوار هستند، از مصرف گیاهان و یا گوشت حیوانات مستقلاند. به علاوه، پیراناها معمولاً هرگز به جستجوی ماهیان بزرگ نمیروند و تمایلی به تغذیه از ماهیانی که به اندازه خودشان یا بزرگتر هستند ندارند. به همین دلیل، بیشتر پیراناها در اندازههای کوچکی یافت میشوند. در نتیجه، به نظر میرسد که پیراناها، نه تنها به عنوان مصرفکننده پائینتر در زنجیره غذایی هستند، بلکه به نوعی مثل چرخونهای در آن عمل میکنند.
4. شیوه چرخه زندگی و تولید مثل ماهیان پیرانا
ماهیان پیرانا (Piranha) یک گونه ماهیان جنگلی هستند که در آبهای شمال و مرکز آمریکای جنوبی یافت میشوند. این ماهیان به عنوان جانوران شکاری شناخته میشوند، با این حال آنها همچنین به عنوان ماهیان پرورشی باارزش شناخته میشوند. دوره چرخه زندگی ماهیان پیرانا شامل چند مرحله اصلی است.
در مرحله اول، ماهیان پیرانا به عنوان تخمک ها از طریق نر و ماده تولید میشوند. پس از تخم گذاری، تخم ها به صورت غیر مستقیم در شناورها، گیاهان آبی، یا برگهای درختان قرار میگیرند. پس از 2 تا 3 روز، تخم ها در آب پر شوری جویده میشوند. بعد از آن، لارو های پیرانا به وجود میآیند که از طریق خوردن برگ های درختان و گیاهان بزرگ میشوند.
لاک پشت راهها و لانه های خاکی از بین تخم ماهی غذا می خورد و این شایع است که لانه های خاکی شامل ماهیان پیرانا هم هستند. ماهی پیرانا جوجه تازه به دنیا آمده هیچ چیزی غیر از پلاکتون نمیخورند که همین در بخش «مطاعنه و رفتار شکار و غذاخوری» بیان شده است. بعد از 30 روز اولیه به شکل دسته ای رفتار شکار و غذاخوری آنها شروع به تغییر میکند و این شروع به محافظت از تیره ميشود.
ماهیان پیرانا دارای مدرن های انتقال هورمونی برای انجام فرایند تنظیمی برای پیشرفت دوباره در چرخه زندگی آنها هستند. برای نمونه، هورمون استروژن نر ماهی، هنگامی که در شرایط تنش قرار دارد، در میزان زیادی تولید میکند. این است که رشد و تولید مثل این جانوران سطح این هورمونات قوی و تنظیم شده از طریق استروژن تنظیم میشود. در نتیجه، چرخه زندگی و تولید مثل ماهیان پیرانا متکی به تعامل موفقی بین هورمون های مختلف و شرایط محیطی است.
5. زیستگاه و محیط زیست ماهی های پیرانا
ماهی پیرانا یکی از جانوران مشهور آبی است که در آبهای گرمسیری زندگی میکند. این ماهیان با شاخه ها و دندان های سرسخت و قوی خود، جزء ماهیان شکارچی به شمار میروند و از طریق حملات دقیق و عجیب به قربانیان خود حمله میکنند.
محیط زیست ماهی پیرانا در رودخانه ها و آبهای شلوغ با جلبک ها و انواع جانوران آبزی متفاوت است. برای این ماهی، محیط مطلوب شامل آبهای گرمسیری با غلظت نسبتا بالای آمونیاک و نیتریت است. اما در بعضی از موارد شیمی آب به گونهای تغییر میکند که موجب قلقلک و حماسهای در میان پیراناها میشود. به عنوان مثال، برای مثال، ورود استخرهای پستری کوچک حاوی شکر و آب شلوغ و پوست های مرده می تواند باعث شود تا این ماهیان در گروه های بزرگتری جمع شوند.
بیشتر مواظبتهایی که در رابطه با محیط زیست ماهی پیرانا لازم است انجام شود، بارزترین بهداشت و کیفیت آب است. با توجه به حساسیت پیرانا به ترکیبات شیمیایی رو دیگر، وجود این ماهیان در محیطهای خود تنها در صورتی ایدهآل خواهد بود که به واسطه کنترل مناسب و بهداشتی آب و مازاد غذا و مصرف کافی و فیلتر شدن آب و همچنین برقراری شرایط نوری مطلوب، از مرگ پیراناها جلوگیری شود و آنها رشد و تولید مثل کنند.
6. رفتارهای جالب و شگفتانگیز ماهی های پیرانا
ماهی پیرانا یکی از جالبترین و شگفتانگیزترین ماهیان آب شیرین هستند. این ماهیان بومی مناطق آمازون و برخی مناطق آرژانتین و اروگوئه هستند. آنها به عنوان ماهیان گوشتخوار خیلی خطرناک شناخته میشوند و به دلیل طبیعت بیرحماند، به تنهایی و به گروه به شکار میروند.
رفتار پیرانا در جریان شکار خیلی دیدنی است. آنها با یک صدای قرعهکشی قوی در آب، که شبیه به یک ذوبان شلاق است، قربانی خود را شناسایی میکنند و همه به سمت قربانی حمله میکنند. این حمله با تندی بسیار زیاد اتفاق میافتد و در اغلب موارد، قربانی میتواند در کمتر از یک دقیقه توسط ماهی پیرانا ها برای دفع این دستهی خطرناک به قتل برسد.
پیرانا ها نیز رفتارهای دیگری دارند که خصوصیات خاص خود را دارد. این ماهیها معمولاً در استخراج ایمپلنت های طلا و جواهرات در آبها همکاری میکنند. آنها میتوانند به سادگی مهار ایمپلنت هایی را که روی آبها شناور شدهاند، انجام دهند. این ماهیان همچنین میتوانند با امواجی که در آب حضور دارند، به کمک پر شدن درونشان با آب، وزن خود را بیشتر کنند و برای خودشان یک نوع پوشیدنی ساخته و آبراههای را برای خودشان تشکیل دهند.
در نهایت، ماهی پیرانا یک حیوان فوقالعاده جالب و شگفتانگیز است. رفتارهای خاص خود، شکار بیرحمانه خود و همکاری با برخی از صنایع، نشانگر نوع خیرهکننده از پویایی و زیبایی است که در زیر آبها دیده میشود.