فیلم های اکبر افغانی
اکبر افغانی، یکی از برجستهترین کارگردانان و تهیهکنندگان سینمای ایران است که به خاطر آثارش به شدت در دل مخاطبان ثابت شدهاست. او در دهه ۱۳۴۰، با ساخت فیلمهای خود، تلاش کرد که اولین بار در تاریخ سینمای ایران، به استفاده از آثار ادبی قدیمی بپردازد و این بار به او توانست با فیلمهایی همچون «بزم گاهنبار»، «خرداد، آذر» و «چراغانی»، نشان دهد که چه میزان قوی و کارشناسانه معرفی صحنههای ادبی میباشد و چگونه میتوان اقتباسی خلاقانه، زیبا و متفاوت از آثار قدیمی ارائه داد.
فیلم اول اکبر افغانی که نمره بهترین فیلم بلوچهای ایران را کسب کردهایست، «کوکبه» است که در سال ۱۳۴۶ ساخته شد. این فیلم یک بررسی جامع از زندگی بلوچها است و در آن به بررسی برخورد بلوچیها با نظام سیاسی ایران پرداختهاست. فیلم دیگری که توسط او ساخته شدهاست، «اژدها و پروانه» است که پس از اکران، به چندین جایزه بینالمللی دست یافت. در این فیلم تاریخچه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مردم ایران را با تکیه بر «کتیبه بیست و سه کوه» روایت کردهاست. این فیلم به دلیل طراحی صحنههای خیرهکننده، بنبست خوبی جهت توسعه بعدی هنر سینما در ایران خلق نمود.
فیلم قطعی، که در سال ۱۳۵۷ ساخته شده، نیز به دلیل کیفیت ساخت بالای خود، موفق به دریافت جایزه بینالمللی بهترین فیلم ایران شد. در این فیلم اکبر افغانی با بازیگری عابدینیه، قدرتی از تصویر روحانی در قرن نوزده به تصویر کشید، علاوه بر آن که تلاش کرد شهادت قانونی حسین علیه السلام را به دلیل رعایت بیشتر قانون هنری به تصویر کشیده باشد.
بدون شک قابل ذکر است که فیلم «رودخانه خشک» از جمله فیلمهای برجسته دوره «پیش از انقلاب» است که در سال ۱۳۴۸ ساخته شدهاست. این فیلم با قدرتی از قیمت سنتی ایران به صحنههای بین رشتهای مرسوم در یک نمایش تئاتری استادید. این فیلم که با بازی جمشید هاشمی، فرزاد جمشیدی، حمید نصرت یهشی از نخبگان بازیگری ایران روی پرده آمد. همچنین فیلمی همچون «حقیقت است که نئیمیه تهران مست نمیشود» نیز برای او مهم بود و از دیگر فیلمهایی بود که نشان دهنده علاقه او به پرداخت به مسائل اجتماعی و رویدادهای روز ایران بود.
در کل، اکبر افغانی با استفاده از شیوههای نوین در ساخت و تولید فیلم، نتوانسته خلل بزرگی در سینمای ایران برطرف کند. به عنوان یک شاهکار جهانی، به تاریخ سینمای ایران پایداری بخشید و تاریخچه این هنر را به شیوهای زیبا و خلاقانه پرداخت. اما نظر به فشار تازه تولید شدن رسانهها مانند تلویزیون و همچنین تغییر علایق مردم به سمت فیلمهای خارجی، تولید فیلم در سینمای ایران به سمت ساخت راحت و تکراری بسوی کاهش بهرهرانی و تولید آثار بسیار متوسط هدایت شد.
آثار برجسته اکبر افغانی
برجستهی مذهبی، فلسفی و اجتماعی، اکبر خان بروجردی، مشهور به اکبر افغانی، در تاریخ ایران و اسلام دورانی بود که متفکران برجستهی جهان، آن را به یکی از شخصیتهایی تبدیل کردند که در پی تغییر و تحولاتی در فکر و روابط بینالملل دنیا بود.
اکبر افغانی، در مبارزه با برطانیه و تحکم آن در ایران و شرق، یک نوآوری فکری موسوم به "مدرنیسم اسلامی" را به روایت دیگران در جهان معرفی کرد. این نوع از مدرنیزه شدن به تناظر شدید تصادفی بود که بین ثقافت ایران و ثقافت غرب ایجاد شده بود.
نظریات و ایدئولوژیهای مختلفی که توسط اکبر افغانی مطرح شده بود از جمله پاناسلامیسم، سرشت جهانی، همیاری بینالمللی و اجرای آن از طریق پایگاههای وابسته به حکومت، نفعیسم، نئولیبرالیسم و غیره که در بیشتر کشورهای جهان تأثیرگذار بود و بر کار تفکر و ارتباط بینالمللی تأثیری بسزایی داشت.
