تهیه قابلی پلو ازبکی در چند مرحله
تهیه قابلی پلو ازبکی، جایگاه ویژهای در فرهنگ غذایی ازبکستان دارد. این غذا با استفاده از گوشت خوراکی، لوبیا چیتی، برنج و سبزیجات مختلف درست میشود و یک غذای کامل و مغذی برای خانواده ها می باشد. تهیه این غذا کاری آسان و سریع به نظر نمیرسد. به همین دلیل، تهیه قابلی پلو ازبکی به چند مرحله تقسیم میشود که در ادامه به توضیح هریک از این مراحل میپردازیم.
1- پخت دریاچه لوبیای چیتی: در ابتدا لوبیای چیتی را برای ده ساعت در آب خیسانده و سپس با آب شیرین و کمی نمک روی شعله ملایم به مدت دو ساعت پخته و از روی حرارت برداشته شود.
2- تهیه گوشت خوراکی: گوشت خوراکی را با پیاز رنده شده، نمک و فلفل سیاه درون یک قابلمه ریخته و روی حرارت متوسط تفت داده شود.
3- پخت سبزیجات: پیاز و سیر را به همراه گوجه فرنگی و فلفل دلمهای ریز ریز خرد کنید و در روغن سرخ شده سبک مقداری سرخ کنید. پس از آماده شدن سبزیجات، آنها را به قابلی اضافه کنید.
4- ریختن برنج: نیمی از برنج را به همراه ادویههایی چون زرشک وکمی نمک و فلفل داخل قابلی ریخته و آن را تا خشک شدن آب، به روی حرارت بگذارید.
5- مخلوط کردن برنج و لوبیای چیتی: برنج و لوبیای چیتی پخته شده را با هم مخلوط کرده و به صورت لایهای به روی گوشت خوراکی قرار دهید. با پیچیدن شیبان و ریختن کمی آب روی غذا، قابلی پلو ازبکی شما آماده خوردن خواهد بود.
با توجه به مراحل تهیه، تهیه قابلی پلو ازبکی کاری آسان و لذیذ ست. این غذا را با سالاد و ماست و خشکبار همراه کنید و به عنوان یکی از بهترین غذاهایی که همسران شما و فرزندانتان دوست دارند، سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه قابلی پلو ازبکی
قابلی پلو ازبکی یک غذای سنتی و محبوب در کشور ازبکستان است که ترکیبی از برنج، حبوبات و گوشت قرمز به همراه ادویههای خاص است. برای تهیه این غذا، لازم است که مواد زیر را آماده کنید:
1. برنج: برای تهیه قابلی پلو ازبکی میتوان از برنج پلویی یا برنج سفید استفاده کرد. بهتر است برنج را حداقل ۲ ساعت قبل از پخت شروع به خیساندن کنید و در صورت استفاده از برنج پلویی، باید آن را خنک کرد.
2. گوشت قرمز: گوشت قرمز متناسب با پلو میتواند گاو، گوسفند یا بز باشد. برای چنین غذایی میتوانید از گوشت سینه گوسفند یا گوشت چرخ کرده استفاده کنید.
3. حبوبات: برای تهیه قابلی پلو ازبکی بهتر است از نوعی حبوبات خشک استفاده شود. نخود سفید، لوبیا سفید و ماش انواعی از حبوباتی هستند که مورد استفاده برای تهیه این غذا هستند.
4. سبزیجات: برای تهیه قابلی پلو ازبکی میتوانید از سبزیجاتی همچون پیاز، سیر، تره، جعفری و نعنا استفاده کنید.
5. ادویهها: برای تهیه این غذا از ادویههایی همچون زعفران، دارچین و فلفل سیاه استفاده میشود و ممکن است برخی افراد از ادویههای دیگری همچون زیره، ریحان و کرفس استفاده کنند.
به طور کلی، تهیه قابلی پلو ازبکی بسیار ساده و به راحتی در خانه قابل تهیه است. بعد از آمادهسازی مواد لازم، همه مواد را در قابلمه مناسب جمع کنید و با رعایت نکات مربوط به پخت و پز، غذای خود را تهیه کنید.
نحوه آماده کردن برنج برای قابلی پلو ازبکی
برای آماده کردن قابلی پلو ازبکی، باید ابتدا برنج را به صورت مناسبی شست و در آب برای ۳۰ دقیقه به دمای معمول آشپزخانه قرار دهید تا نرم شود. در این مرحله میتوان از ۳ قاشق غذاخوری نمک برای هر لیتر آب در شستن برنج استفاده کرد.
پس از مدت زمان لازم، برنج را به صورت کاملاً dخالصه شدهای در یک تابه بریزید و روی آن یک لایه از هویج رنده شده، پیاز سرخ شده و سیر خام رنده شده قرار دهید. سپس با استفاده از چند قاشق روغن، برنج را تفت دهید تا حداقل برای چند دقیقه گرم شود.
سپس در یک قابلمه، آب را به صورت کامل بجوشانید و برنج را به آن اضافه کنید. با استفاده از قاشق، برنج را به طور یکنواخت در آب پخش کنید و با کاهش دما، آب را برای ۲۵ تا ۳۰ دقیقه بجوشانید تا برنج به صورت کامل پخته شود.
