رباتهای یاغی: واکنشهای منفی مخاطبان به سانسور فیلم
رباتهای یاغی، فیلمی با ژانر اکشن، ماجراجویی و علمی تخیلی است که در سال ۲۰۲۱ اکران شد. این فیلم به کارگردانی شان بلک و با بازی ویلا دیویس، جان بویگا و ادی نورتن به داستان آیندهای از سال ۲۰۳۷ میپردازد. داستان درباره تلاش یک گروه از جنگجویان خارقالعاده است که در دنیایی پس از نابودی اکثریت بشریت در مبارزه با رباتهای یاغی قرار دارند. اما همانطور که انتظار میرفت به دلیل سانسور و تغییراتی که در این فیلم اعمال شد، به شدت توسط مخاطبان تحت تعقیب واقع شد.
سانسور این فیلم از سوی مقامات چین صورت گرفت و برخی از صحنههای دیدنی و خشن آن را با جملات بدون صدا جایگزین کردند. همین امر باعث بیاعتنایی و نارضایتی مخاطبان شد و بسیاری اعتقاد داشتند که با تغییر داستان و کنترل محتوای فیلم توسط مقامات چین، دنیای پرشور و تیرهای که رانداو ویلا دیویس در فیلم خود به تصویر کشیده، خراب شده است. این اتفاق نخستین باری نیست که در مورد فیلمهای خارجی در چین صورت میگیرد. این کشور برای ارضای مردم خود، در برابر فیلمهایی که مطلبی دینی، جنجالی، خشن و بعضا تحریکی دارند، بسیار سختگیر است.
به هرحال، عدم پذیرش واکنشهای منفی خود مخاطبان به سانسور فیلم در چین، مجبور سازندگان فیلمها به این غلطک خشن و ساده فهمانده نیست. در روزهای اخیر، برای بسیاری، فیلمها همانند رباتهای یاغی به شکلی بیش از پیش به دارایی مینشینند و با گذراندن تمامی فازهای مربوط به تولید و با لنز کردن بر روی جوانب مختلف فیلم، در نهایت به صدای مخاطبان پاسخ میدهند.
رباتهای یاغی: چرا لازم بود سانسور شود؟
رباتهای یاغی به عنوان یکی از کاربردیترین بخشهای تلگرام، امروزه از میان کاربران این پلتفرم بسیار محبوب شدهاند. این رباتها معمولاً برای کسب درآمد از طریق فروش محصولات مجازی که درون شبکه تلگرام عرضه میشوند و یا ارائهی خدماتی همچون افزایش ممبر، لایک و کامنت برای کانالها و پستهای تلگرامی استفاده میشوند.
اما مشکلی که با این رباتها وجود دارد، این است که عملکرد بسیاری از آنها به صورت خلاف قانون و الهام گرفته از سیستمهای نامشروع فعالیت میکند. برخی از این رباتها میتوانند برای مثال به شما لینکها و اطلاعاتی راجع به نحوهی استفاده از کرکر (Cracker)، شبکههای مجازی خصوصی و هکر شدن وبسایتها ارائه دهند. هر چند که این امور بسیار خطرناک هستند و در بسیاری از کشورها با قوانین شدیدی پیگیری میشوند، اما در بسیاری از کانالهای تلگرامی، اینگونه پابرجا باقی میمانند.
در این راستا، یکی از راهحلهایی که برای کنترل فعالیت رباتهای یاغی در زمینه تأمین محتوای غیر قانونی میتواند اتخاذ شود، انجام سانسور توسط تیمهای تلگرام باشد. گرچه این راهکار نه تنها پویاتر و دشوارتر از آنچه انتظار میرود است، بلکه در بسیاری از موارد محدودیتهایی را برای کاربران نیز به دنبال دارد اما با توجه به خطرات بزرگی که فعالیتهای تلگرامی نامشروع برای کاربران دارد، ضخامت برخی از این محدودیتها قابل درک به نظر میرسد. به علاوه این راهکار، برای کاربران تلگرامی مبتدی به دلیل پیچیدگیهایی که در هنگام استفاده از این رباتهای یاغی شاید با آن مواجه شوند، حفاظت بیشتری خواهد داشت.