در مورد آثار برجستهی اکبر افغانی، کتاب "رحلتالهودجة" ، "اسلام دموکراسیک" و "جهانیشدن کیفیت دموکراسی"، آثار مهم و اساسی این فیلسوف، تفکری، فعال روشنگری و مبارزه با استعمار است. در کتاب "رحلتالهودجة" اکبر افغانی، با مطرح کردن مباحثی در مورد مسئلهی ایمان، ارفعیت، هدایت انسانها به معرفت و استدلال دربارهی وجود مطلق و نسبی، شش نسخهی فارسی این کتاب وجود دارد. کتاب "اسلام دموکراسیک" نیز در حوزهی جدید ماهیت دین و آزادی، اولین ترجمهی عربی آن در سال ۱۹۹۳ میلادی چاپ شده است.
به عنوان یک نظریهپرداز و روشنگربرجسته، اکبر افغانی موفق به گسترش دانش از طریق مقالات خودش در مجلات تخصصی در سرتاسر جهان بود و برخی از این مقالات در دورانی که اوند، به دلیل جرات و بلوغ ادبیات و پیشرفت در فرهنگ دنیا، باعث اهتمام جهانی به ایران شد. درک اکبر افغانی به لحاظ سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و همهی نقاط دید، از اهمیت بالایی دارد و هیجانی بود و تمامی آثار و نوشتهها اون برای نسلهای آینده انباشته میشد.
به طور خلاصه، آثار برجسته اکبر افغانی به عنوان یک فیلسوف برجسته ایرانی برای تفکر و روشنگری، ظاهراً بیشتر در حوزهی مذهبی و فلسفی بود و در موضوعاتی مانند آزادی، دموکراسی، خصوصیات انسانی و تداول غرب و جهان اسلامی، باعث توجه جهانی به ایران شد.
فیلم های برتر اکبر افغانی
در سینمای افغانستان، ساخت فیلم بشتر از یک قرن به تازگی شروع شده است. در سال ۱۳۰۸ اولین فیلم با عنوان های “ترمه و همسایه” در شهر کابل ساخته شد. اما در دهه های پس از آن، به دلیل شرایط بحرانی اقتصادی، جنگ، تغییرات سیاسی و فرهنگی، ساخت فیلم در افغانستان به کاهش گرفت و تنها اندکی از فیلم های آن دوره بعد از عودت فعالیت پیدا کردند.
در دهه ۱۹۷۰، اکبر افغانی با کارگری به سادگی نتوانست فعال به عنوان یک کارگر در صنعت فیلم شود. اما با استفاده از مهارت های خود، او به صورت خودآموخته، به رویارویی با مشکلاتی نظیر نبود سرمایه، تعدیل ایدئولوژی، ارتباطات فرهنگی، تصویر برداری و جایگزین شدن استادان افغان به خارج از کشور، روبرو شد و به وسیله اسکرین نمایش صفحه در خیابان زندهیاد هاشمه مسعودی، نخستین فیلم خود را با نام “دمایر” ساخت.
اکبر افغانی همواره به عنوان اختراعات شاگردان پی برده، هنر کارهای افغان را از جمله راغفر، مراد عباسی، سید فرهنگ هاشمی، عبدالخالق خلاصه، و حتی پیر خباز بزرگ را برجسته کرد. در فیلمهای او قابلیت روائی در کاراکترها، بدون زیاد درآوردن اجزای سینمایی و اصالت در نمایش صحنههای فرهنگی و روشهای زندگی افغانها و نیز خلاقیت در ساختار داستانی به چشم میخورد.
برخی از فیلم های برتر او عبارتند از:
الگوی عاشقانه، پیچ و خمهای عشق، پیچ و خمهای بی عدالتی، ده او انگشت، سایه در عرش، و ابداع. همه این فیلم ها بیتردید نشانگر حضور اکبر افغانی به عنوان یکی از بهترین فیلمسازان افغانستان است.
فیلم های معروف اکبر افغانی
اکبر افغانی، یکی از بزرگترین کارگردانان و تهیه کنندگان فیلم در تاریخ سینمای افغانستان است که در دهههای 60 و 70 میلادی، با تولید فیلمهایی که بسیاری از آنها به سبک سینمای ایرانی و بیشتر به زبان دری ساخته شده بودند، محبوبیت فراوانی را بین مخاطبان افغان و ایرانی پیدا کرد.
اولین فیلمی که او تهیه کرد "Bia ke Berimba" یا به فارسی "بیا که بریم باغ" بود که در سال 1964 تولید و منتشر شد. این فیلم، داستانی به سبک رمانتیک را درباره یک زن و مرد جوان افغانستانی دنبال می کرد که مشکلات زیادی را در راه خودشان پشت سر گذاشته و به دنبال عشق و زندگی بهتر بودند.
یکی دیگر از فیلمهای بسیار موفقی که اکبر افغانی تولید کرد، فیلم "ده بزرگ" بود. این فیلم در سال 1976 منتشر شد و داستانی را از زندگی واقعی ده سردار و رهبر افغان که در دستگیری شاه محمد ظاهرشاه به شکنجه و به قتل رسیدند، روایت می کرد. این فیلم با بازی هنرمندانی همچون ابراهیم عیسی و ژالهزاده بزرگ دلنواز، در زمان پخش خود بسیار موفق و محبوب بود.
