1- طرز تهیه آش دندونی ساده و خوشمزه
آش دندونی یکی از غذاهای محبوب در ایران است که بسیار ساده و خوشمزه است. این غذا با استفاده از عدد جوانه دار و حبوبات درست شده است و به عنوان پیش غذایی خوشمزه و سالم برای خانواده ها قابل سرو کردن است.
جهت تهیه این غذا ابتدا باید چند قاشق روغن مایع و یک پیاز رنده شده را در یک قابلمه تفت داده و آن را خام گذاشته و چند قاشق گندم به آن اضافه کرد. سپس با آرام کردن حرارت قابلمه باید آتش را روی حد متوسط قرار داده و حدود 10 دقیقه آن را برای تفت دادن گندم و پخت شعله آبگوشت و مواد دیگر استفاده کرد.
سپس باید حبوبات شامل عدس و نخود را که قبلاً به صورت جداگانه خیسانده شده اند، به آب اضافه کرد و روی آتش سبک قرار داد. بعد از آن مواد دیگر نظیر عدد جوانه دار، سیر ترد، زیره، فلفل سیاه و نمک به آش اضافه می شوند و از روی حرارت تا حدی بالا قرار داده شده تا امکان پخت آش و ترفیع مزه به وجود بیاید.
نتیجه نهایی، یک آش دندونی خوشمزه و سبک با مزه ای طبیعی و خوشایند است که می تواند به عنوان پیش غذا یا غذایی خوشمزه برای برگزاری مهمانی ها و یا هر مناسبت دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
2- مواد لازم برای تهیه آش دندونی
آش دندونی یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که در فصل سرما تهیه و مصرف میشود. جهت تهیه این غذا، مواد غذایی مختلفی مورد نیاز است که در ادامه به بررسی آنها پرداخته خواهد شد.
ابتدا برای تهیه آش دندونی، باید حدود یک لیتر آب را در قابلمهای بزرگ جوشانده و سپس به آن با لیوانی نخودچی، نیمی از یک لیوان لپه، نیم لیوان حبوبات قرمز، نیم لیوان عدس و چند پیاز کوچک قطع شده اضافه کنید. سپس قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید تا مواد غذایی مذکور نرم شود.
برای تهیه پیازچه، زیره، گوشت و سبزیجات مورد نیاز به صورت جداگانه باید آماده شوند و پس از آماده شدن به آش اضافه شوند. در این مرحله، پیازچه ترکیبی از پیاز تازه، نمک و زردچوبه است که در یک ماهیتابه به همراه روغن سرخ شده میشود. سپس زیره و گوشت چرخ کرده به این ترکیب اضافه شده و تا زمانی که گوشت نرم شود، روی حرارت باقی میماند.
سبزیجات مورد نیاز نیز معمولا شامل اسفناج، گشنیز، تره، کرفس و پیازچه است که قبل از به آش اضافه شدن، دقیقاً شسته و پاک میشوند. در ادامه، این سبزیجات به آش اضافه شده و حدود چند دقیقه روی آتش قرار میگیرند.
در نهایت، بهمنظور افزایش مزهی معطر و دلنشین آش، میتوان از روغن نعنا هم استفاده کرد که در طبخ آش به مقدار دلخواه به آن اضافه میشود. با اضافه کردن این مواد و طبخ درست، آش دندونی، یک غذای خوشمزه و پُر نشاط به شمار میآید.
3- گام به گام تهیه آش دندونی
چاشنیهای ایرانی همواره از میان غذاهایی است که به دلیل طعمهایی شیرین و تند و طبیعت گیاهی خود، به خصوص برای تولید آشهایی از قبیل آش دندونی استفاده میشود. آش دندونی، یکی از آشهایی است که در مناسباتی همچون محرم و صفر و دیگر ماههای مذهبی در ایران به عنوان غذایی معمول محسوب میشود.
برای تهیه آش دندونی، باید ابتدا پاستا را در آب جوش بریزید و شکم آن را با استفاده از گریل یا تابه به شکلی سرخ کنید که بوی تندی دارد. در شیشهای خرد شده یا رب گوجه فرنگی نیز اضافه کنید. سپس برگهای خیس دارچین، سیاهدانه، دوغچه و سایر روغنها و چاشنیهای خود را اضافه کنید. برای بلند کردن طعم، میتوانید از مرغ دو سینه که پخته شده است استفاده کنید.
در مرحله بعدی، باید ظرف آش خود را از روی حرارت بردارید و خردشده خاکشیر، لیموترش و نعناع را به آن اضافه کنید. سپس با ریختن مقداری از آب روی آن، آش دندونی را روی حرارت قرار دهید تا کامل غلیظ شود. آش دندونی پخته شده را میتوانید به همراه نان تازه و خیار شور سرو کنید و از طعم قوی و بینظیر آن لذت ببرید.
در ضمن بهتر است آش دندونی که میخواهید پختید، کمی نمک و فلفل به آن اضافه کنید تا طعم آن تندتر شود اما اگر این آش مناسب شما نیست میتوانید از این مواد صرفنظر کرده و آش خود را با طعم ملایمتری تهیه نمایید. در نهایت اگر از زیره و زعفران هم استفاده کنید، طعم آش شما بسیار بکرتر و خوشمزهتر خواهد شد.
