1. آماده کردن مرغ و برنج برای تهیه ماش پلو
آماده کردن مرغ و برنج برای تهیه ماش پلو
یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانیان، ماش پلو است. با وجود اینکه روش تهیه آن در نقاط مختلف کشور متفاوت است، اما به طور کلی آن را با برنج، حبوبات مانند لوبیا چیتی و ماش، مرغ و گوشت تهیه میکنند. در این مقاله، به آماده کردن مرغ و برنج برای تهیه ماش پلو میپردازیم.
برای آماده کردن مرغ، ابتدا باید آن را با آب سرد بشویید. سپس مرغ را در یک قابلمه متوسط حجم قرار دهید، آب را به اندازه کافی به قابلمه اضافه کنید و به مدت ۴۵ دقیقه به آرامی به جوش بیاورید. به یاد داشته باشید که برای افزایش طعم مرغ، میتوانید یک پیاز، ۲ برگ بنفشه، نمک، فلفل سیاه و دانههای هل را به داخل قابلمه اضافه کنید.
برای آماده کردن برنج نیز باید با آب سرد شسته شود. چون برنج هنگام پختن به حجم دو برابر خود افزایش مییابد، برای پختن ماش پلو باید برنج را دو برابر حجم آن با آب به جوش بیاورید و سپس با حرارت کم به مدت ۲۰ دقیقه پخته شود.
پس از آماده کردن مرغ و برنج، میتوانید به تهیه ماش پلو بپردازید. در این مرحله، لوبیا چیتی و ماش را با یک پیاز خشک خرد شده و روغن سرخ کرده به خوبی تفت میدهیم. سپس برنج را به این مخلوط اضافه کرده و همه مواد را به دقت با هم مخلوط کرده و نوش جان کنید.
2. پختن مرغ برای ماش پلو
بهترین روش برای پختن مرغ برای ماش پلو، استفاده از مرغ تازه و بدون استفاده از پوست و استخوان است. برای شروع، مرغ را بشویید و در ظرفی با آب و نمک برای 30 دقیقه خیس کنید تا مرغ بهتر نرم شود. سپس مرغ را در قابلمه بریزید و با آبی که مرغ خیس کردید، گوجه فرنگی، پیاز، زردچوبه، فلفل سیاه و نمک را برای پختن در کنار مرغ بریزید.
سپس قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید تا مرغ بپزد. برای این کار، باید آب را بر روی مرغ بریزید و قابلمه را با درپوش بپوشانید تا مرغ در آب پخته شود. در صورت نیاز، می توانید کمی آب بیشتری برای پختن مرغ اضافه کنید. حدود 45 دقیقه به مدت زمان مورد نیاز برای پختن مرغ مصرف شود.
بعد از پخت شدن مرغ، آن را از قابلمه خارج کرده و به صورت مرغ به کوچکی خرد کنید. برای سرو کردن، ماش پلو را به صورت معمول آماده کنید و در سینی سرو کنید و سپس همراه با مرغ به صورت تزئینی در قسمت بالای ماش پلو بریزید. این روش پخت مرغ برای ماش پلو بسیار لذیذ و خوشمزه است و تنها چند مرحله ساده برای آماده سازی و پخت آن مورد نیاز است.
3. پختن برنج برای ماش پلو
برای پختن برنج برای ماش پلو، ابتدا برنج را با آب سرد شسته و برای حدود یک ساعت در آب شیرین قرار دهید. بهتر است برنج را از شب قبل خیس کنید تا آماده باشد. سپس آب را از برنج خالی کنید و برنج را به یک قابلمه بزرگ انتقال دهید.
برای پختن برنج برای ماش پلو، ابتدا در حدود ۳ لیتر آب را به جوش آورده و سپس نمک به میزان دلخواه خود را به آب اضافه کنید. سپس برنج را به آب جوش اضافه کرده و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا برنج نیم پخت شود. بعد از ۱۵ دقیقه، آب را از برنج خالی کرده و برنج را به مدت ۱۰ دقیقه روی حرارت کم به اتو بگذارید تا خشک شود.
