معرفی نان چرخی قزوینی
نان چرخی قزوینی یکی از انواع نان های مشهور در ایران است که اصل و ریشه این نان به قرون وسطی باز میگردد و در شهر قزوین ساخته میشود. این نان به دلیل طعم خوب و کیفیت بالا همیشه یکی از محصولات پرطرفدار در قزوین و سراسر ایران بوده است و به خاطر ویژگیهای بیشتر صحت آن نسبت به نان های معمولی، مردم برای مصرف آن به صورت روزانه و کاربردی روزانه به آن مشتاقند.
نان چرخی قزوینی در مدت ساخت و پخت خود چرخیده میشود که به خاطر همین نوع خاص، به آن نام نان چرخی داده میشود. این نوع نان ترجیحاً از گندم کامل و خرد شده شده است که شامل مقادیر زیادی از ویتامینها و مواد مغذی ضروری برای بدن میشود. بنابراین، نان چرخی قزوینی تجربه لذت بخشی برای همگان است که به دلیل محتوای همه چیزش، در تأمین مواد مغذی برای بدن عالی است.
همچنین، نان چرخی قزوینی به صورت خام و پخته عرضه میشود. نان پخته شده را میتوان بسته به نوع استفاده آن، به همراه مختلف غذاها مصرف کرد. در صورتی که این نان در حالت خام مصرف شود، باید به دلیل پخت بخاری، همانند پنیر کثیف، در دمای اتاق نگه داشته شود. با توجه به انواع استفاده های مختلف، نان چرخی قزوینی از مزایای چندگانهای برخوردار است و علاوه بر کاربردهای ذائقهای عالی، به دلیل محتوای مواد مغذی بالا، انتخاب خوبی برای غذاهای رژیمی و دارای اختلاف کمچربی است. در نتیجه، این نان با استفاده از روش های سنتی و کیفیت بالایش، محصولی بهتر برای سلامتی شما از نان های عرضه شده در فروشگاه هاست.
تاریخچه نان چرخی قزوینی
نان چرخی قزوینی یکی از نانهای محلی و قدیمی ایران است که از دوران باستان به کار میرفته است. نام این نان از روش پخت آن بهمراه نوع آسیابی که در قزوین استفاده میشد، تشکیل شده است. این نام به این دلیل است که برای تهیه نان چرخی از آسیابی به نام «چرخی» استفاده میشود که برروی آن چرخ پرداز است و برای آسیاب کردن غلات استفاده میشود.
به گفته تاریخنگاران، ظاهر نان چرخی قزوینی از دوران شاهرخ تیموری در قزوین ظاهر شده است. تفاوت این نان با سایر نانهای محلی در اندازه و شکل آن است. این نان کوچکتر از نان لواش است و توپی است. بر اساس دستورالعملی که از توقیفی در دوران صفویه به دستآمده است، ترکیب آرد و نمک و اب به نسبت 2:1:1 به کار میرفت. در این دوران، برای تهیه این نان در جشنها و مراسم تذوق قرار داده میشد.
از آن زمان تا به امروز، نان چرخی قزوینی در قزوین و بعضی از شهرهای همجوار از آن استقبال میشود. به دلیل شیوع آسیابهای برقی و تزریق فناوری به صنعت آرد، بسیاری از آسیابهای سنتی به دستورالعملی که در تهیه نان چرخی قزوینی استفاده میشد، این فرآیند را در حداکثر تعداد، توقف دادهاند. به همین دلیل، تعداد آسیابهای چرخ پرداز نیز بسیار کم شده و نان چرخی قزوینی به عنوان یکی از خصوصیات ثقلی این شهر محسوب میشود.
مواد لازم برای تهیه نان چرخی قزوینی
نان چرخی قزوینی چندین نوع دارد، اما اجزای اصلی آن شامل آرد، آب، خمیر، نمک و میوه هستند.
از میان این اجزا، آرد به عنوان اصلیترین مادهی تشکیلدهندهی تستها به کار رفته و باعث خمیر شدن تست در دمای مشخص میشود. همچنین، قدرت مشخصه و پلکانی تست به دلیل میزان آرد مورد استفاده نیز تغییر میکند.
آب نیز برای مخلوط شدن با آرد به کار رفته و با افزایش میزان آن، تستی لطیفتر و نرمتر نیز به دست میآید.
برای درست کردن خمیر تست، مادهای نیز به نام خمیر به کار رفته که با آرد، آب و نمک تهیه میشود.
نمک نیز برای شور شدن تست و همچنین حفظ طعم و رنگ اصلی تست به کار میرود.
در مورد نوع میوه که برای تهیهی نان چرخی قزوینی به کار میرود، بسته به میل هر شخص متفاوت است. برخی از مردم از میوهای مثل گردو، گلابی، سیب، پسته، بادام و ... استفاده میکنند، اما برخی نیز از هیچ یک از این میوهها استفاده نمیکنند و نان خود را به شکل خام سرو میدهند.
دستور تهیه نان چرخی قزوینی طبق سلیقهی هر شخص متفاوت است و میتوانید با تلاش و تمرین توانایی تهیه نان خوشمزهی خود را پیدا کنید.
