1. آماده سازی مواد
آماده سازی مواد یکی از مهمترین قسمتهایی است که در هر کاری باید به آن توجه شود و برای به دست آوردن نتیجهی بهتر و افزایش بهره وری در کار انجام شده، باید صحیح و دقیق انجام شود. آماده سازی مواد شامل مراحل مختلفی است که در ادامه به انجام هر یک از این مراحل میپردازیم.
اولین مرحله در آماده سازی مواد تهیه و جمع آوری مواد اولیه است. در این مرحله باید مواد را با دقت و صحیح انتخاب کرده و برای استفاده در کارهای بعدی آماده سازی نمایید. در صورتی که مواد اولیه دارای خطراتی مانند انفجار، سمی بودند، باید از نکات ایمنی مربوط به آنها پیروی کنید.
در مرحله دوم، باید مواد را شستشو دهید. این کار باید با آب داغ و صابون انجام شود تا مواد از هر گونه آلودگی، شوائب، رسوب و گرد و غبار پاک شوند. برای انجام این کار میتوانید از دستگاههای صنعتی و یا به صورت دستی اقدام کنید.
در مرحله بعدی، نیاز است که مواد را خرد کنید. با توجه به نوع مواد، باید از بهترین وسیله جهت خرد کردن استفاده کنید. به عنوان مثال، برای خرد کردن نان، میتوانید از چاقو و یا دستگاه خردکن استفاده کنید. برای خرد کردن گوشت نیز میتوانید از نوار ماشین، نیزه، دستگاه مخصوص و یا دستگاه معمولی خرد کن استفاده کنید.
سپس باید مواد را اندازه گیری کنید. در این مرحله باید دقت کامل و سیمای معتبری داشته باشید تا مقدار دقیق مواد مورد نظر خود را اندازه گیری کنید. اندازه گیری مواد میتواند براساس حجم، وزن و یا تعداد باشد. این مرحله از آماده سازی مواد به دلیل اهمیتی که دارد، نیاز به دقت و بررسی دوباره دارد.
در نهایت، باید مواد را قرار دهید. در این مرحله میتوانید مواد را در قالبهای مختلف به صورت نمونه، متوسط و بزرگ قرار دهید و برای استفاده در کارهای بعدی آماده کنید. در این مرحله باید به این نکته توجه داشت که مواد در محیطهای مناسب قرار گیرند تا در زمان استفاده بطور کامل قابل استفاده باشند.
2. تهیه سس برای بسبوسه
تهیه سس برای بسبوسه، یکی از مهمترین مراحل در سرو کردن این دسر ایرانی است. سس برای بسبوسه میتواند در مزه و طعم بسبوسه تاثیر بسزایی داشته باشد و آن را از یک دسر معمولی به یک دسر مخصوص و خاص تبدیل کند. در اینجا به بررسی برخی از روشهای تهیه سس برای بسبوسه خواهیم پرداخت.
روش اول: سس شیرین
برای تهیه سس شیرین، باید ابتدا به هر یک کیلو بسبوسه، 1/2 کیلو شکر اضافه کنید. سپس 1/2 فنجان آب را با 1/4 فنجان آبلیمو و 1 قاشق غذاخوری پودر دارچین مخلوط کنید و به مواد ریخته شده در قدر اضافه کنید. کمی آب دیگری نیز به سس اضافه کنید و آن را به مدت حدود 15 دقیقه بر روی حرارت بگذارید تا سس آبکشی شود و غلظت مناسبی به خود بگیرد. در آخر، باید سس را از روی حرارت بردارید و به مواد بسبوسه اضافه کنید.
روش دوم: سس شیرین و ترش
برای تهیه سس شیرین و ترش، باید یک فنجان آب را با یک فنجان شکر و 1 قاشق غذاخوری پودر دارچین مخلوط کنید و آن را بر روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید. سپس 1/2 فنجان آبلیمو را به سس اضافه کنید و آن را برای چند دقیقه بر روی حرارت بگذارید تا بخارات آبلیمو برود و سس آبکشی شود. در نهایت، باید سس را از روی حرارت برداشته و به مواد بسبوسه اضافه کرد.
