1. معرفی فیلم حضرت ابوالفضل مختارنامه
فیلم حضرت ابوالفضل مختارنامه، به کارگردانی حسام الدین سرخپوش، یکی از فیلمهای مهم و مورد توجه سال ۱۳۹۵ در سینمای ایران بوده است. کارگردانی،نویسندگی و تهیه کنندگی این فیلم بر عهده حسام الدین سرخپوش بوده است و صحنههایی از زیارت اباعبدالله الحسین (ع) در فیلم نیز به تصویر کشیده شده است.
این فیلم درباره داستان حضرت ابوالفضل (ع)، فرزند عموی حضرت امام حسین (ع) و برادر کوچکتر حضرت عباس (ع) است. این فیلم از زمان جنگ صفین تا شهادت حضرت ابوالفضل را نشان میدهد. اطلاعاتی که در این فیلم به تصویر کشیده شده است، توجه شایانی به جزئیات تاریخی واقعی دارد و نشان دهنده پژوهش بالا و اندیشهبازی است که برای ساخت این فیلم بر داشتهاند.
این فیلم با بازی بازیگران باتجربهای همچون برناز دکترور، کسری کیانی، سعید آقاخانی و... و با استفاده از تکنولوژیهای جدید ساخته شده است. تصاویری زیبا و بینظیری از پرچم عزای حضرت ابوالفضل (ع) نیز در این فیلم به نمایش گذاشته شده است.
در کل، فیلم حضرت ابوالفضل مختارنامه با پیامهای بزرگی که در قالب این محصول سینمایی به نمایش درآمده است، توانست خود را بهعنوان یکی از فیلمهای برجسته ویژه شب عاشورا، جایگاهی مهم در سینمای ایران بدست آورد. در حال حاضر این فیلم در تعدادی از کشورهای خارجی نیز نمایش داده شده است و توجه جهانی را به خود معطوف کردهاست.
2. نگاهی به زندگی حضرت ابوالفضل مختار
حضرت ابوالفضل مختار، پسر دوم حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) بود. او در سال ٦٠ هجری قمری در مدینه متولد شد. نام اصلی او عباس بود، اما پس از شهادت در کربلا، به ابوالفضل مختار مشهور شد.
حضرت ابوالفضل از کودکی به تقوا، شجاعت و اخلاص شناخته می شد. در عالمانه، او به عنوان شیر جوان قوی و دلیری شناخته می شد. در معرکه عاشورا، حضرت با تنها چشم یکی از مادران شهدا به میدان جنگ آمد و در مقابل سپاهیان شاهین یزید به دلیل دسترسی به آب برای آنان سپر حفظ کرد.
حضرت ابوالفضل در تلاش برای آوردن آب به اهل بیت عصمت وطهارت به نزدیکی رودخانه فرات به لگام سرخورده شد و در پای خود مورچه ای را مشاهده کرد که به دلیل خشم و تنگدستی نتوانست آن را سرنگون کند. این مورچه، به او یادآوری کرد که حرکت صحیح از ذوق و اخلاص های دلی برآمده و تعالیم خدایی باشد. این حضرت بر اساس این یادآوری و یاد خدا به دامان عدالت بهترین نحو پایبند شد.
او در صحن امام حسین به شهادت رسید امّا نام او همیشه در دل های نابینایان شمس و ماه مانند شهدای علیه السلام، به یکی از وجوه پرمعنیّت و مقدس حضرت امّیر المؤمنین مرتبط میشود.
3. فراز و نشیب های حضرت ابوالفضل مختار در دوران شهادت حضرت امام حسین
حضرت ابوالفضل مختار، فرزند عموی حضرت امام حسین، در دوران شهادت امام حسین، نقش بسیار مهمی را در حفاظت از افراد غیرنظامی داشت. وی به نام خدا و نام پدر و عمویش به خطاب امر خدا، به عنوان سرباز حضرت امام حسین به جبهه رفت.
در روز عاشورا، حضرت ابوالفضل بعد از حضرت عباس برگشته، به شدت به نیاز آب برای خانواده و دوستان خود دچار شده بود. وی در میان راه با نیمی از اعضای خانواده و همرزمانش تمرینیی کوهستانی را انجام داد تا آب را به مخیم برساند. در این میان، حضرت ابوالفضل به سواری خود اشاره کرد و گفت که اگر او به پایین آورده شود، دیگر کسی نخواهد دید که آمادگی خود را برای مبارزه با دشمنان اسلامی فاش کرده است.
حضرت ابوالفضل پس از این که از سواری خود پایین آمد، با تیرهای بسیاری از سوی دشمنان مورد حمله قرار گرفت و از این رو، او تقریبا فاقد توانایی برای دفاع از خود شده بود. به همین دلیل، حضرت ابوالفضل به دست دشمنان رسید و سر او را بریدند. با این حال، حضرت ابوالفضل در شهادت خود، توانست به پاینده ماندن مبارزی امام حسین تأثیرگذار باشد و به وفای خود و وفای خانواده اش از تاریخ بشریت به عنوان یکی از صفات بزرگ مظلومین تحسین بر افراد مسلمان انسانشری است.
4. نقش حضرت ابوالفضل مختار در دفاع از حرم مطهر حضرت امام حسین
حضرت ابوالفضل مختار، برادر امام حسین بود که در جنگ عاشورا به عنوان دومین فرمانده ارتش امام حسین حضور داشت. او با شجاعت و دلاوری خود، با نمونههایی از صبر و قوت قلب، نقش مهمی در دفاع از حرم مطهر حضرت امام حسین داشت.
