مواد لازم برای تهیه مرغ بریان در قابلمه
تهیه غذای مرغ بریان با استفاده از قابلمه، یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار ایرانیان است. برای تهیه این غذا نیاز به چند ماده دارید که با دنبال کردن روش درست و استفاده از مواد به موقع میتوانید به راحتی آنرا تهیه کنید.
در ابتدا نیاز دارید که برای مرغ بریان، مرغ را به شکل قطعات چند قطعهای درآورده و داخل قابلمه گذاشته و با یک حبه پیاز ریز شده، ادویههایی مانند زنجبیل، فلفل سیاه، کره سبز و خورشیدی و نمک و فلفل به میزان لازم، مخلوط میکنید.
در مرحله بعد، برنج را برای آماده کردن درجه بندی کنید و داخل آن آب ریخته و نمک را به کمک چنگال هم بزنید تا کمی با هم مخلوط شود. سپس برنج را روی مرغ قرار داده و دو گل سیر خردشده، دو تا سه برگ نعنا سبز، دو تا سه برگ شیرین بیشه و یک لیوان آب به آن اضافه کنید.
در این مرحله برای آماده کردن یک طبقه خوب و پذیرایی از مرغ بریان، بر روی قابلمه روی که برنج و مرغ در آن قرار داده شده، یک لایه کامل از ادویههای دیگری مانند زعفران، برگههای نعنا، برگههای شیرین بیشه و سیر خرد شده را اضافه کرده و به مدت ۵۰ تا ۶۰ دقیقه در حرارت کم و روی شعله یکی گاز، پخت کنید.
در انتها نیز آماده بودن مرغ بریان را توسط فشار دادن روی برنج، یا با باز کردن قابلمه و چک کردن اینکه برنج پخته است را بررسی کرده و پس از آماده شدن، آنرا به سرویس دهی شترمرغی، ماستی، مخلوط دوغ و یا سالادی از جمله خیارشور، نعناع و هویج سفرهای همراه با نان تازه سرو کنید.
مرحله اول: مرغ را آماده کنید
برای آماده کردن مرغ برای پخت باید از مرغ تازه و بهداشتی استفاده کرد. در ابتدا مرغ را باید با آب داخل داخل و بیرون تمیز کرد. در صورتی که قطعات مرغی داشته باشید، میتوانید آنها را از هم جدا کنید. برای قطعات مختلف مرغ، زمان پختن متفاوت است، بنابراین باید قبل از پخت، قطعات را جدا کنید.
سپس مرغ را باید خشک کرد، برای این کار میتوانید از کاغذ دستمال کمک بگیرید. قبل از پخت مرغ، باید به آن نمک و فلفل بریزید و به خوبی مخلوط کنید. در صورتی که میخواهید مرغی با طعم مخصوص داشته باشید، میتوانید به مرغ ادویههای دیگری اضافه کنید.
یکی از مهمترین اصول پختن مرغ، استفاده از حرارت مناسب است. باید مرغ را درون قابلمه یا بشکه پخت که دارای درپوش باشد و باید پختن را با حرارت متوسط شروع کنید. سپس باید حرارت را کمی افزایش دهید تا مرغ برای پخت کامل، به اندازه کافی داغ شود. اگر مرغ شما برای پختن خوب روغن یا آب ندارد، میتوانید برای آن یک مقدار روغن یا کمی آب اضافه کنید. در نهایت، پس از پخت، میتوانید مرغ را با سبزیجات و سس دلخواه تزئین کنید و به همراه نان یا برنج سفید سرو کنید.
مرحله دوم: سبزیجات را آماده کنید
در این مرحله از پخت غذا، لازم است که سبزیجات مورد نیاز برای تهیه غذا را آماده کنید. این مرحله در بسیاری از غذاها اهمیت بسیاری دارد و باعث میشود که غذاهایی با طعم و عطر خوب و با کیفیت تهیه شوند.
اولین مرحله در آماده کردن سبزیجات، شستشوی آنهاست. برای شستشوی سبزیجات بهتر است از آب جاری استفاده کنید تا خاک و زبالههای روی سبزیجات را به خوبی بشویید. برای سبزیجاتی مانند اسفناج، کاهو و خیار، بهتر است پس از شستشو، محلول آب نمکی بریزید تا باکتریهای روی سطح آنها کشته شوند.
در مرحله بعدی، سبزیجات را خشک کنید. بهتر است از حوله تمیز استفاده کنید تا آب روی سبزیجات خشک شود. در صورتی که سبزیجات را خشک نکنید، وقتی که در حالت مرطوب در ظرف پخت قرار دارد، باعث ایجاد بخار و آب در ظرف میشود و اثر سوزاندن غذا را دارد.
سبزیجاتی مانند پیاز، سیر و فلفل دلمه قبل از برش دادن، نیاز به پوست کردن دارند. برای پوست کردن پیاز، ابتدا سر و پایین آن را برید و سپس پوست خارجی آن را به آسانی خارج کنید. برای پایینی کردن سیر ابتدا سر سیر را برید و سپس آن را با دستان برای چند لحظه فشار دهید. با این کار پوست خارجی سیر به آسانی جدا خواهد شد.
با آماده کردن سبزیجات، شما میتوانید غذایتان را با طعم و عطر خوب و با کیفیت تری تهیه کنید.
مرحله سوم: پخت مرغ و سبزیجات در قابلمه
پخت مرغ و سبزیجات در قابلمه یکی از روشهای سالم و خوشمزه برای غذا پختن است. برای اینکه این غذا به درستی درست شود، میبایست مرغ به صورت کامل و خوب پخته شود و سبزیجات نیز به درستی آماده شده و به آن اضافه شوند. در ادامه به توضیحات مفصلی درباره این مرحله از پخت غذا میپردازیم.