بعد از مدت زمان مذکور، آب را به کاملی تخلیه کرده، برنج را با استفاده از یک چنگال یا قاشق به طور کامل جدا کرده و با ۲ قاشق کره نرم (یا روغن) و گوشت چرخ کرده (در صورت استفاده از آن) در هم مخلوط کنید تا قابلی پلو ازبکی آماده شود. قابلی پلو ازبکی میتواند به تنهایی یا با نوشیدنیهای خنک و مناسب سرو شود.
روش تهیه سس قابلی پلو ازبکی
سس قابلی پلو یکی از سسهای پرطرفدار ازبکستان است که به دلیل طعم شیرین و ترش خود به عنوان مناسبترین سس برای پلو معرفی شده است. این سس با ترکیب موادی همچون گوجهفرنگی تازه، سیر، سیبزمینی، زردچوبه، سیر، فلفل، زرشک، نمک، شکر و سرکه تهیه میشود.
برای تهیه این سس ابتدا، سیر و سیبزمینی را خرد کرده و در یک قابلمه روغنی به همراه زردچوبه بریزید و تفت دهید تا رنگ زردی به خود بگیرند. سپس گوجهفرنگی تازه را نیز خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید. سپس پیاز را نگه داشته و به تفت داده شده اضافه کنید و همه را به هم بزنید تا مواد داخل قابلمه به هم متصل شوند.
در مرحله بعد سرکه را به قابلمه اضافه کنید. برای همخوردن بهتر سس، باید در همین مرحله شکر و نمک را نیز اضافه کنید. سپس زرشک خشک شده را نیز به سس اضافه کرده و به مدت چند دقیقه بجوشانید. تازه پس از جوشیدن سس، میتوانید خامه خفت کرده را هم به آن اضافه کنید تا طعم عالیتری بگیرد.
در انتها، حتما قابلی پلو را ابتدا برشته و سپس سس را بر روی آن بریزید و با لوبیا چیتی و سیر درست شده سرو کنید. سس قابلی پلو بهترین گزینه برای تزئین ظاهر پلو و ارائه غذای خوشمزه به خانواده و مهمانان است.
طرز تهیه پیاز و سیر برای قابلی پلو ازبکی
برای تهیه یک قابلی پلو ازبکی، پیاز و سیر دو استاده مهم هستند که طعم و مزه واقعی این غذا را بهبود می بخشند. در ادامه به توضیحاتی در مورد تهیه پیاز و سیر برای قابلی پلو ازبکی می پردازیم.
طرز تهیه پیاز:
در ابتدا پیاز را به صورت خرد شده در تابه ای با روغن و مقداری نمک به صورت نسبتاً کم و روی حرارتی متوسط تفت میدهیم. بعد از چند دقیقه، حرارت را بیشتر می کنیم و پیاز ها را کاملاً برنگ طلایی سرخ کرده و سپس آنها را از تابه خارج کرده و روی حوله یا کاغذ نفتی می چینیم تا از روغن و نمک زیاد که ممکن است از روی پیاز بماند آنها خودشان رو به خورد کنند.
طرز تهیه سیر:
سیر را به صورت خرد شده در تابه ای با روغن تفت می دهیم تا طعم وبوی آن آزاد شود. می توانید به جای سیر خرد شده، سیر را به صورت تک گل یا خرد شده در روغن بسر ببرید و آنها را از تابه خارج کنید.
با استفاده از این روش ها، پیاز و سیر شما آماده تهیه قابلی پلو ازبکی خواهند شد که با طعم و مزه فوق العاده ای حاصل میشود. لذت بردن از غذای شما را برای دوستان و خانواده تان بدون شک بهبود خواهد بخشید.
افزودن گوشت به قابلی پلو ازبکی
قابلی پلو از برجستهترین غذاهای معروف از کشور ازبکستان است که بسیاری از مردم ایران نیز آن را با علاقه میخورند. این غذا از برنج، حبوبات، سبزیجات و مرغ یا گوشت فرنگی ساخته میشود که به صورت جمع آوری شده و در کله پلوی خوشمزه و تند سرو میشود. بهترین و پرکاربردترین نوع گوشت برای اضافه کردن به قابلی پلو، گوشت چرخ کرده خورشتی است که باعث میشود قابلی پلو دارای طعم فراوان و مزهای بسیار خوشمزه شود.
برای افزودن گوشت به قابلی پلو، ابتدا باید گوشت را با مخلوط کردن با پیاز و سیر رنده شده سرخ کنید. سپس آن را با ادویههای مخصوص مزه بدید و در ظرفی جداگانه تفت دهید. در این مرحله باید مطمئن شوید که گوشت سرخ شده کاملاً درجه حرارت داشته باشد. برای قرار دادن گوشت در قابلی پلو باید آن را به صورت یک لایه توسط برنج قرار دهید. مهم است که برنج را داخل قابلی پلو به خوبی مخلوط و آماده کنید تا طعم گوشت در تمامی سروهای پلوی ایجاد شود.
پس از اینکه گوشت را به خوبی در قابلی پلو قرار دادید، باید پلو را به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بر روی حرارت کم بپزید تا برنج به خوبی بپزد و طعم همه عناصر پلو طبیعی شود. مهم است که بعضی از عوامل مهم در پلوی قابلی، ادویههای مطمئن، نخود و کرفس استفاده شود تا پلو طعم خوبی بدست آید. در نهایت، میتوانید قابلیپلو را بهمراه سبزیجات و نوشابه سرد نوش جان کنید.