مرحله اول: شستشوی آلبالوها
شستشوی آلبالوها یکی از مراحل مهم در پردازش و استفادهی بهینه از آلبالوهای تازهیافته است. برای شروع، لازم است از آلبالوهایی استفاده شود که به صورت تمامی تر و بدون آسیب به دست آمده باشند. سپس در مرحلهی اول برای شستشوی آلبالوهای تازه، بهتر است آنها را با آبی جاری شستشو داد. در این مرحله، آلبالوها باید با دقت شسته شده و هر یک از آنها باید به صورت کامل تمیز شود.
پس از شستشوی اولیه با آب جاری، بهتر است آلبالوها را در داخل یک سینی بهصورت قابل توجه قرار دهیم و با یک حولهی تمیز و خشک آنها را برای حذف آب اضافی خشک کنیم. با اینکار، تمامی آب اضافی روی آلبالوها حذف خواهد شد و آنها برای مراحل بعدی آماده شده اند.
نکتهی مهمی که باید در این مرحله به آن توجه شود، این است که آلبالوها باید بهصورت کاملاً خشک درآید. درغیراینصورت در مراحل بعدی ممکن است مشکلاتی مانند خوردگی و افتادگی آلبالوها پیش بیاید که میتواند باعث ضایع شدن آنها شود. بنابراین، با رعایت نکات گفته شده میتوانیم بهراحتی آلبالوهای تازهیافتهی خود را برای مراحل بعدی استفاده کنیم.
مرحله دوم: برش آلبالوها
پس از آماده کردن آلبالوها با شستن و خشک کردن آنها، مرحله دوم تهیه آلبالوهای خشک است. در این مرحله، آلبالوها باید به صورت بریده شده و صاف باشند. برای این کار، ابتدا باید آلبالوها را به دو نیمه تقسیم کنید. سپس هستهها را با استفاده از یک قاشق خارج کنید.
در مرحله بعدی، آلبالوها را به قطعات نازک برش دهید. برای این کار میتوانید از یک چاقوی تیز و صاف استفاده کنید. بهتر است خط برش را به شکل عمودی با توجه به محور دو نیمه آلبالو قرار دهید تا پوست آلبالو به راحتی جدا شود و قطعات آن صاف باشند. حتما به این نکته توجه کنید که قطعات بریده شده برای خشک کردن باید یکسان و نازک باشند.
پس از برش آلبالوها، حال باید آنها را به خشک کننده مناسب منتقل کرد. استفاده از دمای پایین و تهویه صحیح بهترین روش برای خشک کردن آلبالو است. معمولا آلبالوهای خشک شده به مدت چند روز در دمای پائین مانند 60 درجه سانتی گراد قرار داده میشوند. پس از چند روز، آلبالوهای خشک آماده مصرف میشوند.
مرحله سوم: تهیه شیره
در مرحله سوم تهیه شیره، شیره باید از سطح سیب، انگور و یا دیگر میوه های مورد استفاده جدا شود. با استفاده از ماهیت سخت و نیز محتوای شیرین سیب، انگور یا سایر میوه ها، با استفاده از ترکیبی از قند و آب، می توان شیره سفید و شفافی بسازید.
برای تولید شیره، ابتدا از میوه ها با استفاده از دستگاههای خاص، که به عنوان چرخه پرس معروف هستند، باید شیره گیری صورت گیرد. در این مرحله میوه ها با فشار بالا و مداوم در دستگاه چرخه پرس، خارج شده و بر روی یک سطح شیبدار قرار میگیرد.
سپس با استفاده از مواد شیرین کننده، از جمله قند و شکر، باید شیره تهیه شود. برای تهیه شیره، قند یا شکر به آب اضافه میشود و سپس برای مدت زمان معینی، آن را میپزند تا تبدیل به یک محلول شیرین شود. در نهایت، شیره بعد از جداسازی ناخالصی های موجود در آن، روی میوه ها ریخته میشود و به عنوان یک شیرینی باکیفیت، برای استفاده به سفره یا به عنوان افزودنی به غذاهایی همچون کیک، پودینگ و یا سس، استفاده میشود.
بهعلاوه، باید گفت که در طول مراحل تهیه شیره، بسیاری از عوامل اساسی، مانند دما و زمان پخت، بسیار مهم هستند و تغییرات کوچک در هر کدام از آنها، میتواند به طرز چشمگیری اثراتی در کیفیت نهایی عصاره موجود در شیره داشته باشد. در نتیجه، برای تهیه شیره با کیفیت بالا، باید به این عوامل اساسی، بسیاری از توجه و قرار داد.
مرحله چهارم: آماده سازی آلبالوها برای پخت
آلبالو یکی از میوه های خوشمزه و معروف در تمامی فصول سال است. این میوه با قابلیت انواع مصرف های مختلف، شامل تازه خوری، پخت و سرخ کردن، ترشی و مربای آن، با محبوبیتی بیش از پیش در میان افراد به دلیل داشتن خواص غذایی مفید و خوشمزه بودنش مورد استفاده قرار می گیرد.
