طرز تهیه شیره خرما در منزل
شیره خرما یکی از محصولاتی است که در مناطق گرمسیری کشور مانند جنوب ایران، خودمانیست و در فصل تابستان، آماده می شود. این شیره به دلیل خواص غذایی فراوان و مفید برای بدن، طعم لذیذ و خوبی که دارد، مورد استفاده در آشپزی خیلی از دستورها قرار می گیرد. خوشبختانه صورت تهیه شیره خرما در منزل، بسیار ساده و قابل انجام است. در ادامه، شما را با فرایند تهیه این شیره در منزل آشنا خواهیم کرد.
مواد لازم
برای تهیه شیره خرما شما نیاز به چند مواد ساده دارید:
- خرمای خودمانی یا خرمای ساغرو
- آب
- شکر
روش تهیه
1- اولین قدم تهیه شیره خرما، شستشوی خرماها است. برای اینکه خرما را بهتر شستشو دهید، آن را درون ظرف سبکی که برای این کار مناسب است، قرار دهید و به مدت چند دقیقه آبکشی کنید.
2- بعد از شستشو، خرماها را با یک سوند مرتب و همگن داخل وعاء بزرگی بریزید و به آن آب، اضافه کنید. آب را تا حدی بریزید که تمام خرماها فقط تحت آب باشند.
3- وعاء شیره خرما را بر روی شعله کم قرار داده و آن را برای حدود 12 الی 14 ساعت پخته و در دمای ملایم نگه دارید.
4- پس از گذشت یک شب، متوجه خواهید شد که خرماها تبدیل به پورهای شیرین شده اند که در آب پخته خودشان قرار دارند.
5- سپس برای جداسازی شیره از خرماها، پورهای شیرین را از وعاء نچکیده کرده و از آن عصاره خرما را با استفاده از یک عصاره گیر خرد کن و عصاره خرما را درون وعاء مخصوص، قرار دهید.
6- اکنون عصاره خرما درون وعاء، آماده شدن به شیره است، به هر نصف کیلوگرم عصاره، نصف کیلوگرم شکر به آن اضافه کنید و با توجه به حجم عصاره، تعداد شکر را تنظیم کنید.
7- شبیه سازی می کنیم: وعاء شیره را در دماهای مختلف (مثلاً در حیاط یا بالکن) قرار داده و آن را دور از نور خورشید قرار دهید. شیره را تا پایان تابستان، بین 15 تا 20 روز برای رسیدگی، نگه دارید.
8- پس از گذشت 15 روز، برای چک کردن شیره، یک قاشق معمولی، سفت و صاف را دل کرده و کمی شیره را بر روی قاشق قرار داده و آن را از بین دو بلوک یخ تصفیه کرده، سپس تلقیح (مساعدت) کرده و بررسی کنید.
9- شیره را پیاز کنید و درون بطری بسته و نگهداری کنید تا وقتی که نیاز دارید، از آن استفاده کنید.
خلاصه
در این مقاله، روش تهیه شیره خرما در منزل برای علاقه مندان به آشپزی توضیح داده شد. با اجرای این دستور، شما می توانید در خانه خود، شیره خرما با مزه و طعم لذیذی، به دست آورید که می توانید آن را برای تزیین کیک، مربا سازی و دیگر انواع غذاها استفاده کنید.
مراحل تهیه شیره خرما در منزل
تهیه شیره خرما در منزل یکی از روش های پرطرفدار در کشور ما است. این شیره از مواد طبیعی و سالمی تهیه می شود و از آن در طبخ بسیاری از غذاها مانند خورشت ها، دسرها و شیرینی ها استفاده می شود. در اینجا مراحل تهیه شیره خرما در منزل شرح داده شده است.
مرحله اول: تهیه خرما
برای تهیه شیره خرما، ابتدا باید خرمای کاملا تازه را انتخاب کرده و برگ های آن را برید. سپس روی خرما چندین بار برش هایی کوچک انجام دهید تا شیره خرما به راحتی تخلیه شود. پس از انجام این کار، خرما را درون قابلمه ای که برای این کار تهیه کرده اید، قرار دهید.
مرحله دوم: پختن خرما
قرار دادن خرما درون قابلمه برای پختن شیره از مراحل مهمی است. در این مرحله باید آب به اندازه کافی به قابلمه اضافه کنید و آن را روی حرارت قرار دهید. پس از آغاز جوشیدن آب و خرما، حرارت را کم کنید تا خرما به آهستگی بپزد.