سپس در حدود ۲ لیتر آب را به جوش آورده و سپس چند قطره روغن زیتون را به آب اضافه کنید. سپس برای تهیه ماش پلو، ماش را با آب سرد شسته و در آب شیرین به مدت ۱ ساعت به خیسیدن بگذارید. بعد از گذشت ۱ ساعت، آب را از ماش خالی کرده و آن را در حدود ۲ لیتر آب جوش آورده قرار دهید.
سپس ماش را به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا نیم پخت شود و سپس پیاز را ریز خرد کرده و آن را به ماش اضافه کنید. بعد از پخت پیاز، روغن زیتون را به ماش اضافه کنید و آن را به مدت ۱۵ دقیقه به روی حرارت کم قرار دهید.
وقتی ماش نیمه پخت شد و پیاز همراه آن نرم شد، برنج پخته شده را به ماش اضافه کنید و هر دو را با هم مخلوط کنید. سپس ماش پلو را برای حدود ۴۰ دقیقه در روی حرارت کم به مدت ۴۰ دقیقه بگذارید تا کاملا پخته شود. سپس ماش پلو را با یکسر قاشق و چنگال مخلوط کرده و آن را برای سرو در بشقابی مناسب قرار دهید. مرغ ماستی، خیار شور و لیمو عمانی را نیز به عنوان تزئین و همراه با ماش پلو سرو کنید.
4. تهیه ماش برای ماش پلو
برای تهیه ماش پلو، ابتدا باید یک قابلمه بزرگ را با آب داغ و یک قاشق سوپخوری نمک به جوش بیاورید و سپس ۳ پیمانه برنج را به داخل قابلمه بریزید و آن را به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید. سپس برنج را از روی حرارت بردارید و روی آن ۳ قاشق روغن ریخته و به خوبی مخلوط کنید.
در مرحله بعد، یک پیاز را خرد کرده و در ۲ قاشق روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس ۵۰۰ گرم گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کرده و به مدت ۱۰ دقیقه تفت دهید تا گوشت به رنگ قهوهای تغییر رنگ دهد.
سپس ۲ قاشق رب گوجه فرنگی، ۱ قاشق زردچوبه، ۱ قاشق فلفل سیاه و ۱ قاشق نمک را به گوشت اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید. بهتر است گوشت را با تفت دادن این مواد حداقل ۱۰ دقیقه بشوید تا این مواد خوب با گوشت مخلوط شوند.
بعد از گوشت آماده، ۲ تا ۳ قاشق آب را به آن اضافه کرده و به مواد اضافه کنید. سپس دوباره برنج بجوشانید و بعد از آب گرفتن برنج، ماش پلو آماده است. میتوانید آن را با نمک کمی بیشتر دلپذیر تر کنید و با خلال تازه و پیاز ترش تزیین کنید.
5. ترکیب مواد و آماده کردن ماش پلو
تهیه ماش پلو یکی از غذاهای پرمصرف در ایران است که با ترکیب ماش، برنج و ادویه جات درست میشود. در ادامه، مراحل تهیه ماش پلو به طور کامل شرح داده خواهد شد.
مرحله اول: شستشوی مواد
اولین مرحله در تهیه ماش پلو، شستشوی ماش و برنج است. بهتر است ماش را قبل از اینکه با برنج مخلوط شود، در آب گرم شستشو داده و سپس آن را در یک کاسه آب خیس بافت دار برای چند ساعت قرار دهید. برای برنج نیز بهتر است آن را در آب سرد بماند تا غبار و آلودگی ها به خوبی از آن حذف شوند.
مرحله دوم: طبخ ماش
پس از شستشو، ماش را در قابلمه تهیه شده با ۳ برابر حجم آن به آب خنک اضافه کرده و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. سپس شعله را کمی پایین آورده و به مدت نیم ساعت ماش را در حالت بیحرکت بگذارید. همچنین میتوانید برای عطر دادن به ماش ادویههای خود را نیز همراه با آن جورابیک بگذارید.