4- نکاتی که باید در تهیه آش دندونی رعایت کرد
آش دندونی یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار در بین خانوادههای ایرانی است. در این غذا، از دندون گوسفند یا گاو به عنوان یکی از مهمترین مواد غذایی استفاده میشود و در کنار آن انواعی از سبزیجات، نخود و لوبیا و ادویههای مختلفی نیز اضافه میشود. اما برای تهیه یک آش دندونی خوش طعم و با کیفیت بالا، نکات زیر را حتما باید رعایت کرد:
1- استفاده از دندان گوسفند یا گاو به میزان مناسب: برای تهیه آش دندونی، باید دندون گاو یا گوسفند را به میزان مناسب، معمولاً تا یک کیلوگرم، در دسترس داشته باشیم. باید به دنبال تهیه مرغوبترین نوع دندون باشیم که خرید آن با توجه به کیفیت، بررسی جسمانی و تحقیقات متعدد انجام شود.
2- استفاده از مقدار مناسب ادویهها: در تهیه آش دندونی باید از ادویههای مختلفی مانند زردچوبه، پیاز، سیر، زنجبیل و ... استفاده کنیم. اما باید مقدار آنها را به میزان مناسب و به روش دقیقی استفاده کنیم تا طعم و مزه غذا بهتر شود و از نظر سلامتی هم مشکلی ایجاد نشود.
3- استفاده از سبزیجات تازه و خوب: برای تهیه آش دندونی باید سبزیجات به میزان کافی و تازه استفاده کنیم. انواع سبزیجاتی مانند جعفری، تره، کرفس، شنبلیله و ... باید خوب و تازه انتخاب شوند تا به طعم غذا کمک کنند.
4- مدت زمان آشپزی صحیح: برای تهیه آش دندونی باید زمان آشپزی را به درستی رعایت کنیم. اگر برای زیادی مدت بپزیم، طعم غذا به کلی تغییر میکند و مقدار ازبودن دندون و سبزیجات هم کاهش مییابد و در مقابل اگر زمان پخت کم باشد، دندون طرفدارانی که طعم خوب و طراوت دوست دارند، از ردی بیرون میرود. به همین دلیل باید زمان پخت را با دقت و به روش مناسبی رعایت کنیم.
5- ترفندهایی برای تهیه آش دندونی خوشمزه
آش دندونی یک غذای سنتی و خوشمزه است که در مناطق مختلف از ایران تهیه می شود. این غذا یکی از غذاهایی است که در تمام فصول سال می توان آن را تهیه کرد.
یکی از ترفندهای تهیه آش دندونی خوشمزه، استفاده از دانه های مختلف گیاهان است. شامل دانه های نخود، لوبیا، عدس، و ... . با استفاده از این دانه ها ، آش دندونی تقویت شده و خوشمزه تر خواهد شد.
ترفند بعدی این است که برای سفت کردن آش در آخرین مرحله آشپزی از سیب زمینی استفاده کنید. سیب زمینی در این صورت به عنوان یک ضد سوختگی عمل می کند و آش بهتر می شود.
یکی از ترفندهای دیگر در تهیه آش دندونی، استفاده از گوشت خوراکی است. این نوع گوشت کمتر از چربی است و برای تهیه آش دندونی مناسب است.
استفاده از خلال فرنگی در تهیه آش دندونی نیز یکی از ترفندهایی است که سبب می شود طعم آش کاملاً متفاوت باشد. خلال فرنگی مانند سیب زمینی نیز به عنوان یک ضد سوختگی در آش استفاده می شود.
بالاخره، یکی از ترفندهای مهم در تهیه آش دندونی، استفاده از گیاهان خشک است. آنها سبب افزایش طعم مطلوب و خوشمزه آش دندونی می شوند. بهتر است برای این منظور از گیاهانی مانند کرفس، گشنیز، نعنا و ... استفاده کنید.
از این ترفندهای تهیه آش دندونی خوشمزه می توان به راحتی استفاده کرد و حتی آش دندونی های خود را متفاوت و شیرین تر کرد.
6- آش دندونی با گوشت تهیه کنید
آش دندونی با گوشت یکی از غذاهای سنتی ایران است که در برخی مناطق کشور مانند کردستان، آذربایجان، همدان و خراسان شمالی بسیار معروف است. این غذا از ترکیب آرد، نخود، گوشت گوساله یا بوقلمون، سیب زمینی، پیاز، هویج، برگ پیاز، روغن و ادویه های خاصی مانند زرشک و خیارشور تهیه میشود.
برای تهیه این غذا، تخمیر شدهی نخود به همراه آرد در قابلمهای آرام حرارت داده میشود تا خمیر نرم و روان شود. سپس گوشتی که به مدت چند ساعت در آب خیس کرده شده است با پیاز و روغن تفت داده شده و به خمیر افزوده میشود. برگ های پیاز، هویج و سیب زمینی نیز به خمیر اضافه میشوند که ترکیبی عالی و غذایی بنیادی را ایجاد می کنند. پس از تهیه این مواد، غذا حدود ۲ ساعت میتواند در حرارت ملایم مرحله نهایی خود را تکمیل کند.
آش دندونی با گوشت به طور معمول با نون تازه و خیارشور سرو میشود. آرایش، رنگها و فضای دمپخت غذا یا همان قرینه، در هر منطقه متفاوت است و به هرکدام از آنها زیبایی خاصی میبخشد.
آش دندونی با گوشت غذایی سنتی، غنی و سرشار از پروتئین و ویتامینهای مورد نیاز بدن است که میتواند گزینه مناسبی برای یک غذای خوراکی و سریع باشد. این غذا از دید اولیه ممکن است ساده به نظر برسد، اما بسیار خوشمزه و تجربه ای هیجانانگیز برای هرکسی است که آن را تا به حال نخورده باشد.