طرز تهیه ی خورش مرغ مجلسی - قسمت اول: آماده سازی مواد
برای تهیه خورش مرغ مجلسی، ابتدا باید مواد لازم را آماده کنیم. برای این خورش لازم است که مرغ، پیاز، تخممرغ، روغن، زردچوبه، زعفران، نمک، فلفل، آب لیموتی، و نعناع خشک در اختیار داشته باشیم.
پس از شستشوی دقیق مرغ، آن را به قطعات کوچک تقسیم کرده و درون دیگ با روغن داغ به مدت بیست دقیقه سرخ میکنیم. سپس پیاز را خرد کرده و همراه با زردچوبه و آب لیموتی به مقدار کافی به مرغ اضافه کرده و مجدداً در دیگ، با حرارت ملایم برای مدتی پخته میشود.
برای ایجاد طعم و رنگ خاص در این خورش، میتوان با استفاده از نمک، فلفل، زعفران و نعناع خشک به آن ادویه داد. همچنین تخممرغ را درون دیگ قرار داده و آن را نیز همراه با مواد دیگر، برای مدتی در حرارت ملایم، پخته میکنیم.
در نهایت، با اضافه کردن آب به مواد دیگر و نوشیدنی کردن آن، حدود یک ساعت دیگر میتوانیم آمادهی خورش مرغ مجلسی خود باشیم. این خورش بهتر است با نان تازهی لواش سرو شود.
طرز تهیه ی خورش مرغ مجلسی - قسمت دوم: پخت مرغ
برای پخت مرغ در خورش مرغ مجلسی، ابتدا مرغ را با آبی که قرار است در خورش استفاده شود، بپزید. برای پختن مرغ بهتر است از قسمتهای قابل خمیر کردن مانند ران مرغ یا جوجه استفاده کنید. قبل از پختن مرغ، لازم است که آن را با نمک و در صورت تمایل با بهارات مختلف مانند زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین، خوب تفت دهید تا مزه و عطر خوشی به آن بدهید.
حتماً روی مرغ را با تیغی نوک تیز قطع کنید و بررسی کنید که تمامی هستههای داخل مرغ خالی شدهاند. همچنین، سعی کنید که چند سوراخ کوچک در بخشهای گوشتی مرغ ایجاد کنید تا حرارت بهتری به داخل مرغ نفوذ کند.
مرغ را در داخل تابهای که قرار است به شکل نهایی در آن خورش را تهیه کنید، قرار دهید و با آبی که قبلاً آماده کردهاید، پوشانید. سپس تابه را در حرارت ملایم و با نار متوسط، روی شعله گاز قرار داده و اجازه دهید که مرغ به آرامی پخته شود. برای سریعتر شدن پخت مرغ، میتوانید تابه را با درپوش بپوشانید.
با گذشت حدود 30 دقیقه، میتوانید چک کنید که مرغ کاملاً پخته شده است یا نه. برای این منظور، میتوانید با چند قطره چوب مورد استفاده در آشپزخانه، دقت کنید که آیا شیرینی مرغ کامل است یا نه؟ اگر شیرینی مرغ کامل باشد، میتوانید آن را از روی شعله گاز برداشته و به مرحله بعدی، یعنی تهیه ی سس خورش مرغ مجلسی، بروید.
طرز تهیه ی خورش مرغ مجلسی - قسمت سوم: تهیه سس خورش
در قسمت سوم از این سری مقالات، به طرز تهیه سس خورش مرغ مجلسی می پردازیم. سس این خورش به عنوان یکی از عناصر اصلی آن، برای ایجاد طعم و ارایش بیشتر آن استفاده می شود. برای تهیه این سس به چند مرحله نیاز داریم که در زیر به تفصیل به آنها پرداخته شده است.
مواد لازم برای تهیه سس شامل روغن، پیاز، آرد، شیر، نمک، فلفل سیاه و سرکه می باشد. ابتدا باید پیاز را خیلی ریز و خرد کرده و در روغن تفت دهیم تا رنگ آن طلایی شود. سپس آرد را به آن اضافه کرده و به مدت ۲ تا ۳ دقیقه همراه با خلال خود تفت می دهیم تا کاملا تفت بخورد. سپس شیر را به تدریج به آن اضافه کرده و با هم مخلوط می کنیم. در این مرحله با توجه به نیاز، می توانید شیر را بیشتر یا کمتر از مقدار دلخواه اضافه کنید.
بعد از اضافه کردن شیر، نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه کرده و به مدت ۳ الی ۵ دقیقه بر روی حرارت ملایم، בعد از آنکه سس کمی غلیظ شده، سرکه را به آن اضافه می کنیم. سپس به مدت ۲ الی ۳ دقیقه دیگر به همراه سرکه بر روی حرارت ملایم بجوشانده و سپس از روی حرارت بر می داریم.
تهیه سس خورش مرغ مجلسی با این روش بسیار ساده و کارآمد است و می تواند به راحتی به دست آید. این سس را همراه با خورش مرغ مجلسی و برنج سرو کنید و از آن لذت ببرید.
