توضیحاتی درباره حضرت عباس در سریال مختارنامه
حضرت عباس برادر کوچک امام حسین (ع) در جنگ کربلا به شجاعت و تلاش خود برای آب رسانی به ارض حرام، مشهور است. او با تلاش بی وقفه خودِ در شرایط بسیار سخت و بیآبی، با گروهی از رفقایش، موفق به رسیدن به آبخوران اربعین شده و به این ترتیب، زندگی اشرافیا و ساکنان شهر، امام حسین و همراهانش را نجات داد.
در سریال مختارنامه با بازی حامد بهداد، حضرت عباس به عنوان یکی از شخصیتهای اصلی و برجسته بازنمایی شده است. شرایط دشوار جنگ کربلا، داغ و درد عمیق این شخصیت و حماسهای که در آن نهایت تلاش را به خرج داد، در سریال به نحو واقعگرایانهای نمایش داده شده است.
حضور عباس، همواره به عنوان شخصیت افسانهای مورد توجه ادبیات اسلامی بوده و در خطبهها و آیینهای مختلف محسوب به از سرگذشت حضرت عباس، تعریف و تمجید شده است. بازنمایی این شخصیت مهم در سریال مختارنامه، با نشان دادن فرهنگ مناسبتهای اسلامی و عزاداری برای سالار شهیدان، اهمیت خاصی در کنار خلاصهنویسی قرآن دارد.
با بازی حامد بهداد، سریال مختارنامه توانسته است شخصیت فرزانه عباس را از بیان و عملی رساندن تا مخاطب جوان تا بزرگسال، با شخصیت فرزانه عباس بیشتر آشنا شوند. در خلاصه نویسی قرآن نیز که هر جملهای را با توضیح دارد، شخصیتهای مختلف و قرآنی حضور دارند و از آن میتوان برای کسب دانش عمیق در مورد این شخصیت مهم اسلامی استفاده کرد.
حذف صحنههایی در سریال مختارنامه مربوط به حضرت عباس
سریال مختارنامه مربوط به حضرت عباس، که به تازگی به نمایش در آمده است، پس از انتشار، با گرایش افراد برای حذف صحنههایی که مورد نارضایتی آنها قرار گرفته بود، مواجه شد. شایعات نشان میدهد که چندین صحنه در این سریال برای تحریک روحیه مخاطبان و تکثیر پیامدهای خوب اجتماعی، درج شده است، که باعث بروز تنش در برخی جامعهها شده است.
دلیل اصلی درخواست حذف صحنهها به طور عمده مربوط به محتویات جنسی و حاشیههای نامناسب است که در برخی صحنهها به نمایش گذاشته شده است. شایعات در مورد وجود صحنههای عریانی که با آداب و رسوم دینی مغایرت دارد، منجر به اعتراض جامعه شده است. این مشکل به قدری بزرگ شده است که در برخی از شهرهای کشور، اقدام به تظاهرات عمومی نموده اند و درخواست شده است که این سریال حذف شود.
با این وجود، برخی از بینندگان نیز از این دید تجربه پذیرفتند که این صحنهها مربوط به موقعیتهایی هستند که جزء داستان میباشد و نمایش آنها مشکلی را برای جامعه ایجاد نمیکند. اما باید گفت که مسئولان سریال در پاسخ به این ادعاها اعلام کردهاند که اگر صحنههای دارای محتوای نامناسب در سریال وجود داشته باشد، قطعا به دلایل اخلاقی و اجتماعی حذف خواهد شد.
به وضوح نکتهای که باید در نظر داشت، این است که خلاف ادعاهای گاهی از شایعات حاکی از آن است که توسعه دهندگان و مسئولان برای ورود به بازار باید از رسوم و آداب محلی پیروی کنند. با این حال، بی خبر ماندن از این عقاید به نظر نادرست است، به خصوص برای گروههایی که با مسئله اخلاقی حساس هستند. بنابراین، در دنباله درخواستهایی که برای حذف صحنههای سریال به وجود آمده است، میتوان منتظر موافقت و تایید بعضی از مسئولان بود.
علت حذف صحنههای حضرت عباس در سریال مختارنامه
حذف صحنههای حضرت عباس در سریال مختارنامه برای بسیاری از دیدگاهها یک موضوع بحث برانگیز است. این موضوع به دلیل تاریخی بودن و ارتباط آن با عزاداری شیعیان بسیار حساس است.