در ابتدا باید در وسایل پخت و پز آمادهسازی شود. نیاز به یک قابلمه مناسب، چند قاشق روغن زیتون، مرغ کامل (بدون پوست و استخوان)، سبزیجات دلخواه (مثلاً پیاز، سیر، زرشک و تره)، نمک، فلفل، آب و یک چنگال و قاشق دارید.
پس از آمادهسازی وسایل، قابلمه را روی حرارت قرار میدهیم و روغن را داخل آن میریزیم. سپس مرغ را آماده شده را به داخل آن میریزیم و به مدت چند دقیقه روی حرارت قرار میدهیم تا از هر دو طرف طلایی شود. سپس به دلخواه، سبزیجات آماده شده را به داخل قابلمه میریزیم و با نمک و فلفل میپزیم. برای بهتر شدن طعم، میتوانید به آن زرشک خشک یا عصاره لیمو ترش اضافه کنید.
سپس حرارت را کمتر میکنیم و به مدت 30 تا 40 دقیقه میپزیم تا مرغ و سبزیجات به خوبی آماده شوند. در این حین میتوان به دلخواه آب ریخت و غذا را مرطوب تر کرد. بعد از گذشت زمان مورد نیاز، قابلمه را از روی حرارت برمیداریم و غذا آماده مصرف است.
همانطور که مشاهده کردید، پخت مرغ و سبزیجات در قابلمه بسیار ساده است و از طریق رعایت اصول ذکر شده، شما نیز میتوانید به راحتی این غذای خوشمزه را درست کنید.
مرحله چهارم: تهیه سس بریان
تهیه سس بریان برای پخت یکی از غذاهای محبوب خانوادههاست و بسیاری از افراد از طعم شیرین و خوشمزه آن لذت میبرند. سس بریان به عنوان یک سس غنی و خوشمزه بهترین ترکیبی از سبزیجات، گوشت و ادویهها است که برای پخت انواع غذاهای سنتی، پلو، کتلت و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
برای تهیه سس بریان، در ابتدا باید سبزیجات را خرد کنید. سرکه، روغن، آب و نمک را به یک دیگ بزرگ اضافه کنید و آن را روی حرارت متوسط گرم کنید. ابتدا پیاز را تفت دهید تا نرم شود و رنگ شفافی بگیرد، سپس سیر و فلفل سیاه را به آن اضافه کنید و کمی دیگر بپزید. به برنج روغن و نمک اضافه کرده و آن را تفت دهید تا از روغن و آب روده خارج شود.
در مرحله بعد، مرغ، گوشت، گوجهفرنگی و قارچ را به مواد پخت شده قبلی اضافه کنید و آن را بر روی حرارت متوسط تفت دهید. سپس پودر فلفل قرمز، کمی پودر زنجبیل و کاری را به سس اضافه کنید و همه مواد را به خوبی مخلوط کنید. سس بریان خام خود را به مواد پخته اضافه کرده و به مدت صبر کنید تا غذا چند دقیقه بخار بخورد و غلظت مناسبی به دست آید.
سرانجام برای تهیه سس بریان، بهتر است که آن را پس از خنک شدن در نگهداری کنید. این سس میتواند ترکیبی عالی برای انواع غذاهای خوشمزه و سنتی باشد. از جمله این غذاها میتوان به آبگوشت، کباب، مرغ سوخاری و ... اشاره کرد.
مرحله پنجم: آماده کردن مرغ بریان برای سرو
مرحله پنجم آماده کردن مرغ بریان برای سرو، مرحلهای است که نهایت دقت و توجه را از شما میطلبد؛ زیرا باید مرغ را با داشتن ترکیبی از طعمها به صورت صحیح و با دقت فراوان آماده کرده و در نهایت به صورت بریان شده در میان عزیزان خود سرو کنید.
اولین مرحله در این آماده کردن، تکههای برشدار مرغ را در وسایل آشپزی گذاشته و به دقت بر روی آن تمرکز کرده و هر چه بیشتر آنها را تمیز کرده و سپس آنها را در یک قابلمه متوسط پهن و عمیق قرار دهید.
در مرحله بعد، شما باید به مرغ اصلاحاتی اعمال کنید؛ به این صورت که چند قاشق غذاخوری پودر چشمه اضافه کرده و دقت داشته باشید که باید آنها را به صورت یکنواخت روی مرغ پخش کنید. طعم دیگری که به مرغ اضافه میکنیم، نمک است. سپس برای تازگی بیشتر، باید یک لیمو را برش داده و آن را روی مرغ پخش کرده و سپس قابلمه را با شیشه در یک دمای متوسط گذاشته و با اضافه کردن 2 فنجان آب سرد، آن را روی حرارت نرمال میگذاریم.
روش درست پختن مرغ زمانی است که قطعات مرغ به صورت خوددهی با رنگ زرد روشن شوند. برای این کار میتوانید قیاس کنید ولی بهتر است از سرمایه روی کوکر استفاده کنید و پس از ترکیب قطرات روغن موجود در کوکر، برای حدود 20 دقیقه قابلمه را روی حرارت کمتر قرار دهید تا ترکیبات به صورت کامل با هم ترکیب شوند.
بعد از اینکه مرغ بریان شده، از روی حرارت خارج شده است، میتوانید قابلمه را به کنار بگذارید و مرغ را تا به حرارت نرمالو متعادل برسانید؛ سپس با اضافه کردن مقداری رب گوجهفرنگی به آن، برای بیشتر شدن طعم آن سرخ کنید تا در نهایت تخم مرغ تازه، آن را بهتر و جذابتر کند. سپس میتوانیدـ برنج تمام شده و ناچت بخورید.