۱. آمادهسازی گردوها برای حلوای تبریز
برای تهیه حلوای تبریز مورد نیاز گردویی با طعم خوب و کیفیت بالا است. برای آمادهسازی گردوها باید ابتدا آنها را خشک کرد و پوستهای بیرونی آنها را پوشیده شده با نوک تیز کنده و سپس آن را کاملا پاک کنید. سپس میتوان آنها را به صورت خام یا خرد شده برای استفاده در حلوای تبریز استفاده کرد.
علاوه بر تهیه گردوها، برای آماده سازی حلوای تبریز، نیاز به تهیه شربت قند دارید. برای تهیه شربت قند، شکر را در آب حل میکنیم تا شربت تشکیل شود. سپس به شربت سرکه اضافه میکنیم تا شربت را اسیدی تر کند.
در مرحله بعدی، از گردوهای خرد شده و خام همراه با شربت قند و ادویههای خاصی، حلوای تبریز را تهیه میکنیم. برای تهیه حلوای تبریز، ابتدا گردوهای خرد شده را با شربت قند، آبلیمو و زعفران مخلوط کرده و روی حرارت قرار میدهیم تا مایعات آن تبخیر شده و ترکیب به عصارهای غلیظ تبدیل شود.
در نهایت، میتوان حلوای تبریز را با روشهای مختلف، مانند خشک کردن، خمیر شدن و برش دادن به شکل دلخواه درآورد و سرو کرد. حلوای تبریز با طعم خوب و عطر منحصر به فرد، یکی از دسرهای بسیار محبوب در مناطق شهر تبریز است و با نگهداری مناسب، مدت طولانی نیز از طعم و بوی خوب خود حفظ میکند.
۲. تهیه شیره برای حلوای تبریز
تهیه شیره برای حلوای تبریز یکی از فرآیندهای مهم در تولید این شیرینی محلی است. شیره از مواد اصلی حلوای تبریز است که با ترکیب شکر و آب تهیه می شود. در این روش، شکر پودری به همراه آب در داخل قابلمه قرار داده می شود و به آرامی روی حرارت قرار می گیرد. در هنگام ذوب شدن شکر، مقداری از آب برای تولید شیره از طریق بخار به بیرون خارج می شود.
در این مرحله، باید توجه داشته باشیم که شکر به میزانی ذوب می شود که به تشکیل شکلات پایه ای برای حلوای تبریز بپردازد. به همین دلیل، در دستگاه تهیه شیره، از یک سیستم سریع خنک کننده برای جلوگیری از بهبود شکلات استفاده می شود. بعد از این که شکر به میزان کافی ذوب شد، بهترین زمان برای جداسازی شیره از قهوه خانه در لحظه ای است که شکر به آن حالتی رسیده است که آب را کاملا جذب کرده است و از مخلوط آب و شکر شکلات پایه ای برای حلوای تبریز تولید شده است.
پس از جدا کردن شیره از قهوه خانه، شیره با یک آسیاب مخصوص به رقیقی خود می رسد. در این مرحله، بهترین نسبت آب به شکر باید به دقت محاسبه شود تا به روش صحیح شیره تولید شود. پس از به دست آوردن شیره، آن را به آرامی در فر سرخ کن یا پختگی سفت کنید تا بتوانید از آن برای تولید حلوای تبریز استفاده کنید. به این ترتیب، شیره برای حلواهایی مانند حلوای تبریز، که یکی از محبوب ترین شیرینی های محلی ایران است، آماده می شود.
۳. تهیه مخلوط برای حلوای تبریز
تهیه مخلوط برای حلوای تبریز عملی بسیار ساده، اما با توجه به نوع مواد اولیه و ترکیبات آن، وابسته به تجربه و دانش خاصی است. مخلوط حلوای تبریز شامل موادی مانند آرد گندم، شکر، کرم گرانوله، نشاسته ذرت، نارگیل رنده شده، بادام و انواع دیگر از خلالهای تخمیر شده است.
برای تهیه مخلوط حلوای تبریز، در ابتدا بهتر است مواد خام با دقت و صحیح انتخاب شوند تا محصول نهایی بهترین کیفیت را داشته باشد. سپس موادی مانند آرد، شکر و نشاسته ذرت با دقت با هم ترکیب میشوند. در این میان، با توجه به سلیقه شخصی میتوان به مخلوط بادام و نارگیل رنده شده و کرم گرانوله نیز اضافه کرد.
بعد از ترکیب کلیه مواد با یکدیگر، با استفاده از آب یا شیر، مواد با هم ترکیب میشوند تا به شکل یک دسته خمیر برای تهیه حلوای تبریز تبدیل شوند. این خمیر در ابتدا به صورت تکهتکه با یکدیگر ترکیب و در نهایت با دستههای بزرگتر به هم ترکیب میشوند. پس از این مراحل، خمیر به یکدیگر فشرده میشوند و به شکل صاف و مناسب درآماده پخت و پز میشوند.
حلوای تبریز با استفاده از مخلوط ترکیب شده، در دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه در فر پخته میشوند. پس از پختن حلوای تبریز، خنک کردن بهصورت آهسته و با دقت مهم است تا بتوان از بهترین کیفیت برای محصول نهایی بهره برد. با توجه به اینکه حلوای تبریز محصول تتلخ و ترشیم تلخ است، با کلیه مظاهر شیرین کننده همچون شیرین کنندههای مختلف و روغن نباتی میتوان مزه خوشایندتری به این محصول داد.