روش سوم: سس شکلاتی
برای تهیه سس شکلاتی، باید ابتدا 2-3 قاشق غذاخوری قهوه را با 1/2 فنجان آب بر روی حرارت بیاورید تا به جوش بیاید. سپس 1/2 فنجان شکر، 2 فنجان شیر، 2-3 قاشق غذاخوری کاکائو و 1/2 قاشق چای خوری پودر دارچین را به آن اضافه کنید و به مدت حدود 5 دقیقه بر روی حرارت بگذارید تا به خوبی بجوشد و غلظت مناسبی به خود بگیرد. سپس باید سس را از روی حرارت برداشته و به مواد بسبوسه اضافه کرد.
با استفاده از روشهای فوق، میتوانید به راحتی و با نتیجه خوب، سس برای بسبوسه تهیه کنید و دسر خود را سرو کنید.
3. آماده کردن تخم مرغ و شکر
آماده کردن تخم مرغ و شکر یکی از شیرینترین و خوشمزهترین ترکیبات است که در طبخ و پخت مواد غذایی به کار میرود. تخم مرغ از مواد اولیهای است که در بسیاری از دسرها و شیرینیها مورد استفاده قرار میگیرد و شکر نیز از مواد اولیهای است که در انواع غذاها و نوشیدنیها استفاده میشود. اما چگونه میتوان تخم مرغ و شکر را بهینه آماده کرد؟ در ادامه با روشهای آماده کردن تخم مرغ و شکر آشنا خواهید شد.
نخستین قدم در آماده کردن تخم مرغ و شکر، جدا کردن سفید و زرد تخم مرغ است. برای جدا کردن سفید و زرد تخم مرغ، پارچه کاغذی را روی ظرفی که تخم مرغ داخل آن قرار دارد گذاشته و تخم مرغ را به داخل آن خم کنید. سفیده تخم مرغ از زرده جدا میشود و میتوانید آن را برای تهیه کرمهای شیرین، مثل مرانگو یا روغن شکلاتی، بکار برید.
سپس بهتر است تخم مرغ را برای حداکثر بیندیشیدن و ایجاد فرم مناسب، در دمای معمول اتاق قرار دهید. بعد از تفکیک تخم مرغ، باید شکر را به آن اضافه کنید. برای این کار، شکر را به تخم مرغ اضافه کرده و با استفاده از یک مخلوطکن میکس کنید تا خوب با هم تلفیق شوند.
نکته قابل توجه دیگر، استفاده از دستگاه نرمکننده خمیر میباشد. با این دستگاه میتوانید فرزند درست کرده و با روانه کردن تخم مرغ و شکر از یک دهانهگیری در ظرف فریزر ریخته درجه حرارت فریزر کمی را تنظیم کنید و آن را در فریزر قرار دهید تا به مدت چند دقیقه خمیر مناسبی به دست بیاید.
اما برای درست کردن تخم مرغ و شکر در یک ماشینی میتوانید مغز شیرینی و چایی نیز خوری کرده و آنها را داخل این ماشین آماده کنید. در نهایت، تخم مرغ و شکر را میتوانید برای تخم مرغ بومی و شکلاتدار، بیسکوئیت و بچاق کارد، کیک و کاپ کیک، پای کمپوت، چیز کیک، شیرینیم گردویی و ....مورد استفاده قرار دهید.
4. مخلوط کردن مواد تر و خشک
مخلوط کردن مواد تر و خشک نوعی فرایند است که در آن دو یا چند ماده با یکدیگر ترکیب میشوند تا یک ترکیب همگن و یا ناهمگن تشکیل شود. برای مخلوط کردن این مواد از ابزارهای متنوعی مانند میکسر، همزن، مخلوط کن و ... استفاده میشود.
در این روش ابتدا مواد خشک با هم مخلوط میشوند و سپس به آن ها مایع مورد نظر افزوده میشود. پس از ریختن مایع در داخل مخلوط کن، کاربر باید آن را به مدت کافی به صورت خوبی مخلوط کند تا یک ترکیب همگن حاصل شود.
مزیت اصلی مخلوط کردن مواد تر و خشک، افزایش اثربخشی و ایجاد تعادل در ترکیبات مواد است. در این روش، مواد تر حاوی اجزای مختلف، مانند آب، روغن، سس یا چیلی یا مواد شبه جامد مانند پودر شیر، شکر و ... ممکن است مواد خشک را باعث شوند به صورت همگن تری مخلوط شوند. این عمل، برای رسیدن به نتایجی بهتر در تولید محصولات غذایی، دارویی و شیمیایی بسیار مهم است.