برای آماده سازی آلبالوهایی که برای پخت آنها را به کار می برید، باید از مرحله 3 یعنی شستشو و خشک کردن به خوبی عبور کرده باشید و بعد از آن، آلبالو ها را برش داده و کوچکتر شده آنها را روی یک سینی یا بشقاب مناسب قرار دهید. سپس با کاربرد قاشق، داخل هر آلبالو یک بذر کوچک چوبی را که در مرکز آن قرار دارد، بیرون کشیده و سپس با یک چاقو یا نوک قاشق، اندازه هر تکه آلبالو را به همان اندازه که مد نظرتان است ریز یا درشت کنید.
بهترین روش برای پخت آلبالو در فر است. در این روش باید آلبالو های ریز شده را با یک مقدار مشخص از شکر، کمی نمک و چند قطره عصاره لیمو ترش و یا آبلیمو درون یک سینی با خمیرهای نچسب پخش کنید و سپس آن را درون فر قرار دهید. درصورتیکه می خواهید شیرینیْ کمتری به آلبالوها اضافه کرده و یا مرغوبیت و طراوتشان بیشتر شود، می توانید آلبالو ها را تا حد اندازه خود داغ یا روغنی کرده و در نهایت با پخت آنها در یک مرحله بیشتر از مزه و مرغوبیتی که دارا هستند، بهره ببرید.
پخت آلبالو برای استفاده در انواع دسر ها و آماده سازی تنقلات و دسر های سرد یا گرم، کاربرد فراوانی دارد و با توجه به سادگی اینکه آنها را تهیه می کنید، می توانید افراد مهمان خود را با این دستور خوشمزه و سالم مهمانی کنید. برای بهتر شدن تجربه خود در استفاده از آلبالو، می توانید از روش شکلات پزی برای پوشاندن یا آبپز کردن آنها به شکل موجودات مختلف استفاده کنید.
مرحله پنجم: پخت آلبالوها در شیره
پخت آلبالوها در شیره یکی از پرطرفدارترین حبوبات در سراسر جهان بوده و برای بسیاری از افراد به عنوان یکی از تخصصی ترین و لذیذترین غذاهای خانگی به حساب میآید.
برای آماده سازی این غذا، ابتدا باید آلبالو را به اندازه مورد نیاز برش داده و با آب داغ برای چند دقیقه خیس کرد تا سفتی آن کاهش یابد و به دلخواه نرم شود. سپس شیره را با قند و آب تهیه کرده و در یک قابلمه ریخته و به روی شعله ملایم قرار میدهیم. در ادامه، آلبالوهای خیس شده را به داخل شیره ریخته و ملایم در حال تفت میدهیم تا همه آلبالوها با شیره مخلوط شوند. بهتر است از تفت دادن آلبالوها با شعله ملایم استفاده کنیم تا به خاطر شده آلبالوها به هم نچسبند و همه آنها بهطور یکنواخت در شیره تفت یابند.
نکتهی مهمی که برای پخت آلبالو در شیره باید به آن توجه داشت، این است که باید در مدت پخت، دائماً توجه کنیم تا شیره به حالت سوزاندن نیفتد و دائماً برای مخلوط کردن از قاشق چوبی یا فلزی استفاده کنیم. بعد از حدود یک ساعت پخت بهتر است آلبالوها را با یک چنگال به ظرف سرو کرده و به همراه شیرهی داغ سرو کنیم.
همچنین، میتوان برای افزایش طعم این غذا، از چند قطرهی عصارهی نعناع و نیز فرمانیت استفاده کرد که طعم و بوی خوشایندی به آن خواهد داد. در نهایت، آلبالو در شیره را میتوان به همراه کره تازه یا با نان تست خورد و از طعم و لذت آن بهره برد.
مرحله ششم: خنک کردن و بستهبندی کمپوت آلبالو
پس از اینکه کمپوت آلبالو پخته شد و قطرات آن کاملا به یکدیگر ملایم شد، باید آن را از روی حرارت برداشته و به صورتی که از حشرات و گرد و غبار محافظت شود، خنک کنیم. برای این منظور بهتر است از ظرفی استفاده کنیم که در داخل آن آب یخی قرار میدهیم و ظرف فلزی را بر روی آن قرار میدهیم.
پس از خنک کردن، کمپوت آلبالو را به مقدار مورد نظر در بستهبندیهای مناسبی بریزیم. بهترین بستهبندی برای این منظور، شیشههای نگهداری غذا است که باید پیش از استفاده، شسته و درون آب جوش قرار داده شود. سپس کمپوت آلبالو را در داخل شیشه بریزید و در پایان درب شیشه را بسته و آن را تحت شرایط بهداشتی به نگهداری در بیاورید.
در صورتی که میخواهید کمپوت آلبالو برای مدت طولانی نگهداری شود، بهتر است آن را در دمای پایینتر از دمای اتاق نگهداری کنید. برای این منظور، میتوانید از سردخانه و یا فضایی با دمای زیر صفر در برون استفاده کنید. در این حالت، کمپوت آلبالو شما تا مدتی زیاد نگهداری خواهد شد و شما میتوانید بهراحتی از آن استفاده کنید.