۴. نحوه پخت حلوای تبریز
حلوای تبریز یکی از شیرینی های محلی و مشهور است که در شهر تبریز و شهرستان های اطراف آن تولید می شود. این شیرینی به دلیل طعم خوشایند و متفاوتی که دارد و همچنین برای سفره های جشن ها و مهمانی ها استفاده می شود. در اینجا نحوه پخت حلوای تبریز را به همراه مواد لازم برای تهیه آن شرح می دهیم.
برای تهیه حلوای تبریز نیاز به مواد زیر است: یک کیلوگرم پودر شیر، یک کیلوگرم شکر، یک کیلوگرم کره، دو قاشق غذاخوری عسل، دو عدد تخم مرغ، سه قاشق غذاخوری آب روغن.
ابتدا پودر شیر، شکر و کره را در ماهیتابه ای بزرگ با هم مخلوط کرده و روی حرارت نرم آتش قرار دهید تا تمام مواد با هم آمیخته شوند. بهتر است در هنگام مخلوط کردن، از ماهیتابه زیادی استفاده نکنید چرا که باعث کوچک شدن حلوای تبریز می شود.
بعد از آمیزش تخم مرغ و عسل را به مواد مذکور اضافه کنید و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید. در نهایت آب روغن را به مواد اضافه کرده و پخت حلوای تبریز را تکمیل کنید. برای پخت حلوای تبریز، یک تابه به ارتفاع حدود سه سانتی متر و قطر بزرگای بیشتر از چند سانتی متر و یک شیشه آب اضافه کین و روی حرارت ملایم قرار دهید.
بعد از آماده شدن تابه، شما باید خمیر حاصله را داخل آن ریخته و ظرف اماده شده را روی حرارت قرار دهید. پخت حلوای تبریز تقریبا یک الی دو ساعت زمان می برد و در صورت دیدن جلوی حلوای تبریز باد آور یا کوچک شده است می توانید با استفاده از نوک بریک هر اندازه ای جهت قطع انجام دهید. سپس در دمای معمول اتاق خشک و خنک نگه دارید تا بهترین شکل و طعم را داشته باشید.
۵. قطع حلوای تبریز
قطع حلوای تبریز یکی از شیرینی هایی است که در ایران و خصوصا در مناطق شمالی کشور پرطرفداری دارد. این شیرینی ابتدا در شهر تبریز تولید و توزیع شد و بعدها به سراسر ایران شناخته شد. قطع حلوای تبریز از مواد خوشمزه و پرطرفداری تهیه میشود که شامل سماق، پسته، نیشکر و عصاره رویانی برگ گل یاس میباشند. این شیرینی توسط کاردانان پخت شیرینی با دقت بسیار بالا تهیه شده و از روش های ترش کردن در طبقات مختلف استفاده میکنند.
قطع حلوای تبریز به صورت تکه تکه و روی یک بسته کاغذی قرار دارد. دمای این شیرینی باید حدود ۱۲۰ درجه سانتی گراد باشد و باید به صورت ظریف و روان برش داده شود تا به بندهای شکلاتی شبیه باشد. از جمله عواملی که این شیرینی برای آن ممتاز است، قدرت ضدعفونی کنندگی آن است که به خاطر محتوای زیاد عسل، سماق و عصاره گل یاس در آن به دست میآید. همچنین این شیرینی به عنوان نوعی دارو برای آرامش بخشیدن به اعصاب کاربران محسوب میشود.
در ایران، قطع حلوای تبریز به عنوان هدیه ای بسیار محبوب در مراسمهای خاص همچون عیدی، عروسی و نوروز ارائه میشود. همچنین این شیرینی به عنوان کادوی مناسبی برای اهدای به یکدیگر در هنگام سفر و تعطیلات محسوب میشود. در نتیجه، قطع حلوای تبریز به دلیل خواص درمانی، مزه خوشایند و شکل زیبایی که دارد، بین مردم محبوبیت بسیار بالایی دارد.
۶. سرو و نوش جان کردن حلوای تبریز
حلوای تبریز یکی از اصیلترین و پرمنظم کارخانههای تولید شیرینی در ایران است. این شیرینی با برخورداری از عملکرد عالی و پرطرفداری در بین جامعه ایرانی، به عنوان یک بازارچه مهم برای تجارت و تجارت خارجی شناخته شده است. سرو و نوش جان کردن حلوای تبریز، به عنوان یکی از کارهای خوب و شناخته شده ایرانیان در مراسمها و جشنهای مختلف است.
ابتدا باید گفت که حلوای تبریز از بهترین مواد اولیه تهیه میشود که برای خوردنش لذت همراه با سلامت و راحتی بخش به بدن انسان است. این شیرینی از موادی همچون شیر، برنج، بادام، زعفران، شکر و روغن تهیه میشود. از آنجا که همه این مواد دارای پروتئین، برون آورنده ودیابت میباشند، بنابراین سرو و نوش جان کردن حلوای تبریز به اندازه کافی برای بدن انسان سودمند است.
در مراسمها و جشنهای مختلف، همه به دنبال شيرینيهاي خوشمزه هستند و همگی دلباختهی حلوای تبریز میشوند. در این روزها، حلوای تبریز به صورت فلهای در بازار موجود است و شما میتوانید در هر فروشگاهی، آن را بخرید. در ضمن، اگر این شیرینی را برای یک جشن خاصی خریداری میکنید، میتوانید آن را با دکوراسیونهای خاص و جذابی تزئین نموده و از آن در مراسم خود برای سرو و نوش جان دعوت کنید. این کار شاید یک کار ساده به نظر برسد، اما جذابیت و لذت بسیار بالایی را به شما خواهد داد.