حضرت ابوالفضل با قدرتی فوق العاده برای مبارزه مسلحانه به سمت آیینه سرخ راه پیش گرفت. وی با اعتماد به خداوند و با تبیین موقعیتها و راههای مبارزه، مردانی را که حاضر به درگیری با نیروهای دشمن بودند، به جنگ دعوت کرد. جنگ عاشورا بیشتر از حفاظت از دین و مذهب بود و حضرت ابوالفضل این دشمنی را با تلاش بسیاری که کرد، به دنبال آیینه سرخ پیش گرفت.
او دلاورانه در برابر حملات شدید دشمنان ایستادگی کرد و با صبر و قوت قلب، مقاومت کرد و در نهایت پیوست به برادرش علی اکبر، این که پدیدارشان کرد تا در خط مقدم جنگ پایان یابد. حضرت ابوالفضل مختار با شجاعت و دلاوری حملات دشمنان را به کلی خنثی کرد و تا سقوط وی به دست دشمن مبارزه کرد. با اینکه از آب خوردن پس از سقوط بازویش جانباز شده بود اما برای مدافعت از حرم شریف حضرت امام حسین بود و به شجاعت ورزید.
در نهایت نقش حضرت ابوالفضل مختار در دفاع از حرم مطهر حضرت امام حسین غیر قابل تحمل بود و بدون شک برای این موضوع به عنوان یک افسانه حقیقت، رسیدگی شد. حضرت ابوالفضل مختار تبعیت از امام حسین را آموزش داد و در جنگ عاشورا برای حفاظت از این منصوبه، شجاعت و دلاوری زیادی را به خرج داد.
5. مطالبی از وصایای حضرت ابوالفضل مختار به زائران
وصایای حضرت ابوالفضل مختار به زائران، شامل یک سری مطالب مهم و الهی است که به وسیله وی به عنوان یک امام و ارباب در خدمت زوار حرم امام حسین (ع) ارائه شده است. این وصایا، شامل چندین مبحث اساسی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
اولین موردی که باید به آن اشاره کنیم، فرمایش حضرت مختار در مورد برخورد با مردم است؛ وی تأکید میکند که هرگز بهدور از دستور خدا، با افراد بدبخت جنگیدن نیست، بلکه با مراجعه به قرآن و تحلیل موضوع، باید کار را ادامه دید.
یکی دیگر از وصایا حضرت مختار، نکاتی است که برای زائران و همچنین مجالس عزاداری بسیار مهم است، و آن نقطه خلاصه ای از مسئولیت هیئت عزاداری است. به این معنی که هر هیئت عزاداری باید در جهت رسیدن به تحقق اهداف هدفگذاری شده خود، تلاش نمایند و وظیفهی خود را با آگاهی از شرایط و وضعیت خود به عهده بگیرد.
سومین قسمت وصیتی که حضرت ابوالفضل مختار برِ زائران داشته است، بیان کردن مفهوم شفاعت است؛ در این بخش فرموده است که به منظور رسیدن به شفاعت از ائمه بزرگوار (ع) باید در شرایط مناسب و با احترام به آنها، زیارت و عبادت نمود.
این وصایا نه تنها برای زائران، بلکه برای همهی مسلمانان و افرادی که عاشقانه به پروردگار خود توجه میکنند قابل استفاده است؛ زیرا در آن تفسیر و تبیینی برای موضوعات مهمی همچون برخورد با مردم، مفهوم شفاعت و همچنین شهادت قرار داده شده است.
6. بازنمایی رویدادهای تاریخی از زندگی حضرت ابوالفضل مختار در فیلم
حضرت ابوالفضل مختار، فرزند بزرگوار حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) و برادر امام حسین (ع)، از شخصیتهای بزرگ تاریخ اسلام است که در جنگ کربلا به دفاع از حق و حقیقت و برای نجات دین و مکتب اهلبیت همراه با برادرش به شهادت رسید.
در دوران زندگی، ابوالفضل مختار برخوردار از اخلاق عالی و شخصیتی استوار و مقاوم بود که بعد از شهادتش در محنت و مصیبت تمام مسلمانان به عنوان یک آیینه شفاف از خلق زیبا و رفتار عالی خداپسند قرار دارد.
از آنجایی که شخصیت حضرت ابوالفضل مختار در جنگ کربلا به عنوان یکی از شاهدان عینی شهادت حضرت حسین (ع) بود، بسیاری از کارگردانان فیلم و سینما سعی داشتند زندگی و شهادت این شخصیت عظیم را در اثرهای خود بازنمایی کنند.
فیلمهایی مانند «ابوالفضل العباس»، «صفر تا صد تاریخ حیدریه»، «ابوالفضل المدرسه» و «کربلا حرکتی برای انتقام» به کارگردانانی مطرح همچون اکبر عبدی، بهروز افخمی، حجت الله بیاتی، غلامرضا صغیرپور و میثم مظفری با تصویرسازی تلخ و ناب این دوران که مصیبتها و پشتوانهای بیشماری داشت، برای مخاطبان ایجاد شدهاند. به این ترتیب بخشی از تاریخ غنی و خاطرهانگیز حضرت ابوالفضل مختار در فیلمهای مختلف نمایش داده شده است.