استفاده از آلات مختلف برای مخلوط کردن مواد تر و خشک، این فرایند را به راحتی و به دقت بیشتری انجام میدهد. با افزایش تکنولوژی، آلات کارآمد تر و قدرتمندتری برای مخلوط کردن مواد تر و خشک توسعه داده شده و این زمینه را برای تولید محصولات با کیفیت بالا فراهم میکند. لذا با توجه به اهمیت و انواع مختلفی که در این فرایند دارد، این عمل از اهمیت بسیار بالایی برای تولید محصولات مختلف بهره میبرد.
5. اضافه کردن مواد مرطوب به مواد خشک
اضافه کردن مواد مرطوب به مواد خشک، یکی از عملیات پایه در صنایع غذایی است که به منظور تولید محصولات مختلفی از جمله نان، کیک، کلوچه و... انجام میشود. این روش باعث ایجاد تغییرات مهم در ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی مواد خشک میشود و میتواند در نوع و کیفیت محصول نهایی تاثیرگذار باشد.
اضافه کردن مواد مرطوب به مواد خشک، باعث تغییر در قوام، محتوای رطوبت و تر ماندن محصولات میشود. برای این کار معمولاً مواد خشکی مانند آرد، شکر، پودر شیر و... با مواد مرطوبی مانند آب، روغن، شیر یا تخم مرغ مخلوط میشوند. بهطور کلی، این کار به دو صورت انجام میشود، در روش اول مواد مرطوب به روشی ناگهانی به مواد خشک اضافه میشوند که معمولاً باعث تشکیل گلوپهایی مانند تردک و یا خمیرهای لغزنده میشود. در روش دوم، مواد خشک به مواد مرطوب اضافه میشوند تا مخلوط شده و در نهایت یک محصول همگن تشکیل دهد.
میزان مواد مرطوب و مواد خشک، اهمیت فراوانی در تولید محصولات دارد. درصورتی که مواد مرطوب زیاد باشند، دستهبندی محصول را تغییر میدهد و ممکن است باعث رخداد مشکلات کیفی نظیر فساد سریع محصول شود. از طرفی، اگر مواد مرطوب کم باشند، ممکن است محصول در دستهبندی خود به هم بریزد و یا نتواند قوام و شکل درستی را به خود بگیرد.
به طور کلی، اضافه کردن مواد مرطوب به مواد خشک دقت و توجه زیادی نیاز دارد و باید با توجه به نوع و میزان موادی که مورد استفاده قرار میگیرد، این کار انجام شود تا محصول نهایی به شکل و کیفیت مطلوب و با کارایی بهتری تولید شود.
6. اضافه کردن سس به ترکیب
هنگام آماده کردن غذا، یکی از عوامل مهمی که میتواند به طعم خوشمزه غذا کمک کند، اضافه کردن سس است. سس، یک ترکیب مایع و خمیری است که از دسته انواع چاشنیها و ترکیبات شیرین، تند یا تلخ درست میشود. این ترکیب میتواند به سبک هر کشور و هر فرهنگی تغییر یابد و با ترکیب مواد مختلف مانند گیاهان خشک، فلفل، سیر، آلو، فلفل خشک، نعنا و پنیر، ترکیبات خاص خود را بهوجود بیاورند.
مثلاً در کشور ایران سسهای خاصی مانند سس ترشی و آبپنیر به عنوان چاشنی در غذاهایی مانند قیمه، کتلت و قورمه سبزی به کار میروند. همچنین، در غذاهای ایتالیایی، سس توم، سس رگو و سس بولونیز شناخته شدهاند. در غذاهای چینی، سسهای هویج و سویا به عنوان ترکیبات مهمی برای رستورانهای چینی شناخته شدهاند.
اضافه کردن سس به ترکیب یک روش ساده است که میتواند به طعم و نوع غذا کمک کند. برای مثال، سس چیلی یا سس آدابی در غذایی مانند قارچ سوخاری، برنج و خوراکیهای سبزی داخل تکه گوشت، طعم خاصی را به آنها میدهد. همچنین، سسهای شیرین مثل سس ترشی، در یکی از اشکال غذاهای ایرانی با نام خورش گوجه، که از ترکیب گوجه و کدو تهیه میشود، به عنوان ترکیبات خاص استفاده میشود.
در نهایت، اضافه کردن سس به ترکیب نه تنها به طعم غذا کمک میکند، بلکه میتواند رنگ و طعم آن را بهبود بخشید. به علاوه، استفاده از سس در غذاها، خواص سلامتی مثل آنتیاکسیدان و ویتامینهای مختلف را نیز دارد که میتواند به بهبود سلامتی هم کمک کند.