مرحله سوم: پخت برنج
پس از گذشت نیم ساعت، آب ماش را به میزان دو برابر حجم آن از آب جدا کرده و برای پخت برنج آن را در قابلمه جدید با آب خنک لخت کرده و روی حرارت بگذارید. سپس مقداری نمک به آن اضافه کنید. برای تهیه همخوانی و جلوگیری از لکه کردن رنگ برنج، بهتر است اول برنج را نصفه کنید و با یک قاشق چوبی باز شود، سپس دو برابر حجم آب خنک به آن اضافه کنید و موقع برخورد شدن روی برنج به روی آب، شعله را کم کنید تا به جمع شود. پس از آن درپوش را بر روی قابلمه قرار دهید و اجازه دهید تا برنج در حالت اتوی طبیعی پخته شود.
مرحله چهارم: ترکیب ماش و برنج
بعد از پخت برنج، البته باید گاری را کاهش دهید، آن را در ظرفی دیگر که پایین آن کمی ماش ریخته شده است قرار دهید. سپس با ملاطفت به میزان لازم برای داشتن اجزای فوقانی برنج بهطور همسان مخلوط کنید و روی حرارت کم بگذارید تا خوب دم بکشد.
مرحله پنجم: رویان روغنی
پس از مدتی که ماش پلو در حالت بیحرکت بود، برای رویان کردن آن میتوانید کمی روغن یا کره روی آن بریزید و آن را تغییر دهید. روغنی کردن باعث میشود ماش پلو بهترین طعم و خوشمزهای که دارد را نشان دهد.
با اجرای این مراحل، ماش پلو شما آماده سرو و شلوغ کردن سفره خانوادگی شده است. با طعمی خوشمزه از این غذا، سفره شما همیشه پر از شادی و وفاداری خانواده خواهد بود.
6. بلغورشکلاتی تزئینی برای ماش پلو
تزئین غذاها امری اساسی در هنر پخت و پز است که به افزایش جذابیت و زیبایی غذاها کمک میکند. در اینجا برای تزئین ماش پلو، بلغور شکلاتی را به عنوان یک انتخاب خوب معرفی میکنیم. بلغور شکلاتی یک نوع شکلاتهای خمیری است که با اضافه کردن روغن بدست میآید و در انواع شکلاتهای خمیری تزئینی از جمله کیک، کاپکیک و کلوچه هم استفاده میشود.
برای استفاده از بلغور شکلاتی برای تزئین ماش پلو، ابتدا باید بلغور شکلاتی را با فنجان روغن کاهش دهید. سپس بلغور را در یک کاسه قرار داده و با لیوان آب داغ مخلوط کنید تا با تشکیل یک خمیر نرم و لطیف، آماده استفاده شود. برای تزئین ماش پلو با بلغور شکلاتی، میتوانید با یک قاشق کوچک، خمیر شکلاتی را بر روی صفحه سرویس پذیرایی خود قرار دهید و سپس با یک قاشق دیگر، اضافه کردن خرما، بادام و پسته به تزئینات خود را شروع کنید.
همچنین میتوانید دکوراسیون تزئینی خود را با اضافه کردن انواع شکلاتهای تزئینی نیز گسترش دهید. شکلاتهای تزئینی به شکل ستاره، خورشید، ماه و گل سفید، سویا و حتی طرحهای جدیدتر نظیر دکوپاژ، قلبها و استکانهای شکلاتی نیز میتواند تزئینات شما را زیباتر و خاصتر کند. در نهایت، ترجیحاً قبل از سرو به میز مهمانان، پخت ماش را روی ظرف مناسبی به همراه دکوراسیونهای تزئینی خود، دقیق برش دهید و همراه با نخود و برنج در مهمانی خود ارائه دهید.