مواد لازم برای خمیر نان سیستانی
خمیر نان سیستانی یکی از فرآیندهای پخت نان در ایران است که بخصوص در مناطق جنوب و جنوب شرق ایران رایج است. برای پخت این نان نیاز به چند ماده اولیه داریم که در ادامه به تفصیل بررسی میکنیم.
ماده اولیه موردنیاز برای خمیر نان سیستانی، آرد است. برای پخت نان سیستانی باید از آرد گندم سخت استفاده شود و بهتر است که جزء بهترین کیفیت آرد را برای پخت نان سیستانی انتخاب کنیم.
ماده دومی که برای خمیر نان سیستانی باید در اختیار داشته باشیم، نمک است. نمک به عنوان یکی از اصلیترین مواد پخت در نانهای دست ساز، بسیار مهم است و باید همواره میزان آن را به درستی تنظیم کرد.
ماده سومی که برای خمیر نان سیستانی موردنیاز است، آب است. بهترین نوع آب برای استفاده در پخت نان، آب سرد و تصفیه شده است. باید توجه داشته باشیم که برای داشتن خمیر نرم و رطوبت مناسب، حجم آب باید به درستی محاسبه شود.
ماده چهارم موردنیاز برای پخت خمیر نان سیستانی، مخمر است. برای داشتن خمیری که به خوبی بلند شود و به شکل یکپارچه در ظرف قرار گیرد، باید از مخمر به میزان مناسب استفاده کنیم.
از مواد افزودنی معمولاً که به خمیر نان سیستانی اضافه میشوند، میتوان به روغن، شکر و شیر اشاره کرد. این مواد به صورت اختیاری برای افزایش عطر و طعم خمیر و همچنین بهبود قابلیت خمیر برای پخت و دستیابی به نرمی کافی، به خمیر اضافه میشوند.
مرحله به مرحله تهیه خمیر نان سیستانی
خمیر نان سیستانی یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین نان های ایرانی است. تهیه این خمیر بسیار ساده و آسان است و کاربردهای بسیاری دارد. در اینجا مراحل تهیه خمیر نان سیستانی در چند مرحله توضیح داده خواهد شد.
مرحله اول: آماده سازی مواد خام
برای تهیه خمیر نان سیستانی نیاز به تخم مرغ، آرد، شیر، نمک، و روغن دارید. در ابتدا باید تخم مرغ را در یک کاسه و آن را با مخلوط کنی بشکافید. سپس آرد را به کمک یک سیف با کیفیت بالا صاف کرده و آن را در یک کاسه بزرگ با آرد خام مخلوط کنید.
مرحله دوم: تهیه خمیر نان سیستانی
بعد از آماده سازی مواد خام پاسخ به سوال این است که چگونه باید خمیر را تهیه و میکس کرد؟ برای این کار شما باید تخم مرغ، شیر، روغن، نمک و آرد خام را با هم مخلوط کنید و به کمک روغن دست خود را زیر آن بگذارید و به آرامی واسطه آن را کم کم به پایین بکشید. بعد از حدود ۳۰ دقیقه که خمیر استراحت کرد، آن را به دو تکه تقسیم کنید و هر تکه را دوباره ۱۵ دقیقه استراحت دهید.
مرحله سوم: پخت نان سیستانی
حالا مواد خام نان سیستانی آماده و خمیرهای مخلوط در دست شماست. برای پخت نان سیستانی و حصول نتیجه بهتری میتوانید از اجاق گاز یا فر استفاده کنید. ابتدا فر را روی دمای ۲۵۰ درجه قرار دهید و صفحه فر را با نایلون روی آن بپوشانید. سپس خمیر نان را فشار دهید تا اندازه ۱۰ تا ۱۲ اینچ داشته باشد. سپس آن را روی صفحه آماده شده قرار داده و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه درون فر قرار دهید. و در صورت استفاده از اجاق گاز نیز باید از تخم مرغ، آرد، شیر، نمک و روغن در حین پخت استفاده کرده و آماده کنید. پس از پخت نان، آن را در بشقابی قرار دهید و از خرمای سیستانی همراه با آن لذت ببرید.
روش آماده سازی خمیر نان سیستانی
روش آمادهسازی خمیر نان سیستانی بسیار ساده است و با توجه به نسبت دقیق مواد اولیه، این نوع نان میتواند سبب تجربهی لذیذی برای هر شخص شود. برای آمادهسازی خمیر نان سیستانی، مواد اولیهی لازم شامل آرد، شیر، ماست، آب، نمک، خمیر مایع و همچنین خمیر خشک میباشد.
ابتدا، بهتر است یک ظرف انتخاب شود که بتوان تمام مواد را در آن مخلوط کرد. مقدار مشخصی از آرد، شیر، ماست، آب، نمک، خمیر مایع و خمیر خشک در ظرف انتخاب شده مخلوط میشود و خمیری روان و چسبناک تهیه میشود.
سپس، خمیر حاصل باید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در دمای دمای اتاق قرار گیرد تا بتواند به خوبی آماده شود. بعد از آن، خمیر را به دلخواه در قالبهای مختلفی قرار داده و به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در فر شده با دمای ۴۵۰ درجه فارنهایت قرار دهید.
نان سیستانی به خوبی با مخلوط شدن با سبزیجات مختلف مانند گردو، پاپریکا، کرفس و سیر طعم و مزهی رویانی دیگری پیدا میکند و بهعنوان نوعی نان کاملاً خوشمزه از آن استفاده میشود.
