مرحله اول: آماده سازی مواد
مرحله اول در هر فرآیند تولید، آماده سازی مواد است. این مرحله اساسی است و به دلیل اینکه به تهیه موادی که باید در فرآیند بعدی استفاده شوند، اختصاص دارد، بسیاری از جنبه های مختلف مرتبط با تولید، از جمله کیفیت و کمیت محصول نهایی، از این مرحله تاثیر می گیرند.
در این مرحله، صورت گیری عملیاتی که هدف آن تهیه موادی با ویژگی های مورد نظر است. در اینجا، می توان به برش، شکستن، چیدن، شستن و یا سایر فعالیت هایی که در نهایت به تهیه مواد نیاز دارد، اشاره کرد. این عملیات باید با رعایت قوانین بهداشتی و نیز به دقت و با دبقی انجام شود تا در طی این فرآیند، احتمال آلودگی و یا خطاهای دیگر بیشینه شود.
در این مرحله، باید به طور دقیق و با دانش کافی، به بررسی و تحلیل خواص مواد مورد نیاز در فرآیند بعدی و نیز شرایط نگهداری و حمل آن ها پرداخت. بسته بندی مناسب به همراه برچسب گذاری و ذخیره سازی مناسب، از جزئیات مهم در این مرحله هستند.
استفاده از تجهیزات مناسب و نیروی انسانی به عنوان معیارهای کلیدی در این مرحله دارای اهمیت بسیاری است. کارگران باید آموزش های کافی در زمینه بهداشت و نگهداری مواد دریافت کرده و مجهز به ابزارهای مورد نیاز برای انجام عملیات مهم مورد نظر خود باشند. بنابراین، مرحله آماده سازی مواد یک مهمترین مراحل در هر فرایند تولید است که کیفیت و کمیت محصول نهایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
مرحله دوم: پخت عرق سگی
پخت عرق سگی، یک فرآیند تهیه مشروبی الکلی با استفاده از سگای جنوبی است. این محصول سنتی، در استان های خراسان شمالی، خراسان جنوبی و خراسان رضوی بطور فراوان تهیه و مصرف می شود.
برای تهیه عرق سگی، در مرحله اول، سگ هایی با نژاد جنوبی که از کوهستان های خراسان برده شده اند، انتخاب می شوند. برای افزایش کیفیت، سگ هایی که در کوهستان ها دست نخورده بوده و غذایی مرغوب را می خورند، انتخاب بهتری هستند.
در مرحله دوم، عملیات طبخ آغاز می شود. سگ ها باید به صورت کامل پوست و موهای خود را از دست دهند و بعد از نیم ساعت جوش دادن، داروهای طبیعی نظیر ریواس، تخم صفرا و تخم قارچ به آن اضافه می شود. در این مرحله، می توان انواع چای های مختلف را به دلخواه برای بهتر شدن طعم عرق سگی، اضافه کرد.
در مرحله بعدی، سربال مخصوص برای حذف پوست و مو های سگ و همچنین ذرات بی هیال پس از شرب عرق سگی به کار می رود. پس از پخت عرق سگی و استفاده از سربال، می توان آن را در شیشه های تمیز بریزید و برای مدت یک هفته در جای خشک و خنک نگه داری کرد.
البته باید توجه داشت که مصرف عرق سگی، به مقدار خاص و به همراه غذا، توصیه می شود. همچنین لازم است قبل از مصرف، در صورت نیاز با پزشک معالج خود مشاوره کنید.
مرحله سوم: جداسازی سرب موجود در عرق سگی
در مرحله سوم از فرآیند جداسازی سرب از عرق سگی، برای انجام این کار، میبایست ابتدا نمونه عرق آماده شده را به داخل دستگاهی خاص قرار دهیم. این دستگاه، به نام دستگاه جداسازی سرب، مجهز به فیلترهای کربنی است که توانایی جذب سرب موجود در عرق سگی را دارند.
پس از قرار دادن نمونه عرق در دستگاه، به کمک محلولهای شیمیایی از آلکالینکنندهها و اسیدهای زیادی استفاده میشود تا باعث تجزیه پلیمری سرب شده و سرب را از نمونه عرق جدا کنند. در این مرحله، محلول کربنات سدیم به عنوان یکی از محلولهای استفاده شده به خوبی نتوانسته، سرب را جدا کند، بنابراین از محلول اسیدهای گوناگونی نیز استفاده میگردد.
پس از اتمام فرآیند شیمیایی، میتوان نمونه عرق پاک شده را از دستگاه برداشت و آن را به صورت نهایی ذخیره کرد. این فرآیند جداسازی، به دلیل سمیت سرب و تأثیرات منفی آن بر روی سلامتی، بسیار مهم و حیاتی است؛ زیرا این فرآیند امکان دارد شرایطی را برای جلوگیری از سمیت سرب فراهم سازد و برای استفاده از عرق سگی در صنایع مختلف بدون هیچگونه خطری برای انسان فراهم کند.
