معرفی مربا هویج
مربای هویج یکی از محبوبترین انواع مرباهایی است که در ایران تهیه میشود. شاید در نگاه اول به نظر برسد که مزهای شیرین و خوشمزه از هویج تهیه شده ولی واقعیت این است که مربای هویج با شیرین کردن شیره میوه بدست میآید. با استفاده از هویج، شیره میوهای شفاف و خوشمزه تولید میشود که میتوان از آن برای تهیه مربا و سایر شیرینیهای خوشمزه استفاده کرد.
تهیه مربای هویج از هویج جوان است که بعد از پاک کردن و خرد کردن، با آب مخلوط و پس از گذراندن در مرحله فراغت، با شیره میوه به همراه برخی از ادویهها و مواد طبیعی مانند زرد چوبه، دارچین و دانه کتان در قابلمه قرار میگیرد. به دلیل مزهی شیرین و خوشمزهی تولید شده، مربای هویج معمولاً به عنوان یکی از بهترین و شاید با ارزشترین مرباها شناخته شده است.
مربای هویج علاوه بر مزهی شیرین خود، دارای خواص غذایی و بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است که مفید برای جسم است. بهطوریکه استفاده از مربای هویج به عنوان یکی از مزهدهندهها، از تولید و یا خرید محصولات ناسالم میتواند رخنه کند.
در نهایت، باید توجه داشت که مربای هویج در تمام فصلهای سال مورد تولید و استفاده قرار میگیرد و به دلیل مزهی خوشمزهای که دارد، بیشتر بین افرادی است که محصولات شیرین دوست دارند محبوب است.
مواد لازم برای تهیه مربا هویج خانگی
تهیه مربای هویج از جمله دسرهای سالم و خوشمزهایی است که میتوانید خانگی پخته و استفاده کنید. برای تهیه این مربا، نیازمند چند ماده اصلی هستیم که در ادامه به توضیحات کامل آنها میپردازیم.
مواد لازم برای تهیه مربا هویج شامل هویج تازه، لیمو ترش، شکر و آب میباشد. برای تهیه هر کیلو هویج، حدود 400 گرم شکر و چند عدد لیمو ترش نیاز دارید. اما تعداد دقیق لیموهای مورد نیاز با توجه به مزاج شما میتواند تغییر کند.
برای شروع، هویجها را پوست کنید و سپس آنها را خرد کنید. سپس به هویجهای خرد شده، آبی که به میزان دو برابر حجم هویج داشته باشیم، را اضافه کنید و آن را به مدت حدود نیم الی یک ساعت بجوشانید. پس از جوشیدن هویجها، لطفاً آنها را در آب جوش خنک کنید.
در مرحله بعد، شکر را به مقدار مناسبی به هویجها اضافه کنید و آن را همراه با هویجها بجوشانید تا شکر کاملاً حل شود. همچنین، لیمو ترشها را نیز خرد کنید و به هویجها و شکر اضافه کنید. لیمو ترشها باعث بوی خوبی در مربای هویج میشوند و همچنین از روی هویجها و شکر سرشار از ویتامین C هستند.
پس از جوشیدن مربا، آن را در بطریهای کوچک ریخته و آنها را در آب جوش به مدت حدود یک ساعت قرار دهید تا محلولهای پالایشی در آن غلتیده شوند و مربا شفاف و صاف شود. بعد از گذشت این مدت، بطریها را از آب جوش بیرون آورده و به محل خشک و تاریک برای مدتی نگهداری کنید. مربای شما حالا آماده استفاده است.
مراحل تهیه مربا هویج
تهیه مربای هویج یکی از انواع مرباهای خانگی و خوشمزه است که در فصل پاییز و زمستان بسیار محبوب است. این نوع مربا به دلیل خواص زیادی که دارد، مخصوصاً برای کسانی که در فصل سرما دچار گلودرد و سرماخوردگی میشوند، بسیار مناسب است. در ادامه مراحل تهیه این نوع مربا را به شما توصیف میکنیم.
مرحله اول: خرد کردن هویجها
برای تهیه مربای هویج، نیازمند هویجهای تازه، شیرین و خوشعطر هستیم. این هویجها را باید پس از شستشو با چاقوی تیز خرد یا رنده کرد و در قابلمهای قرار داد.
مرحله دوم: تهیه شیره قند
بعد از این که هویجها ریز خورده شدند، باید شیره قند تهیه کنیم. برای این کار قند خام را با آب و خمیره ترد جوش میدهیم تا از روی شعله بیفتد و شیرهای پررنگ و شفاف به دست بیاید.
مرحله سوم: پخت مربا هویج
پس از این که شیرهی قند آماده شد، آن را به هویجهای خرد شده در قابلمه اضافه کرده و بر روی حرارت ملایم قرار میدهیم. در این مرحله، با هم آمیختن هویج و شیره، به مدت حدود ۴۰ تا ۴۵ دقیقه ادامه مییابد تا هویجها کاملاً پخته شده و مربای خوشمزهای تهیه شود.
مرحله چهارم: بسته بندی
بعد از پایان پخت مربا، آن را از قابلمه در میآوریم و در بسته بندیهای دلخواهمان قرار میدهیم. مربای تهیه شده را میتوان در یخچال نگهداری کرد و به مرور زمان از آن استفاده کرد. این مربا با توجه به خواصی که دارد، به جای چای صبحانه و شام بسیار مناسب است.