تحلیل رباتهای یاغی: چرا مردم از این فیلم خبردار شدند؟
فیلمهای هالیوودی، به خصوص فیلمهای علمی-تخیلی، به یکی از پرکاربردترین موضوعات نزد افراد جهان مدرن تبدیل شدهاند. اگر چه تعدادی از این فیلمها شامل روایتهای از همه جانبه و مفهومی هستند، اما ممکن است برخی از فیلمها خبرهایی باشند که به هیجان، تاریکی و ترس مردم برای تحریک و افزایش روایت فیلمها تلاش داشتهاند.
در فیلم "رباتهای یاغی" که در سال ۲۰۱۸ به کارگردانی شینی لینگ اکران شد، داستان دنبالهای از صنعت فناوری چین، درباره نظام شناسایی چهره با توسعه هوش مصنوعی و بهکارگیری ربات در پایتخت چین است که باعث تولید نسخهی دیگری از خانوادهای که قبلا بهکارگرفتهشده بود میشود. این فیلم از زمان افتتاح تریلر آن، در شبکههای اجتماعی و مطبوعات جهانی تاکید زیادی را در بیان داشت که چهرهی مصنوعیای که در انتهای تریلر نشان داده شدهاست، بسیار ترسناک و وحشیانهاست.
بنابراین، به طور کلی میتوان گفت که دلیل نگرانی افراد از "رباتهای یاغی" پدید آمده، دقیقا همان توانایی این فیلم برای ایجاد احساسات ترس، تاریکی و هیجان در بین تماشاگرانشان است. هرچند که این تاثیر بر تماشاگران، بر اساس معیارهای مختلف، معمولاً موضوع اخلاقی مورد بررسی قرار میگیرد، اما کمبود دیدگاه درباره موضوعات علمی، تکنولوژی و امنیت میتواند تاثیر متقابل و عاملی برای ترس مردم از فیلمهای مرتبط باشد.
رباتهای یاغی: تفاوتهای نسخه سانسور شده و اصلی
رباتهای یاغی، انیمیشنی جذاب و هیجانانگیز به کارگردانی شینیچیرو واتانابه است که در سال 2018 به روی پرده سینماها رفت. داستان این انیمیشن در خصوص یک جوان به نام جو، که برای جلوگیری از تخریب شهر که از دست رباتهای مخرب یاغی تهدید میشود، به عنوان یک دونده مسابقات ربات شرکت میکند، میباشد. در این انیمیشن، رباتهای یاغی به عنوان دشمنهای جو و دیگر شخصیتهای داستان به تصویر کشیده شدهاند.
از جمله مشکلاتی که این انیمیشن برای خانوادههایی با فرهنگ کاملاً متفاوت، مثل فرهنگ ژاپنی، ممکن است ایجاد کند، موضوع اصطلاحات خارج از فرهنگ آنهاست. به همین دلیل، نسخهای سانسور شده از این انیمیشن به نام رباتهای یاغی: نسخه سانسور شده (Pacific Rim: The Black - censored version) نیز برای این فرهنگها منتشر شده است. در این نسخه سانسور شده، اصطلاحات خشن و مستفز کننده جایگزین شدهاند و برای بچههایی که به دنبال سرگرمی و ماجراجویی هستند، این نسخه ممکن است مناسبتر باشد.
به عنوان مثال، در نسخه اصلی انیمیشن، واژه 'کیر' به کار گرفته شده است که در فرهنگ ژاپنی معنایی همانند فرهنگ غربی ندارد. در نسخه سانسور شده، این واژه با عبارت 'برایی' جایگزین شده است. علاوه بر این، در نسخه اصلی، بعضی از صحنههای خشن و خونین، نیز ظاهر شده است که در نسخه سانسور شده، برش داده شده یا با تغییراتی کاملاً نامطلوب جایگزین شدهاند.
در نهایت، میتوانیم بگوییم که نسخه سانسور شده این انیمیشن، بخشی از یک تلاش برای تأمین سرگرمی همهجانبه برای بچهها بهشمار میرود. گرچه، این نسخه بهخاطر اصلاحاتی که صورت گرفته، ممکن است طعم اصلی رباتهای یاغی را کمی تغییر دهد، اما باز هم میتوان این فیلم را یک انتخاب مناسب برای سرگرمی کودکان و خانوادهها دانست.
