راهنمای طرز تهیه برنج ازبکی
برنج ازبکی یکی از غذاهای محبوب و معروف در کشور ازبکستان میباشد. این غذا با ترکیبی از برنج، گوشت گوسفندی و ادویههای خاص تهیه و سرو میشود. در این رسپی، به شما نحوه ی تهیه این غذا را به طور کامل توضیح خواهیم داد.
برای شروع، برنج را مدتی قبل از آماده کردن، حدود ۳ ساعت خیساند تا کاملا نرم شود. سپس آن را با آب شستشو دهید تا خمیریهایی که از برنج جدا شده اند، تماما پاک شوند.
حالا برای آماده کردن گوشت، آن را به شکل تکه تکه و با اضافه کردن کمی سیر، پیاز، زردچوبه، ادویه جات و نمک، در حدود ۳۰ دقیقه به مدت پخت بگذارید.
در مرحله بعدی، باید برنج را به آب جوش بیفزایید. با اضافه کردن سرکه، آبلیمو، ۳ قاشق غذاخوری روغن و نمک به این آب، برای حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به دمای بالایی برسانید. سپس برنج را نصف کرده و روی گوشت که پخته است ریخته و برای پایان دادن به خامی گوشت و جذب املاح برنج، در حدود ۳۰ دقیقه دیگر، به شکل غیر مستقیم به بخار میگذاریم.
بعد از مدتی، برنج آماده است و میتوان آن را با تخم مرغ نیز سرو کنید. این غذا را معمولا با سالاد و شیرینی پوشک دمی سرو میکنند. در کل، تهیه برنج ازبکی به دلیل عطر و طعم خاص و رنگی که به آن داده میشود، معروف و پرطرفدار است.
مواد لازم برای تهیه برنج ازبکی
در تهیه برنج ازبکی، از انواع برنج با کیفیت بالا استفاده میشود که تحت نام تجاری سیلور استیت (Silver State) در بازار شناخته میشود. این نوع برنج به دلیل خواص خود برای پخت برنج ازبکی، توسط برخی از برندهای میراث اصیل خریداری و به بازار عرضه میشود.
برای تهیه برنج ازبکی بهتر است از آب کیفیت بالا استفاده شود. برای این منظور، بايد از آب شيرين، خالص و بدون املاح معدني، گاز و بوي برف تا حد امكان استفاده شود. با وجود اين كه برای اکثر غذاها آبهای بازاري مناسب هستند، اما برنج ازبکی ويژگیهای خاص خود را دارد. برای این کار، بهتر است آب را از شب قبل توپر بگذارید تا فلزات موجود در آب و هر گونه رنگ و بوی کمتر علاوه بر بدست آمدن آب شفاف، آب موردنیاز را ایجاد و برای برنج ازبکی استفاده کنید.
در تهیه برنج ازبکی به عنوان جانبی، از موادی مانند روغن، پیاز، نمک، مرکبات (لیمو ترش) و غیره استفاده میشود که برای پخت برنج بسیار مهم هستند. همچنین در طی فرآیند پخت برنج، از مواد بهداشتی مانند محلول الکل یا پاک کننده های طبیعی برای تمیز کردن برنج قبل از پخت و استفاده می شود. از جمله این روش ها می توان به قرار دادن برنج در آب شور (در صورت استفاده از برنج نامنظم)، شستن برنج با آب و سپس آبگیری از برنج به روش خودکار و دیگر روشهای مشابه اشاره کرد.
به طور کلی بر خلاف برنجهای دیگر، برنج ازبکی از نظر مواد لازم برای تهیه آن به اضافهای از خصوصیات خود برخوردار است که برای تهیه بهترین نوع برنج ازبکی نیاز به توجه دقیق در انتخاب مواد و استفاده از روشهای پخت مناسب است.
نحوه آماده کردن برنج ازبکی
برنج ازبکی یکی از بهترین برنجهای موجود در بازار است که در کشورهای مختلف استفاده میشود و تعداد زیادی غذای مختلف با استفاده از این برنج درست میشوند. برای آماده کردن برنج ازبکی، نیازمند چند مرحله آماده سازی هستیم که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
مرحله اول آماده سازی برنج ازبکی، شستشوی آن است. برای شستن برنج ازبکی، ابتدا باید کاملاً تمیز باشید و سپس آن را در ظرفی بریزید و با آب داغ شستشو دهید تا آلودگیها و زمینهای آن را از بین ببرید.
در مرحله دوم، برنج ازبکی را به صورتی که قرار است آماده شود، اندازه و مقدار آن را برای آشپزی تعیین کنید. برای هر کوزه برنج ازبکی باید دو کوزه آب به کار رود.
مرحله سوم آمادهسازی برنج ازبکی، نچیدن آن است. برای نچیدن برنج، با استفاده از یک پارچه بزرگ و نازک، برنج را روی آن انتقال دهید و به خوبی قاطع کنید تا قسمتهای اضافی را بردارید.
در مرحله چهارم و اصلی آماده سازی برنج ازبکی، آن را آشپزی کنید. برای این کار، آب را درون قابلمهی نه بلکه بزرگ و عریض ریخته و روی حرارت بندی قرار دهید. ابتدا باید آب را به جوش آورده، سپس برنج را به آن اضافه کنید و به خوبی هم بزنید. سپس حرارت آتش را کم کرده و برنج را با شوکحرارت متفاوت آشپزی کنید تا به شكلی کاملاً کامل درست شود.