یکی از دلایل حذف صحنههای حضرت عباس این است که این صحنهها احتمالاً شامل تصاویر خونین و خشنی از شهادت ایشان باشد. بعضی کارگردانان و تهیهکنندگان به این دلیل تصمیم میگیرند که از نشان دادن صحنههای خشن خودداری کنند تا مخاطبین خود را ناراحت نکنند. این دلیل اصطلاحاً بهنام «سانسور» شناخته میشود و در این مورد هم میتوان به آن اشاره کرد.
همچنین، باید در نظر داشت که صحنههایی که توصیف میشوند درباره حضرت عباس، ممکن است به دلیل تفاوت در روایات و تفاسیر مختلف در بعضی از مذاهب اسلامی یا به دلیل تفاوت در سند و مدرک وجود نداشته باشد، در نتیجه کارگردان نمیتواند به صورت رسمی به آنها وفادار باشد.
به علاوه، حذف صحنههای حضرت عباس میتواند نشاندهنده یک سیاست «تورفتگی» باشد که باید به دلیل تمایل به جلب پشتیبانی گروههای خاص، نمایشی را به سمت شرایط خودش تغییر میدهد. این موضوع برای برخی نظریاتی خطرناک است که مطمئناً با آزادی بیان در برخی کشورها مغایرت دارد.
به طور خلاصه، موضوع حذف صحنههای حضرت عباس در سریال مختارنامه، میتواند در نظر گرفتن جوامع فرهنگی و متمدن باشد و نشاندهنده تفاوتهای فرهنگی، تاریخی و اجتماعی در جوامع ما باشد. تصمیم گیری برای حذف یک صحنه یا چند صحنه، باید با دقت و توجه به حساسیتهای مردم انجام شود تا کارگردانان نتوانند به نحوهی نادرست از حزن و تاثر افراد برای خود استفاده کنند.
بررسی عمقی دلایل حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه
در سریال مختارنامه، حضرت عباس که به عنوان برادر کوچک امام حسین (ع) معروف است، به دلیل دلایل مختلفی از داستان حذف شده است. با اینکه حضور حضرت عباس در داستانهای نویسنده های مختلف از قبیل نظامی، کامکار و شجریان بوده، اما در این سریال نمایشی با این شخصیت مهم و حیاتی در افغانستان، بازیگران تصمیم گرفتند که او را از داستان حذف کنند.
اولین دلیل حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه، تناسب آن با محتوای سریال و فرهنگ و شیوه زندگی مردم افغانستان بود. با توجه به اینکه حضرت عباس در بسیاری از مناطق ایران و عراق به عنوان یکی از شخصیت های محوری در ماجراهای اربعین الحسین (ع) شناخته شده و دور از فرهنگ و هویت افغانستان بود، تصمیم برای حذف او، همراه با رعایت همبستگی فرهنگی افغانستان با داستان مختارنامه بود.
دلیل دیگر حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه، بیان پیامی مناسب برای جوانان افغان بود. با توجه به اینکه حضرت عباس در داستان شهادت پرچمدار حق و عدالت اربعین الحسین (ع) است، حضور او در سریال میتوانست موجب ایجاد حسی از انقیاد و نافرمانی در جوانان افغان شود. به عبارت دیگر، حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه، یک عمل استراتژیک بود که به جایگزینی نسخهای با دیدگاه واقعگرایانه و با داستان ها و شخصیت های مناسب برای جوانان افغان میتواند از این دیدگاه استفاده شود.
دلیل سوم حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه، تناسب آن با نیازهای موسیقی سریال بود. با توجه به اینکه لوایح و قوانین مدیریت حوزه فیلمسازی در افغانستان شدید و محدودیت های وسیعی درباره نوع موسیقی و آهنگ پسزمینه دارند، بسیاری از تنظیمکنندگان موسیقی و خالقان سریال، حضور حضرت عباس را مناسب ندانستند و به جای این شخصیت مهم، شخصیتی دیگر به عنوان پرچمدار مدافعان حق و عدالت و حیات بخش وحدت بین افغان ها در داستان جایگزین شد.