مرحله سوم: تصفیه شیره
وقتی خرما در آب به مدت کافی پخت، در آن موادی مختلفی مانند الیاف، پوست و مغز دست داده اند. برای تصفیه شیره، آن را از قابلمه بردارید و با استفاده از یک مربا گوشتی کوچک اصلاح کنید، تا تمامی نقاط خرما درون شیره تمیز شوند.
مرحله چهارم: تهیه شیریه
بعد از تصفیه شیره، آن را به جای دیگری منتقل کنید و به همراه قند و نمک و سایر مواد به پخت و پز بگذارید. در این مرحله باید شیره را به همراه مواد تصفیه شده آن به داخل قابلمه برگردانید و با حرارت پایین، آن را به مدت حدود 2 تا 3 ساعت پخت کنید.
مرحله پنجم: محصول نهایی
پس از مدت زمان پخت، شیره خرما به تدریج جمع می شود. در این لحظه باید شمع و برفراز صفحه شیره را برداشته و در صورتی که محتویات آن کاملا جمع شده، آن را از روی حرارت بردارید. حالا شیره خرما آماده مصرف است.
آموزش تهیه شیره خرما در منزل
یکی از محصولات معروف در جنوب ایران شیره خرما است که برای تهیه آن از میوه خرمای تازه استفاده میشود. شیره خرما در تهیه مواد غذایی و دسرهای مختلف مانند پلو، پهلویی، فرنی، کره، روتی و غیره کاربرد دارد. همچنین شیره خرما باعث تقویت سیستم گوارش و افزایش انرژی بدن نیز میشود.
برای تهیه شیره خرما در منزل، بهتر است از خرمای تازه و تر دستهبندی شده استفاده کنید. ابتدا تمام دستههای خرما را به همراه کرکهای آن شستشو داده و سپس به صورت پوره نموده و آن را در داخل یک حوله نازک قرار دهید. سپس حوله را به صورت کامل بر روی پوره بیفشارید تا تمام شیره موجود را جدا کرده و به دست آورید.
در مرحله بعدی، شیره را در یک قابلمه به روی حرارت زیاد برای 10 الی 15 دقیقه قرار دهید تا درجه حرارت آن بالا برود و آن را بسرعت تقلیل دهید. سپس با استفاده از یک قاشق چوبی آن را مخلوط کرده و به صورت ابریشمی روی شیره خرما تشکیل دهید. در این مرحله، میتوانید ادویههای مختلف مانند دارچین، هل، زعفران و غیره را به شیره اضافه کنید تا طعم و مزه آن بهبود یابد.
بعد از تهیه شیره خرما، میتوانید آن را در ظروف مخصوص نگه داری کرده و به صورت تازه یا خشک شده مصرف کنید. همچنین میتوانید با استفاده از شیره خرما، مربا، آبمیوه، سایر دسرها و مواد غذایی مختلف تهیه کنید و از طعم و خواص بیشتری از خرما بهرهمند شوید.
نکاتی برای تهیه شیره خرما در منزل
تهیه شیره خرما یکی از مورد محبوب در کشورهای خاورمیانه، ایران و عربستان سعودی است. شیره خرما یک نوشیدنی غنی از مواد معدنی و ویتامین ها به شمار میرود و دارای مزه شیرین و خوشمزه است.
برای تهیه شیره خرما در منزل، ابتدا باید خرمای پر شیرینی را انتخاب کنید. خرمای نرم و تازه، بهترین گزینه برای تهیه شیره خرما هستند. بعد از شستشو و خشک کردن، پشت خرماها را با چاقو شکافته تا شیره خارج شود. سپس خرماها را به آبکش بریزید تا از شیره باقیمانده جدا شوند.
شیرههای جمع شده را در قابلمه بزرگی بریزید و بر روی حرارت معتدل قرار دهید. با ریختن کمی آب در شیره، حالت چسبندگی آن کاهش مییابد و شیره بهراحتی حرکت میکند و بهتر پخته میشود. زمان پخت شیره خرما معمولاً حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه طول میکشد.
پس از پخت شیره خرما، آن را از روی آتش بردارید و یکی تا دو ساعت در سردخانه قرار دهید، تا شیره به خوبی تراکم یابد. پس از سرد شدن، شیره خرما را از قابلمه بردارید و در ظرفی نگهداری کنید. شیره خرما به خوبی در یخچال نگهداری میشود و در کنار نوشیدنیها، خوراکهای خانگی و دسرها به عنوان افزودنی به کار میرود.