نکات مهم در تهیه مربا هویج
تهیه مربا یکی از سنتهای ایرانی است که بسیار معروف و پرطرفدار است. مربای هویج باعث افزایش روزافزون مصرف این میوه و لذت بخش شدن طعم آن میگردد. در ادامه میتوانید با نکات مهم در تهیه مربای هویج آشنا شوید.
از ایجاد امنیت غذایی و دفع هرگونه عفونت دوری نکنید. برای این کار، بهتر است هویج را با آب نوشابه ارغوانی یا خود آبجوش کنید و نیازی به آب زیر کردن نداشته باشید.
در تهیه مربای هویج، از ترکیب نسبتی استفاده کنید. برای هفت کیلو هویج پانزده دانه نارگیل و چهل گرم هلست تنبول استفاده کنید.
بهتر است هویج را از هفت صبح تا نه شب در سردخانه قرار دهید تا به طور کامل منجمد شود. سپس بعد از یک شب، هویج به اندازهی نصف جوش و آب ریخته شود و حتی بعد از بار زدن هر قسمت، در دمای کم و دمای بالای صفر در حال تخمیر قرار داده شود.
استفاده از سفیده هم جزو روشهایی است که میتواند تهیه مربای هویج را راحتتر کند. برای استفاده از سفیده، بهتر است هویج را به داخل مخلوطکن بریزید و پس از مخلوط شدن به داخل قابلمه بریزید و به طور مداوم هم برازایی آزاد کنید. در این روش به جای خراطی و چرخش در حین تخمیر مربا، میتوان از خود سفیده استفاده کرد. نکته مهم در استفاده از سفیده، این است که به طور دستی استفاده نکنید، بهتر است از مخلوط کن استفاده کنید.
تهیه مربای هویج به دلایل مختلفی برای سلامتی و دلسوزی آشپزخانه مناسب است. با رعایت نکات مهم فوق، میتوانید از لذت خوشمزهای که این مربا به همراه دارد، بهره مند شوید.
روش های نگهداری مربا هویج
مربای هویج یکی از محبوبترین مرباهایی است که در فصل پاییز تهیه میشود و به دلیل داشتن خواص بسیاری برای سلامت، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. در ادامه به روش های نگهداری و ذخیره مربای هویج در طول زمان پرداخته خواهد شد.
روش اول این است که پس از تهیه مربای هویج، آن را در بطریهای شیشهای یا پلاستیکی با درب محکم خوب نگه دارید. باید این را در نظر داشته باشید که در هنگام پرکردن بطری، حداقل یک اینچ فاصله بین بالای مربا و درب بطری را همراه با تمیز کردن لبه های بطری قرار دهید.
روش دوم نگهداری مربای هویج استفاده از یخچال است. شما میتوانید بطریهای مربای هویج را در یخچال قرار داده و در مابین زمانهای استفاده، از یخچال خارج کنید. بهتر است این مربا در داخل یخچال حداکثر ۲ماه نگهداری شود.
روش سوم استفاده از برش های زنجبیل است. زنجبیل میتواند به نگهداری و طعم دهی به مربای هویج کمک کند. برای این منظور، در هنگام تهیه مربا، مقداری برش های زنجبیل را به مواد تهیه مربا اضافه کنید. این روش میتواند مانع فساد زودرس مربای هویج شود.
به طور کلی، مربای هویج در صورت نگهداری در شرایط مساعد میتواند برای ۶ تا ۵۸ روز دوام بیاورد. با توجه به موارد فوق، میتوانید این مربا گرانبها را به مدت طولانی به راحتی نگهداری کنید.
تفاوت مربا هویج خانگی با مربا هویج صنعتی
مربا هویج یکی از خوراکیهای خانگی و سنتی است که اغلب در خانههای ایرانی تهیه میشود. اما در این روزها، مربا هویج به صورت صنعتی نیز تولید میشود. تفاوت مربا هویج خانگی و صنعتی، میتواند به چند عامل بستگی داشته باشد.
اولین تفاوت، روش تهیه مربا است. در مربا هویج خانگی، هویجها رنده میشوند و پس از اضافه کردن شکر و آب، برای تهیه مربایی شیرین و خوش طعم، باید برای چندین ساعت تهیه شود. در حالی که در مربا هویج صنعتی، از روشهای مختلفی برای تهیه استفاده میشود که کمتر به دستورالعمل خانگی نزدیک هستند.
دومین تفاوت ، میزان شکر در هر دو نوع مربا است. در مربای خانگی اغلب شکر به اندازه مناسبی اضافه میشود و مربا به صورتی تهیه میشود که شیرینی و طعم هویج با هم ترکیب شود. اما در مربای صنعتی، به منظور طولانی کردن عمر مفید آن و نگه داشتن ظاهر آن، بیشتر از حد نیاز شکر و مواد نگهدارنده میشود.
تفاوت سوم، به نوع هویج مورد استفاده مربا هست. در اکثر موارد، هویجهای خانگی از طبیعت و مزارع محلی تهیه میشود و در نتیجه طعم طبیعی دارد. در حالی که اغلب هویجهای استفاده شده در مربای صنعتی، از معادن مختلف تأمین میشود و میتواند از نظر مزه و طعم متفاوتی باشد.
بنابراین، می توان نتیجه گرفت که طعم و کیفیت مربای هویج خانگی بهتر و ارزشمندتر از مربای هویج صنعتی است، اما هنگامی که نمی توانید به دلایلی مربای خانگی خود را تهیه کنید، مربای هویج صنعتی نیز گزینه خوب دیگری است.