مرحله چهارم: تصفیه عرق سگی از مواد ناخالص
مرحله چهارم تولید عرق سگی، تصفیه عرق از مواد ناخالص است. برای تصفیه عرق، میتوان از روشهای مختلفی مانند فراوری با استفاده از آب مقطر، جذب بر روی مواد جاذب و فرآیند اسپری جداسازی استفاده کرد.
یکی از روشهای تصفیه عرق، فرآیند فراوری با استفاده از آب مقطر است. در این روش، عرق سگی در برابر حرارت بالا و تفریغ پروتئین با استفاده از آب مقطر فرآوری میشود. پروسه جداسازی تفریغشده از عرق، با کمک فیلتراسیون صورت میگیرد.
روش دیگری برای تصفیه عرق سگی، استفاده از مواد جاذب است. در این روش، وسیله جاذب از نوع کربن فعال استفاده میشود. کربن فعال مادهای است که خاصیتهای قابل توجهی در جذب و در نتیجه جداسازی از ماده مورد نظر دارد. در این روش، عمل جذب با کمک کربن فعال انجام شده و مواد ناخالص از عرق جدا میشوند.
روش سوم تصفیه عرق سگی، فرآیند اسپری جداسازی است. در این روش، عرق در برابر جریان هوا برای تمیز شدن از مواد ناخالص، اسپری شده و پس از گذر از یک فیلتراسیون، مواد جدا شده مانند پوست، چربی و غیره از محلول جدا میشوند.
به طور کلی، تصفیه عرق سگی از مواد ناخالص به همراه عملیات قبلی، مثل بهدست آوردن عرق از سگ، محاسبه میزان محصول و غیره، مراحل مهمی در فرآیند تولید و صادرات عرق سگی به بازارهای داخلی و خارجی هستند.
مرحله پنجم: غلیظ کردن عرق سگی
مرحله پنجم در فرایند استخراج عرق سگی، غلیظ کردن عرق است. در این مرحله، پس از جداسازی آب از محلول عرق سگی، ما اکنون عرق سگی را نیاز داریم تا بیشتر غلیظ شود. برای این کار، میتوانیم از روشهای مختلفی استفاده کنیم.
یکی از روشهای غلیظ کردن عرق سگی استفاده از اتوکلاو یا درجه حرارت و فشار بالا است. در این روش، عرق سگی در قالب یک توک در محیطی با فشار و دمای بالا قرار میگیرد تا اجزای فعال آن بیشتر از حالت محلول خارج شده و در اثر غلیظ شدن تبخیر شود.
روش دیگری که ممکن است برای غلیظ کردن عرق سگی استفاده شود، استفاده از فرآیند تبخیر است. در این روش، عرق سگی در قالب یک محلول رقیق قرار میگیرد و سپس به آرامی تحت حرارت گذاشته میشود تا آب تبخیر شود و فقط ماده فعال عرق سگی باقی بماند.
در نهایت، یکی دیگر از روشهای غلیظ کردن عرق سگی، استفاده از روش خشک کردن است. در این روش، محلول عرق سگی به صورت خنک و در سایه خشک شده و به آرامی اجزای غلیظ شده آن جمع میشوند تا در نهایت یک عرق سگی با غلظت بالایی به دست آید.
به طور کلی، روشهای مختلف غلیظ کردن عرق سگی وجود دارند که هر کدام با توجه به شرایط و نیاز پروژه قابل انتخاب هستند. با انجام این مرحله، عرق سگی به حالتی آماده برای استفاده در فرایند تولید محصولات مختلف تبدیل میشود.
مرحله ششم: افزودن الکل به عرق سگی
مرحله ششم در تولید عرق سگی، افزودن الکل به عرق سگی است. این پروسه باعث افزایش غلظت عرق سگی میشود و همچنین باعث بهبود عطر و طعم آن میشود.
برای افزودن الکل به عرق سگی، از الکل شیرین یا شیرینی تند استفاده میشود. مقدار الکل مورد استفاده در این پروسه بستگی به نوع عرق سگی و هدف تولیدات دارد، اما به طور معمول مقدار الکل استفاده شده در حدود ۴۰ درصد است.
افزودن الکل به عرق سگی به دو شکل انجام میشود، شیوه اول این است که مقدار الکل را به صورت مستقیم به عرق سگی اضافه کرده و سپس مخلوط را درون مخازنی که تحت تحریک الکل قرار میگیرند، قرار داد. این فرآیند باعث تحلیل مواد موجود در عرق سگی و همچنین ترکیب مواد به صورت مطلوبتر شده و همچنین باعث بروز فرآیند اکسایش مواد بدیهی در عرق میشود.
شیوه دیگر افزودن الکل به عرق سگی، استفاده از دستگاههایی است که الکل را به صورت فشرده در مخلوط عرق سگی قرار میدهند و این دستگاهها دارای سیستم فشار متغیر هستند تا مانع از این شوند که شدت فشار بزرگتر از حداکثر سطح مجاز شود.
به طور خلاصه، افزودن الکل به عرق سگی یک فرآیند مهم در تولید این نوع از عطر و ادکلن است. این کار باعث بهبود خصوصیتهای مورد نیاز در عطر میشود و همچنین باعث افزایش غلظت آن میشود.