روش ساخت شیره خرما در منزل
روش ساخت شیره خرما در منزل به عنوان یکی از شیرینی های محبوب و خوشمزه در سفره های ایرانیان مورد استفاده قرار می گیرد. این شیره از محصولات تولید شده توسط درخت خرما بوده و پر خاصیت است. شیره خرما دارای هزاران خواص برای سلامتی است که بهتر است در رژیم غذایی خود استفاده شود. در اینجا روش ساخت شیره خرما به صورت کامل توضیح داده می شود.
برای شروع، باید به دنبال خرمای سفید و ملایم باشید که ترشی و حامض ندارد. پس از خرید خرما، باید آنها را با آب خالص و در مدت ۳۰ دقیقه شستشو داده و بعد از آن، با چاقو یا تیغه، تبریز کنید. برای تبریز، ابتدا اطراف خرما را برید و سپس با چاقو در وسط هر خرما برید و روی شیره ریخته شده را خارج کنید.
پس از بریدن خرمای تبریز شده، باید آن ها در آب شیرین قرار دهید. به این منظور، باید ۳ لیتر آب و ۱٫۵ کیلو شکر را در یک قابلمه ایجاد کنید و روی حرارت قرار دهید تا شکر کاملاً حل شود. سپس خرما ها روی شیره قرار گرفته و به مدت ۲۴ ساعت در آب شیرین قرار داده می شوند. این کار بهتر است در یک محیط خنک و تاریک انجام شود.
بعد از گذراندن ۲۴ ساعت، خرما ها در قابلمه بمانند و آب شیرین را به صورت آهسته از آن ها برداشت کنید و در قابلمه جداگانه قرار دهید. سپس آب شیرین را دوباره روی خرما ها ریخته و به مدت ۲۴ ساعت دیگر، بر روی خرما ها قرار دهید.
این فرآیند را ۴ تا ۵ بار تکرار کنید تا شیره خرما نهایی به دست آید. در هر دفعه، برای جدا کردن شیره، باید آب شیرین را از خرما ها برداشته و در قابلمه جداگانه قرار داده شود. در پایان، باید شیره خرما را در قابلمه، روی کاری، با آتش آهسته مدتی بگذارید تا غلظت آن افزایش یابد و به یک شیره خاص و خوشمزه تبدیل شود. در نهایت، می توانید شیره خرما خود را در بطری ها بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
طریقه تهیه شیره خرما در خانه
تهیه شیره خرما در خانه یکی از شیرینی های سنتی ایرانی است که علاوه بر خواص خوبی که برای بدن دارد، طعم و مزه خاصی هم دارد. این شیره در سال های گذشته بیشتر به صورت سنتی در خانه تهیه می شد، اما امروزه نیز بسیاری از خانواده ها دوست دارند این شیره را خودشان بسازند.
برای تهیه شیره خرما در ابتدا بهتر است از خرمای تازه و تر برای استفاده استفاده شود. برای شروع ابتدا خرما را در یک ظرف قرار دهید و پس از آن آن را با یک قاشق چندین بار خرد کنید تا شکستگی های خرما نیز باز شوند.
پس از این مرحله، حالا باید آب خرما را جدا کنید. برای جدا کردن آب خرما، می توانید از یک دستگاه خشک کن استفاده کنید یا خرمای خرد شده را در یک پارچه پوشیده و به مدت چند ساعت در آن بگذارید تا آب از خرما جدا شود.
بعد از جدا شدن آب خرما، حالا آماده تهیه شیره هستیم. برای این کار خرمای خرد شده را در یک قابلمه قرار داده و از روی آن آبلیموی سفید، شکر و آب را اضافه کرده و تمامی مواد را با هم مخلوط کنید.
سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید و بعد از جوشاندن مواد حرارت را کم کنید و در مدت زمانی حدود ۲ تا ۳ ساعت، شیره را با حرارت کم میپزید تا به غلظت مطلوب برسد. در حین پزشدن شیره، باید بهصورت مداوم هم بخوانید و به ترکیب مواد بپردازید تا شیره شما آماده شود.
و در نهایت شیره را آماده خواهید داشت و می توانید آن را در بطری های تمیز بریزید تا بعد از سرد شدن، به راحتی بتوانید از آن استفاده کنید. گاهی اوقات شیره همراه با پنیر، شکلات و کلاه کوفته سرو می شود و این ترکیبات علاوه بر خواصشان، یک طعم بسیار خوب در دستور پخت و پز شیره خرما به وجود خواهد آورد.