فال تابستان
فال تابستان یکی از رسوم قدیمی مردم ایران است که در آغاز فصل تابستان برگزار میشود. این فال به عنوان یک رسم دینی و مذهبی برگزار نمیشود، بلکه از روی باورهای خودشخصی و فرهنگ بومی مردم بوجود آمده است.
در این رسم، مردم با استفاده از روشهای مختلف، تلاش میکنند تا پیش از شروع فصل تابستان، از آنچه برای آن فصل پیشبینی شده، اطلاع پیدا کنند. این پیشبینیها به شکل ضمنی به معنای خوب و بد بودن فصل تابستان برای افراد مطرح شده و همواره مردم سعی میکنند برای خود خوشبینی کنند.
در فال تابستان، برخی از روشهایی که برای پیشبینی به کار میروند به شکل روزمره و عادیای نیستند. بلکه به روشهایی مانند قیافه خوردن خربزه، برچسب زدن برگ درخت، تحرک و گردش نور صبحگاهی در دوران قبل از طلوع خورشید، پیشبینی انجام میشود.
رسم فال تابستان در برخی مناطق کشور با شکوه و مجللیت برگزار میشود، به همین دلیل برخی از مردم این رسم را برای جشن و گرفتن برایشان حال و هوای خاص چیدهاند. در مجموع، رسم فال تابستان یکی از رسوم سنتی مردم ایران است که همواره در دل مردم زندگی کرده و تا به امروز نیز به عنوان یکی از آدابی که بیشتر افراد در مراسم و جشنهای خانوادگی خود از آن بهره میبرند، ادامه دارد.
فال پاییز
پاییز فصلی است که میان زمستان و تابستان قرار دارد و با ورود آن، رنگهای خزانی در طبیعت به چشم میخورد. هوا نیز از گرمای تابستان دست کم گرفته و نسبتا خنک و خشک میشود. این فصل برای بسیاری از ما به یاد زندگیهای خود بازمیگرداند. با دیدن رنگارنگی درختان و برگهای روی زمین، هر کسی به خاطر حوادثی که در طول پاییز زندگیش تجربه کرده یا یاد شده، خود مشغول خاطرهپردازی میشود.
پاییز همچنین با یادآوری فراوانی دیگر همراه است: اولین روزهای مدرسه، تعطیلیهای مختلف و آغاز فصل جدید. برای بسیاری از افراد، پاییز نشان دهنده شروع یک دوران جدید است. این فصل همچنین میتواند به عنوان زمانی برای تجدید نگاه به نقاط ضعف و قوت زندگی، بررسی اطلاعاتی که در شرایط زندگی با آن روبهرو شده ایم و بررسی اهداف و طموحات در آینده باشد.
در پاییز، سفرهها با غذاهای گرم و سبزیجات فراوان پر میشوند. پاییز همچنین زمانی است که با باغها و فضای باز آشنا میشویم و زمینهای زراعی را میبینیم که با برداشت محصولات خود مشغول به کار هستند. همه اینها احساس «بازگشت به طبیعت» را برای ما فراهم میکنند که یکی از دغدغههای بسیاری از افراد در روزهای امروز است. به همین دلیل، پاییز فصلی است که بیشترین علاقهمندی را در بین مردم به خود اختصاص میدهد.
فال زمستان
فال زمستان یکی از فالهای محبوب ایرانیان است که در طول سال و به ویژه در فصل سرما، استفاده میشود. این فال از طریق پرسیدن سوالهای مختلف و استفاده از نشانههای طبیعی زمستانی انجام میشود.
در فال زمستان، از اشیاءی مانند برف، یخ، باد و برگهای خشک برای تفسیر پاسخ استفاده میشود. هر شیء نشانگر پاسخ احتمالی به یک سوال میباشد. برای مثال، اگر درختی را ببینید که برگهای خشک و پژمردهای دارد، احتمالاً پاسخ منفی به سوالی که میپرسیدید خواهید گرفت.
این فال در بسیاری از خانوادههای ایرانی به عنوان یکی از سنتهای مهم و پرطرفدار شناخته شده است و به طور خاص در شب یلدا پیروی میشود. در این شب زمستانی، همه افراد دور هم جمع میشوند و با قهوه یا چای گرم به تفسیر فال الهام میگیرند و سعی در پیدا کردن پاسخهایی برای آیندهشان میکنند.
در نهایت لازم به ذکر است که اعتقاد به این فال از بستگان و فامیلهای یکدیگر پوشیده شده و علائم و نشانههای این فال میتواند با روحیه و باور افراد مختلف تفاوت داشته باشد.
فال بهار
فال بهار یکی از سنتهای پرطرفدار و خوشامدی در بسیاری از مناطق ایران است. این فال بهار در روز چهارشنبه سوری به مناسبت پایان فصل زمستان و آغاز فصل بهار رواج دارد و در این روز مردم به رفتارها و عاداتی میپردازند که در آنها باور دارند که نشانه خوبی به دست میآورند.