طرز تهیه مایه برای نان چرخی قزوینی
نان چرخی یکی از خوراکیهای پرطرفدار در شهر قزوین است که با تهیه مایه خوشبو و لطیف آن، به دست میآید. طرز تهیه مایه برای نان چرخی در این شهر به جزئیات بسیار دقیق توجه دارد. از این رو، انتخاب مواد مناسب برای تهیه مایه، نحوه، مقدار و دمای آب، پخت و همزمان با این موارد، دقت و داشتن حوصله لازم را میطلبد.
برای تهیه مایه نان چرخی، از جوانه گندم، گندم دو ساعته، شیرینیجات، عسل، ماست و دوغ استفاده میشود. در قدم اول، جوانه گندم به صورت یک رشتهی بافتی کوچک و تنگ همراه با گندم دو ساعته در آب نمکدار خیس کرده و با پنبه، کاملاً خشک میشود. در مرحلهی بعد، جوانه گندم به صورت حلقههای کوچک بافتی شده که ابتدا باید با عسل و سرکه و یا شیرینیجات ساقههای شیرین شده شسته شود. پس از شستشو، جوانهها در دوغ درجهی معتدل پخته میشود.
پس از پخته شدن جوانهها، ماست را ریخته و با یک قاشق، به مدت ۵ دقیقه، به آرامی هم میزنیم. سپس جوانههای پخته شده به ماست اضافه میشود و مخلوطی نرم و همگون تهیه میشود. کیسهی پلاستیکی تمیز را از گوشتپز برداشته و در آن مایه را ترکیب میکنیم و پس از ۱۰ دقیقه از آن استفاده کنیم. تهیه مایه به این روش به تولید یک مایه مستحکم، با طعم لطیف، رایحهی خوشبو و دارای ماندگاری بالا منتهی میگردد. با استفاده از این مایه، میتوان نان چرخی قزوینی با قیمت پایینی و با کیفیت خوبی تهیه کرد.
طرز تهیه مخلوط برای نان چرخی قزوینی
طرز تهیه مخلوط برای نان چرخی قزوینی بسیار ساده است. برای آماده کردن این مخلوط، ابتدا باید یک کاسه بزرگ را آماده کنید. سپس درون کاسه ۵۰۰ گرم آرد، ۱۰۰ گرم روغن گیاهی، یک قاشق غذاخوری نمک و یک قاشق غذاخوری بیکینگ پودر را به همراه یک پیمانه آب اضافه می کنیم.
سپس با استفاده از دست های خود و یا یک میکسر، همه مواد درون کاسه را به هم مخلوط می کنیم تا به صورت یک ترکیب صاف و یکدست تبدیل شوند. درصورتی که ترکیب خیلی خشک است، امکان استفاده از آب بیشتر وجود دارد.
حالا که ترکیب نان چرخی قزوینی آماده شده است، باید آن را درون ماشین آردزنی قرار دهید و به مدت چند دقیقه دور بزنید تا ترکیب به صورت یکدست خمیر شود. سپس با استفاده از دست های خود، خمیر را به صورت توپ های کوچک و یکنواخت تقسیم کرده و برای مدت حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در دمای اتاق بگذارید تا آرام شود.
در نهایت، توپ های نان چرخی قزوینی را روی نان چرخی قرار دهید و با استفاده از دست های خود آن ها را چرخانده تا به شکل مورد نظر شما خمیر شوند. سپس نان ها را درون فر مسخره شده به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پخته، و بعد از آن می توانید از نان های خوشمزه خود لذت ببرید.
طرز تهیه تاراژن برای نان چرخی قزوینی
تاراژن یکی از شیرینی های سنتی ایرانی است که یکی از بهترین های آن در قزوین تهیه می شود. این شیرینی با استفاده از مواد اولیه ساده و تنها چند مرحله آسان قابل تهیه است. در این راهنما، به شما نحوه تهیه تاراژن برای نان چرخی قزوینی را آموزش خواهیم داد.
اولین مرحله موجود در تهیه تاراژن به آماده سازی مواد اولیه است. لازم است یک کوپه آرد، یک پیمانه شکر، نصف پیمانه روغن، یک قاشق چایخوری وانیل، یک قاشق چایخوری پودر شیرین بادام و دو تخم مرغ را آماده کنید.
سپس در مرحله دوم، تمام مواد را با یکدیگر مخلوط کرده و تا زمانی که ترکیب به صورت یک خمیر سفت تبدیل شود تکان می دهیم. در مرحله بعد به خمیر شکل مناسبی دهید و به اندازه دلخواه روی سینی فر تراش کنید. حالا تراژن ها را در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه درون فر قرار دهید تا پخته شوند.
در نهایت، پس از پخت تاراژن ها، آن ها را روی کاغذ روغنی خنک کنید. سپس از روی هر تاراژن، به صورت همگی یک قاشق چایخوری عسل پاشید. تارازن های شیرین را به دلخواه خودتان تزیین کنید و اکنون آن ها آماده تقدیم به میهمانان شما هستند.