نکات مهم در تهیه خمیر نان سیستانی
خمیر نان سیستانی یکی از شیرینی های سنتی ایران است که در استان سیستان و بلوچستان تهیه میشود. این نوع نان از آرد سفید، آرد گندم دور و مایه سبوس با ترکیبی خاص تهیه میشود. در این مطلب به مهمترین نکات در تهیه خمیر نان سیستانی خواهیم پرداخت.
اولین موردی که باید در تهیه خمیر نان سیستانی به آن توجه کرد، استفاده از آرد گندم دور است. با توجه به اینکه در تهیه خمیر نان سیستانی از آرد گندم دور استفاده میشود، باید توجه داشته باشید که حتماً آرد مورد استفاده شما دور باشد.
نکته دومی که باید در تهیه خمیر نان سیستانی به آن توجه کنیم، نرمی خمیر است. در تهیه خمیر نان سیستانی، باید خمیر را به اندازهای نرم و لطیف تهیه کنید تا به راحتی بتوانید آن را به شکل حلقه ای شکل دهید و در مرحله بعدی آن را به خوراک مناسب برای تهیه نان سیستانی فرستاد.
نکته سومی که مورد توجه قرار میگیرد، استفاده از مایه سبوس است. این ماده مخلوط با آرد گندم دور مورد استفاده قرار میگیرد و باعث میشود نان سیستانی، طراوت و عطر خاص خود را به دست آورد.
در انتها باید به این نکته هم توجه کنیم که در تهیه خمیر نان سیستانی به مقدار آبی که این نوع نان نیاز دارد بسیار حساس هستیم، بنابراین با دقت به میزان آبی که مورد نیاز است پایبند باشید.
مهم است که برای تهیه خمیر نان سیستانی از آرد گندم دور، مایه سبوس، نرمی خمیر و مقدار مناسب آب استفاده کنید تا به راحتی بتوانید یک خمیر نان سیستانی با طراوت و عطر خاص خود تهیه کنید.
طرز تهیه نان سیستانی در آتش
نان سیستانی یکی از پرمصرف ترین نان های مردم این منطقه است. طرز تهیه این نان به گونه ای است که برای پختن آن، نیاز به آتش با قدرت زیادی دارید که قابلیت حرارت دادن به خاک را داشته باشد. برای آماده کردن نان سیستانی بهتر است از نان آرد سفید استفاده شود.
اولین مرحله در تهیه نان سیستانی در آتش، آماده سازی آتش است. در این مورد، باید از چوب های خشک و سوخت دهنده با زاویه ی مناسب استفاده کنید تا قدرت حرارت دهی بیشتر شود. پس از اینکه آتش قوی شد، شروع به چیدن نان سیستانی در بالای آتش می کنیم.
در مرحله بعد، باید نان را به صورت سفت و برشته هم میزنیم تا به طور یکنواخت پخته شود. باید توجه داشت که روشن شدن سطح نان بدین معنا نیست که به طور کامل پخته شده است. برای همین باید به صورت پیوسته و تا زمانی که احساس کنیم نان به طور کامل پخته شده، به پخت آن ادامه دهیم.
در انتها نان سیستانی را از آتش درمی آوریم و به دلخواه با کنجد، پنیر یا دیگر مواد خوشمزه تزیین می کنیم. برای افزایش طعم و عطر نان، بهتر است از کوهی و گل نبات در آن استفاده کنیم. نان سیستانی به همراه کباب، سیراب یا دیگر غذاهای این منطقه سرو می شود و جزء بهترین و خوش طعم ترین نان های محلی این منطقه محسوب می شود.
طرز تهیه نان سیستانی در تنور
نان سیستانی یکی از مشهورترین نوع نانهای سنتی ایران است که از جنس خمیر نیشابوری و با استفاده از تنور خاص سیستانی پخته می شود. تهیه نان سیستانی در تنور جزء مهمی از فرهنگ و سنتهای غذایی آذری است و به عنوان یک غذای پر مغذی و اقتصادی به شمار می رود.
برای تهیه نان سیستانی در تنور، ابتدا باید استفاده از برنجهای معدنی سیستانی که به عنوان یکی از بهترین نوع برنج در جهان محسوب میشوند، راهاندازی شود و مواد اولیه شامل آرد، آب، نمک و مخمر را با هم میخورانیم. با استفاده از چنانچه میراثی در کف تنور دور شوید، پس از داغ کردن تنور، خمیر را به شکل صافی در آماده کنید و روی برنجهای معدنی سیستانی ریخته و به مدت ۵ دقیقه در دمای بالای تنور میپزیم.
نان سیستانی به دلیل ویژگیهای ماندگاری بیشتر با توجه به کیفیت مواد اولیه و همچنین دما و نحوه پخت آن، باعث شده است که طعم اصیلی با قدرتی جذاب و خوشمزه داشته باشد. بسته به شرایط نکاتی مثل میزان نمک برای تنش و تر مرکبات برای شادابی خمیر اضافه میشود تا نان با دستوری سنتی و عضلات بلندی درست شود. در نهایت، نان سیستانی خامه خانگی، کندو شکر و عسل به عنوان صبحانه، پذیرایی و یا هر وعده دیگری میتواند به همراه خود نداشته باشد.