با توجه به دلایل مذکور، عمقی بررسی حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه از مسائلی است که نشان می دهد چگونه موسیقی، فرهنگ و آموزش افغانستان درخصوص بازنمایی شخصیتها و جریانات تاریخی مهم تعیینکننده هستند و به طور مستقیم در تصمیمات داستانی و نیز شخصیتی و توسعه داستان مختلف افکار، ایده ها و حتی اتفاقاتی که ایجاد می شوند نقش دارند.
انتقادات به حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه
در سال های اخیر، سریال مختارنامه با موضوعیتی تاریخی و مذهبی به نمایش درآمده است و بسیاری از علاقه مندان به سینما و تلویزیون این سریال را دنبال کرده اند. اما در این سریال حذف حضرت عباس، فرزند عموی پیامبر (ص) و یکی از شخصیت های مهم دینی و تاریخی، برخی انتقاداتی را به دنبال داشته است.
از زمان شروع پخش سریال مختارنامه، بسیاری از بینندگان به دلیل حذف حضرت عباس از داستان، نارضایتی خود را اعلام کرده اند. این امر باعث شده تا تعدادی از افراد، از جمله نمایندگان دینی و مذهبی، اعتراض خود را به شدت ابراز کنند و تلاش کنند تا این نقص را در سریال بهبود بخشند. همچنین بیشتر مخاطبان این سریال معتقدند که حضور حضرت عباس در داستان، بیشتر واقعیت تاریخی و مذهبی آن را نشان می دهد.
اصل داستان مختارنامه حول محور شخصیتی به نام مختار بن ابی عبیده است که مکه را ترک کرده و به سمت کوفه می رود تا در آنجا به مقام امامت برسد. در طول این مسیر، مختار با شخصیت هایی مانند حضرت حسین، حضرت عباس و امام علی (ع) روبرو می شود. اما در این داستان، شخصیت حضرت عباس به دلیل دلایل نامشخصی حذف شده و مانا با سوء تفاهم با برخی از مخاطبان منتقد روبرو شده است.
بنابراین، برخی از افراد به شدت این امر را مورد انتقاد واقع می دانند و از تولید کنندگان سریال مختارنامه خواسته اند تا با بازگرداندن حضور حضرت عباس در داستان، واقعیت تاریخی و مذهبی آن را بهتر نشان دهند. با توجه به اهمیت این شخصیت بزرگ دینی و تاریخی، حضور او در داستان سریال مختارنامه بسیار ضروریست و پر سود است.
موضوعات مرتبط با حذف حضرت عباس در سریال مختارنامه
سریال مختارنامه از جمله سریالهای پرطرفدار و محبوب در سراسر ایران است که با داشتن داستان بسیار جذاب و پر از رمز و راز، برای بسیاری از مخاطبان جذابیت دارد. در طول فصلها و قسمتهای این سریال، اتفاقات و پیوندهای بسیاری نوید حماسهی بزرگی را میدهد که خاتمه آن در روزی خاص خواهد بود. در این سریال، خدمتکار وفادار حضرت حسین، حضرت عباس، نقش مهم و متعلق به خود را دارد. اما در ادامه رویدادها، قرار است حضرت عباس به طور ناگهانی حذف شود که این موضوع برای بسیاری از فارغ التحصیلان تاریخ موافقتناپذیر است.
با اینکه داستان سریال مختارنامه از تصور عمومی ملت ایران اثر میگذارد و عموم مردم با آن آشنایی دارند، اما حذف حضرت عباس از داستان این سریال موضوعی است که بررسی ویژه دارد و به جمع موضوعات شگرف و چالش برانگیز این دوران میپیوندد. با توجه به این موضوع، بسیاری از افراد احساس نارضایتی کردهاند و از این امر به شدت شکایت دارند. به همین دلیل، این موضوع نه تنها برای طرفداران سریال مختارنامه، بلکه برای همه یافتهشوندگان میتواند بسیار گران قیمت و حساس باشد.
اگرچه داستان سریال مختارنامه از زمینهی تاریخی برخوردار است، اما تغییر اوضاع و تاسف بخش شدن معنویت داستان در رابطه با حذف حضرت عباس، حساسیت و شکایت بیشتری را نسبت به این موضوع ایجاد کرده است. در نهایت، برای پاسخ به این پرسش که چرا تصمیم گرفته شده حضرت عباس را از داستان سریال مختارنامه حذف کنند، لازم است تحلیل دقیقتری انجام شود و استدلالهای منطقی بیشتری را به کار گرفت.