طرز تهیه ی خورش مرغ مجلسی - قسمت چهارم: اضافه کردن سبزیجات
در قسمت چهارم از طرز تهیه خورش مرغ مجلسی به مرحلهی اضافه کردن سبزیجات پرداخته میشود. در این مرحله، باید سبزیجات مورد نظر را با دقت اضافه کرده و با مرغ و سایر مواد آماده شده که در مراحل قبلی به آن اشاره شده، مخلوط کنید. با این کار، خورش شما به عنوان یک غذای کامل و متعادل، بیشتر با ارزش غذایی و عصاره نباتات پر شده و طعم و مزه آن به مراتب جذابتر خواهد شد.
برای اضافه کردن سبزیجات، میتوان از سبزیجات متنوعی مانند جعفری، تره، شوید، ریحان، اسفناج و... استفاده کرد. برای تهیهی خورش مرغ مجلسی، پیشنهاد میکنیم از یک ترکیب هوشمند از این سبزیجات استفاده کنید تا طعم و مزه آن بیشتر توسط خوراکی شما پذیرفته شود.
در مرحله اضافه کردن سبزیجات به مرغ، باید ابتدا سبزیجات را به اندازه کافی خرد کرده و سپس به مرغی که در مراحل قبلی پخته شده است، اضافه کنید. سپس همهی مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید تا بهترین نتیجهی ممکن در تهیهی خورش مرغ مجلسی در دست شما قرار گیرد. از این رو، توصیه میشود که در هنگام تهیهی خورش مرغ مجلسی به این نکته توجه کنید و سبزیجات را به مرغ با دقت و با توجه به سلیقهی خود، اضافه کنید.
طرز تهیه ی خورش مرغ مجلسی - قسمت پنجم: پخت خورش
پخت خورش مرغ مجلسی نیاز به تمرکز و صبر دارد تا حاصل شما بهترین و خوشمزهترین نتیجه را به دست آورید. در ادامه مراحل پرهیز از اضافه کردن آب زیاد به خورش و توجه به زمان پخت خورش میباشد:
1. قبل از شروع به پخت خورش، مرغ را از ماهیت خود رها نکنید و از تنظیم خوب درجه حرارت بهره بگیرید. به منظور جلوگیری از پخته نشدن یا بیش ازپخته شدن خورش، همواره دمای قابل تنظیم را در صورت تعداد کم لوته یا قابل برای ۴ یا ۶ نفر رعایت کنید.
2. در کنار مرغ، میتوانید سیبزمینی، لوبیا، تخممرغ، گوجهفرنگی و همچنین سبزیجات مختلفی را نیز به خورش خود اضافه کنید.
3. حتماً نکته مهم توجه به حجم آب است. در مراحل پخت خورش مرغ، از آنجایی که سبزیجات خیلی آب دار هستند، حتماً نباید آب برای خورش مرغ بیش از حد لازم باشد.
4. در صورتی که مقدار آب، برای پخت خورش زیاد است، میتوانید یک قاشق دوغ غلیظ به خورش اضافه کنید. این دوغ میتواند به عنوان عامل افزایش کیفیت و تقویت مزه خورش مرغ مفید باشد.
5. همچنین میتوانید برای رنگی کردن خورش از برگ شوید، زعفران و رنگ خوراکی ها استفاده کنید.
در پایان، بعد از آن که خورش شما آماده شد، میتوانید آن را با برنج یا نان لذیذ سرو کنید. این غذای خوشمزه و مغذی به همه پسند است و میتواند به هنگام یک جشن مهم یا یک روز خانوادگی استفاده شود.
طرز تهیه ی خورش مرغ مجلسی - قسمت ششم: سرو کردن خورش
برای سرو کردن خورش مرغ مجلسی باید از ظاهر خوب و جذابی برخوردار باشد، زیرا غذاهایی که با ظاهر خوبی سرو میشوند، اولین چیزی هستند که قابل توجه بودن آنها را به ما نشان میدهد. لذا برای سرو کردن خورش مرغ مجلسی بهتر است از ظروف زیبا و قابل توجهی استفاده کنید و در صورت تمایل، میتوان از گیاهان تزئینی نیز استفاده کرد.
یکی از روش های سرو کردن این خورش، سروش بر روی برگهای اسفناج به همراه نان تست می باشد که بسیار جذاب و زیبا خواهد بود. برای این منظور، در ابتدا برگ هایی از اسفناج را شسته و خشک می کنیم. سپس ظرف خورش را تزئین کرده و خورش را روی برگ های اسفناج قرار داده و با نان تست سرو میکنیم.
همچنین میتوانید خورش را روی برشته های نان لواش قرار داده و با گل سیر و گردو تزئین نمایید. همچنین اگر تمایل داشتید، میتوانید خورش را در ظرف گرم نگه داشته و از برشته های چینی برای سرویس دهی استفاده کنید.
در هر صورت، مهمترین نکته در سرو کردن خورش مرغ مجلسی تزئین آن است و باید تلاش کنید ظاهری جذاب و دلنشین برای غذای خود ایجاد کنید.