در نهایت، برای سرو یا نگهداری برنج ازبکی، میتوانید از دیگ دمنوش تختهای استفاده کنید و آن را در آنجا بریزید و صبر کنید تا خنک شود. حال با دسته مشخصه و حولهای روی هم به صورتی که انحصاری و آرایشی میزان کافی کیک برنج را به صورت مربعی به کوزه انتقال دهید و آن را با فلفل سیاه تزئین کنید.
نحوه پخت برنج ازبکی
از آشپزی ازبکی میتوان به عنوان یکی از شاخههای آشپزی مرکز آسیا نام برد که در آن از انواع مختلف برنج استفاده میشود. برنج ازبکی یکی از برجستهترین ترکیبات ازبکی است که در بسیاری از غذاهای ازبکی مانند پلو، مستوانه و غیره به کار میرود. این نوع برنج با سفیدی شفاف، طعم خاص و بویی مطبوع به همراه دارد.
نحوه پخت برنج ازبکی برای تهیه پلو خیلی ساده است. در ابتدا، برنج را آبکشی کرده و با آب تا زمانی که آب برنج روشن شود بجوشانید. سپس ابتدا آب را از برنج صاف کنید و سپس آن را مجدداً با آب دیگریی که قبلاً در آن نمک حل شده است، بجوشانید. در این مرحله باید در هنگام جوشاندن برنج از وسیلهای استفاده نمایید که سرعت جوشاندن آب به همراه داشته باشد.
برای پخت برنج ازبکی میتوان از روش جوشاندن معمولی هم استفاده کرد؛ در این حالت با خورد کردن یک مشت نمک به مواد زیادی، برنج بجوشیده و در نهایت روی آن پیاز را سرخ کنید. وقتی پیاز طلایی و سرخ شد، برنج را به آن اضافه کنید و برای نیم ساعتی بجوشانید.
جهت تهیه برنج ازبکی در خور شما، میتوانید از تکنیک ذکر شده استفاده کنید و در نهایت برنج به همراه نوعی صحنه که معمولاً از الیاف مختلف تهیه میشود، تزئینی به شکل کوه و یا رنگین کمان را روی برنج قرار دهید. با اینکار، برنج ازبکی شما آماده سرو شدنست.
روش سرو برنج ازبکی
روش سرو برنج ازبکی یکی از مشهورترین روشهای طبخ برنج در کشور ازبکستان است که به دلیل مزه خوشمزه و ترکیبی استثنایی از انواع مواد غذایی، مورد توجه علاقهمندان به غذاهای شرقی و خاورمیانهای قرار میگیرد. این روش با استفاده از برنج، گوشت گوسفندی، پیاز، پیازچه، زعفران و تنوعی از ادویهها و چاشنیها طبخ میشود و در نهایت با نثار ترشی و سیر تزیین شده و سرو میشود.
برای شروع طبخ برنج ازبکی، ابتدا برنج را به مدت ۳۰ دقیقه در آب خیسانده و سپس به همراه پیازچهها در نوک قابلمه قرار داده و بر روی حرارت ملایم قرار میدهیم تا برنج آرام آرام آب بگیرد و بپزد. در این میان، گوشت گوسفندی را در قیفی و مقداری آب، روغن، پیاز و ادویه و چاشنی در مرحله جداگانه تهیه کرده و پس از این که آماده شد، بر روی برنج گذاشته و با کمی آب، پیاز و سیر تا مدتی روی حرارت بگذارید تا گوشت گوسفندی نرم و پخته شود.
سپس جداگانه زعفران را به مقدار کافی در حدود ۲ قاشق غذاخوری در یک لیوان آب گرم حل کرده و آن را روی برنج بریزید. سپس با کمک چنگال، برنج و گوشت را بهم مخلوط کنید تا طعمهای مختلف ترکیب شود. در نهایت، برای تزیین برنج ازبکی، سیر را ریز خرد کرده و به همراه ترشی فلفل و سبزیجات تزئینی روی برنج بریزید و سرو کنید. با این روش میتوانید در خانه به آسانی برنج ازبکی خوشمزه و متفاوت را پیشه کنید.
طریقه تزئین برنج ازبکی
برنج ازبکی یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی کشور ازبکستان است که با استفاده از انواع مختلف سبزیجات، گوشت، مرغ و میوه خشک تزئین میشود. این غذا با استفاده از تخم مرغ، نمک، روغن و سالادک به صورت غلیظی تهیه میشود و سپس با برنج در قابلمه ای خاص به صورت یک غذای خوشمزه و سنتی در کشور ازبکستان تهیه میشود.
برای تزئین برنج ازبکی، انواع مختلفی از سبزیجات و گوشت به کار میروند. به عنوان مثال، گوشت چرخ کرده، گوشت گوسفند، مرغ، هویج، نخود، فلفل دلمه ای، هلو، زرشک، قارچ و ... عناصری هستند که معمولاً برای تزئین این غذا به کار میروند. برای تدارک این غذا از قیمت برنگر و گوشت بسیار با کیفیتی استفاده میشود تا شهرت چندانی در کشور ازبکستان داشته باشد.
در مراحل تزئین، ابتدا برنج به صورت عادی کپک زده و با نمک و روغن تخممرغ مخلوط شده و در قابلمه باز میگشتد و ادویههای لازم از قبیل دارچین، هل، زردآلو خشک، نمک و فلفل سیاه به آن اضافه میشوند. بعد از مطهر سبزیجات، به صورت وحشیانه روی برنج داده میشود و سپس با حرارت متناسبی وقتی در سطح برنج آبی نگینی تشکیل میشود، این غذا آماده سرو شدن است. بهتر است در تزئین این غذا، شویدک، گردو و زعفران هم استفاده شود تا چشمنوازی این غذا زیاد شود.