آیا رباتهای یاغی بهتر نبودند بدون سانسور منتشر میشدند؟
تحولات فناوری اطلاعات در سالهای اخیر، باعث شده است که موضوع استفاده از رباتهای یاغی و تاثیرات آن بر جامعه و فرهنگ، به عنوان یکی از موضوعات مورد بحث قرار گیرد. در این زمینه، یکی از مسائلی که مطرح شده است، سانسور و تحریف برخی نظرات و ایدههای رباتهای یاغی است. برخی معتقدند که بهتر بود که این نظرات بدون سانسور و تحریف منتشر میشدند، زیرا اینگونه باعث میشود خوانندگان درک بهتری از این نظرات داشته باشند.
با وجود این، این دیدگاه باید با توجه به شرایط واقعی در جامعه و فضای رسانهای بررسی شود. در عصر دیجیتالی، به دلیل همهپرسی و بیواسطگی در انتشار محتوا، بسیاری از افراد به سادگی میتوانند نظرات ناجوانمردانه و خطرناکی را منتشر کنند. در طرف دیگر، با وجود وجود سانسور، برخی نشریات به دلیل موضوعات سیاسی و اجتماعی، ممکن است نظرات مختلف و گاهی حتی نظرات غیر قابل اعتماد را نشر کنند.
در مورد رباتهای یاغی، همانطور که ذکر شده، برخی نشریات به جهت نگرانی از اینکه نظرات آنها مطلوب نیستند و باعث انتشار گستردهتر نقد شوند، به طور کامل سانسور و تحریف میکنند. با این حال، برخی نشریات نیز از این فرصت برای افزایش ترافیک و بازدید استفاده میکنند و نظرات رباتهای یاغی را بدون هیچگونه سانسوری، منتشر میکنند.
بنابراین، برای اینکه بتوان بهترین تاثیر را از نظرات رباتهای یاغی بر جامعه و فرهنگ بدست آورد، باید از یک مجموعه از دیدگاههای متنوع استفاده شود، که در آن نظراتی که خطرناک هستند، سانسور و تحریف شوند و نظراتی که به عنوان جامعه سالم میباشد بدون هیچگونه تغییرات یا شواهدی منتشر شوند. برای رسیدن به این هدف، نیازمند سیاستهای بیشتر از سوی نشریات و سازمانهای مربوط به فضای رسانهای هستیم.
رباتهای یاغی: انتقادات مخاطبان درباره سانسور
رباتهای یاغی در شبکههای اجتماعی به صورت هوشمندانه با مخاطبان در ارتباطند و از امکانات بسیاری برای جذب مخاطبان استفاده میکنند. متاسفانه، برخی از این رباتها از محتوایی که مخاطبان آن را در شبکههای اجتماعی درج کردهاند، عبور میکنند، به همین دلیل بسیاری از کاربران گزارش میدهند که این رباتها به صورت نادرست از سانسور استفاده میکنند.
با توجه به این نقطه، یکی از بزرگترین انتقادات از سانسور این است که کاربران از نظر برخی مباحث منفی بیشتر در شبکه های اجتماعی مربوط به رباتهای یاغی به نحوی فیلتر شدهاند. برای مثال، بسیاری از کاربران توییتر از بیان مطالبی که مرتبط با سیاستهای اخیر میشوند و به بحث و گفتگوهای بالقوه پرخطر میانجامند، به دلیل سانسور ناگوار این رباتها بازداشته شدهاند.
به علاوه، برخی از مخاطبان به دلیل عدم درک نحوه کار و برنامه نویسی رباتهای یاغی، تصور میکنند که سانسور بر اساس نظرات شخصی برنامه نویسان رباتها صورت میگیرد. در حقیقت، به عنوان یک نرمافزار هوشمند، رباتهای یاغی هیچ گونه نظر شخصی نسبت به محتوای جذاب و مفیدی که کاربران در شبکههای اجتماعی قرار میدهند، ندارند.
در کل، سانسور در رباتهای یاغی بر اساس پیشرفته ترین الگوریتمهای هوشمندانه صورت میگیرد تا در کلیه محتواهای ویژه شبکه اجتماعی و کاربران آن، به صورت کاملاً متعادل و قابل قبول عمل کند. به نظر میرسد که کاربران باید از این که رباتهای یاغی پیشرفته و با وظایف متعادل عمل میکنند، قابل رضایت باشند.