یکی از روشهای فال بهار آن است که شخصی طلایاب خانگی به دست گیرد و کوزهای را پر از آب آشامیدنی در خانه قرار دهد. سپس با طلایاب خانگی به دنبال یافتن چند آیینه یا سکه در کوزه قرار داده شده، میگردد. اگر آیینهها بدون سایه یا سکهها با سمت آینهها به پایین در کوزه قرار داشته باشند، این به این معناست که سالی خوبی در پیش روی شماست.
دیگر روش فال بهار، بازی کرم خرگوش است که معمولاً در روستاهای شمالی ایران رواج دارد. در این بازی بچهها بین هم خود دایره میکشند و یک کرم خرگوش کوچک را بین هم پنهان میکنند. سپس یکی از بچهها باید بیشترین تلاش را کند و کرم خرگوش را پیدا کند. اگر به راحتی کرم خرگوش پیدا شود، این به معنی سال خوب و روزیهای پررنگ است.
بنابراین فال بهار، فرصتی است برای مردم برای رواج یک سنت پرطرفدار ایرانی و برای مراقبت از روزهای پررنگ و خوشبختی آینده خود. این روشهای فال بهار برای جشنها، جشنوارهها و همه شخصیتهای دوستدار است.
فال عروسی
فال عروسی یکی از رسوم پرطرفدار در جشنهای ایرانی است که معمولاً در طول مراسم عروسی انجام می شود. این فال از گذشته در بسیاری از مناطق کشور مورد استفاده قرار گرفته است و به طور کلی در دو دسته قرار می گیرد؛ فال بر اساس سایه و فال بر اساس اعداد.
در فال بر اساس سایه، به دنبال اجرای این فال، بدن عروس و عریس به دیواری که با امکانات لازم پوشیده شده است نزدیک میشود. سپس پدیده سایهی بدن عروس و عریس روی دیوار به چشم میخورد. با توجه به شکل سایه، همتایی های مناسب عروس و عریس پیشنهاد داده می شود. مثلاً شکل سایهی عریس و عروس یکدیگر را میپوشاند، اگر این اتفاق بیفتد، ازدواج کامل و قوی بدون تضادهای چشمگیر خواهد بود.
فال بر اساس اعداد هم بیشتر به شمار می رود. در این فال، عروس و عریس از اعداد بین یک تا نه متفاوت استفاده میکنند. در این فال، معمولاً نام هر دو عروس و عریس نوشته می شود و بعد نیز با توجه به جایگاه اعداد مربوط به هر جفت درج می شود. سپس با انجام جمع و بعضی عملیات ریاضی دیگر، عدد نهایی به دست می آید. اگر شماره ای که به دست آمده، عدد خوشبختی باشد، به زوج جوان خوشبختی در زندگی جدیدشان تبریک میگویند.
در کل، فال عروسی به دلیل صحت برخی پیشگوییهای آن، برای جوانانی که امیدوار به آینده خود هستند، بسیار مهم است. با رعایت التفاوتهای فرهنگی و دینی، این فرایند میتواند یک تناسب مناسب و هاله خوشبختی و برکت را برای زندگی جدید جوانان عروس و عریس فراهم سازد.
فال کودکی
فال کودکی یکی از باورهای قدیمی و رایج در فرهنگ مردم ایران است و به منظور پیشگویی آینده کودکان انجام میشود. چنین فالی بیشتر در روزهای مخصوصی مانند روزهای جشنی، عیدی و نوروز به کودکان انجام میشود. در فال کودکی، کودک به شکلی ساده و بازیگوشانه به یک سؤال پاسخ میدهد و بر اساس پاسخ او، فال برایش گرفته میشود.
از جمله سؤالات رایج در فال کودکی میتوان به «تو چه شغلی دوست داری در آینده داشته باشی؟»، «تو به کدام کشور دوست داری برای مسافرت بروی؟» و «توچه شخصیت مشهوری مثل همتی یا امیر تتلو میخواهی شوی؟» اشاره کرد. به طور کلی، هر شخص میتواند سؤالی برای کودکان ارائه کرده و بر اساس پاسخ آنها، فال برای آنها گرفته شود.
فال کودکی، به موجب اعتقادات قدیمی، یک روش پیشگویی و پیامدهایی را برای کودکان رقم میزند که میتواند تأثیری در شخصیت آنان تا بالاترین مراحل زندگیشان داشته باشد. البته باورهای قدیمی و پیشینه تاریخی آن نباید با مسئولیتپذیری و واقعگرایی در مهاجرت بعدی به سوی آیندهی کودکان و پیشگیری از رفتارهای غلط در آنها و پاسخ به سؤالات و بحثهای آنان سازگاری ندارد.