یکی دیگر از فیلمهای اکبر افغانی، فیلم "چمن آزادی" بود که در سال 1979 منتشر شد. این فیلم به داستانی درباره جنگ میان افغانستان و پاکستان و جنگهای داخلی افغانستان میپردازد. این فیلم، با بازی کریم خان و امیرعلی، موفق به کسب علاقه مخاطبان بسیاری شد.
با تمام فیلمهایی که اکبر افغانی تهیه کرد، بازگشت به زمانها و مسائلی که شامل تاریخ افغانستان و مردم آن بود، او را به یکی از بزرگترین سازندگان فیلم در تاریخ افغانستان تبدیل کرد. از طریق این فیلمها، ما میتوانیم داستانهایی را درباره زندگی فرهنگ و تاریخ افغانستان در دهههای 60 و 70، که پیامهای ارزشهایی همچون شایستگی، نیکی و اخلاق را به مخاطبان منتقل میکردند، به یادگار داشت.
اینترنت فیلم های اکبر افغانی
انتشار فیلم ها و سریال های افغانی در اینترنت از سال های اخیر به شدت رشد یافته است. در میان فیلمهای افغانی اکبر افغانی به عنوان یکی از برترین کارگردانان سینمایی افغانستان مطرح است. در اینترنت فیلم های اکبر افغانی نیز به سرعت شناخته شده و پخش میشوند.
اکبر افغانی با استفاده از فضای اینترنت توانسته به طور هزینهای و در عین حال با کیفیت بالا فیلمهای خود را به اطلاع مخاطبان برساند و در این راه موفقیت های قابل تقدیری را کسب نماید. فیلمهای او در بیشتر کشورهای جهان تماشا شده اند و به عنوان شاهکارهای سینما افغانستان شناخته میشوند.
در اینترنت فیلم های اکبر افغانی به دلیل تمرکز بر روی موضوعات اجتماعی و فرهنگی افغانستان، مورد استقبال بسیاری از مخاطبان در داخل و خارج از افغانستان قرار گرفته است. این فیلمها در کنار تجربهی سینمایی، شامل زندگی و فرهنگ مردم افغانستان، مانند مذهب، سنت ها و رسوم آنان نیز میباشند.
به طور خلاصه، در دنیای امروز که تکنولوژی هر روز در حال پیشرفت است، استفاده از اینترنت به عنوان یکی از برترین روش ها جهت انتشار فیلم های سینمایی امری بدیع و موفقیت آمیز است. فیلم های اکبر افغانی نیز با پخش در اینترنت، در کنار جذب مخاطبان جدید، به نمایش درآوردن فرهنگ افغانستان کمک بسیاری میکنند.
فیلم های پرفروش اکبر افغانی
اکبر افغانی یکی از مشهورترین کارگردانان افغانستان است که در صنعت سینمای درام تلویزیونی و سینمایی مشغول به کار است. او برخی از بهترین فیلم های سینمایی افغانستان را ساخته است و از جمله فیلم های پرفروش او عبارت است از آثاری که بین پخش در سالن های سینما و فروش در بازار فیلم بسیار محبوب هستند.
یکی از پرفروش ترین فیلم های اکبر افغانی، فیلم "هیجده ساله" است. این فیلم در سال ۲۰۰۹ منتشر شد و درمورد دختر جوانی به نام کبری است که به دلیل هوس برای مردی که دوستش داشت، به بیماری نفسی مبتلا شد. این فیلم با بازیگری نیمه بیشتر زنانه خود به خوبی در بین بیماران و دوستداران فیلم های روانشناسی نفوذ کرده است.
در فیلم دیگری به نام "خودت باش"، یک خانواده از روستاییان مشغول به کار روزانه خود هستند. اما هنگامی که شهر به دست آنها می آید و آنها مجبور به ادامه کار در شرایط سخت محیط شهری و پایین آمدن بیشتر هستند، این خانواده با چالش های بیشتر روبرو می شوند. این فیلم به دلیل طرح اجتماعی و قصه غنی، پرفروشی خوبی در بازار فیلم داشته است.
فیلم "محبوبیت" علاوه بر جذابیت فیلم به دلیل تعداد قابل توجهی بازیگران مطرح همچون حمید نعیمی، سعادت یوسفی، پرویز پرستویی و ... جذابیت داشته است. قصه این فیلم در مورد روابط اجتماعی در یک حومه شهر در بیشتر دوره های زندگی است.
بنابراین، فیلم های پرفروش اکبر افغانی بخشی از سینمای افغانستان را تشکیل می دهند و علاقه مندان به سینمای درام می توانند با تماشای این فیلم ها از خلاقیت و استعداد این کارگردان شناخت بهتری پیدا کنند.